Dordrecht, Netherlands

Overtollig museumwaar? Museum 40/45 zet het (nog steeds) op Marktplaats

Eén van de (geprinte) advertenties met bodemvondsten RTV Dordrecht
Opnieuw, of eigenlijk nog steeds, staan er de afgelopen weken spullen uit Museum 40/45 op Marktplaats. Iets wat 'niet had mogen gebeuren' aldus de voorzitter in augustus vorig jaar. Arnold Leevenson van Stichting Bunkerbehoud Dordrecht vindt het niet kunnen en laat ons in de bunker in Willemsdorp de (geprinte) advertenties zien met bodemvondsten, mortieren, messen en geweren. "Sommige dingen vallen gewoon onder de wapenwet. Dat mag dan niet op Marktplaats aangeboden worden."
Alexander Eleveld | 3 februari 2022 19:19 | Aangepast op 3 februari 2022 19:19
Inmiddels zijn de meeste advertenties er alweer afgehaald. Wellicht na het ietwat sarcastische Facebookbericht van Stichting Bunkerbehoud Dordrecht van afgelopen maandag. "We houden dit al een paar maanden in de gaten en zien dus continue advertenties geplaatst worden. Steeds onder dezelfde naam, maar wel de locatie die verandert naar bijvoorbeeld Zwijndrecht of Waddinxveen."

Volgens Leevenson hebben de objecten een historische waarde en moeten die niet zomaar in handen komen van particuliere verzamelaars. "Mensen hebben dat niet met de intentie gegeven zodat het ooit op Martplaats of in de kringloop terecht zou komen. Het verdwijnt dan op een zolderkamer waar het niet meer voor publiek zichtbaar is."
Overtollige museumspullen
Musea zoals 40/45 hebben te kampen met heel veel spullen. Spullen die vaak gegeven worden door mensen die het bijvoorbeeld op hun zolder vinden. Het museum liet in augustus weten dat het om waardebepaling ging. "Het is zeker niet de bedoeling dat mensen zomaar de spullen kunnen kopen. We zijn geen handelshuis." Bij dat standpunt blijft het museum nu ook.

Ook Stichting Bunkerbehoud heeft weleens last van te veel spullen, sowieso in mindere mate dan Museum 1940-1945 dat al tientallen jaren bezig is in tegenstelling tot de vrijwilligers van de bunker. "Wij zoeken een alternatief en dat zijn dan vaak andere musea. Daarna kijk je pas of het bij een particuliere verzamelaar onder kan brengen"

Nieuw bestuur, nieuwe inrichting
Het museum laat weten dat het naast waardebepaling, ook een manier is om in contact te komen met eventueel geïnteresseerde verzamelaars. Het gaat vooral om spullen van voor of na de tweede wereldoorlog en zij krijgen niet een plekje in het vernieuwde museum.

Momenteel is het museum aan de Voorstraat met een nieuw bestuur zijn collectie opnieuw aan het inrichten. Zij hopen eind februari al open te gaan voor publiek. Vrijdag neemt RTV Dordrecht daar alvast een kijkje.

Meest gelezen

Lees ook

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieu...