Dordrecht, Netherlands

Palliatieve zorg, wat is dat?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start een landelijke publiekscampagne over palliatieve zorg. Wat blijkt? Veel ongeneeslijk zieke mensen krijgen deze zorg niet omdat ze de mogelijkheden niet altijd kennen, blijkt uit onderzoek van Palliatieve Zorg Nederland.
Marie Frenay | 15 november 2022 14:19 | Aangepast op 15 november 2022 14:19
In onze provincie overleden 34.063 mensen in 2021. Daarvan maakten 20.567 mensen een ziektetraject door waarbij palliatieve zorg een uitkomst had kunnen bieden, blijkt uit onderzoek van Palliatieve Zorg Nederland.

Wat is het en waarom er geen gebruik van gemaakt?
Waarom werd er dan geen gebruikgemaakt van deze zorg? Veel mensen waren zich simpelweg niet bewust van de mogelijkheden. Palliatieve zorg klinkt misschien een beetje ingewikkeld in de oren, maar de betekenis is vrij simpel.

Palliatieve zorg is namelijk de hulp en de zorg die wordt aangeboden om het leven van mensen die niet meer beter worden zo goed mogelijk te houden. Er wordt ook rekening gehouden met het leven van de naasten.

Verlichten en ondersteunen
Bij deze zorgvorm ligt de focus dus niet op het genezen, maar op het verlichte van klachten. Niet alleen fysieke klachten worden ondersteund, maar ook psychologische klachten zoals somberheid. Daarnaast wordt er ook geholpen op het gebied van sociale problemen of zingevingsvragen. Wat vind ik nu nog echt belangrijk in het leven? Om een voorbeeld te noemen.

Ongeneeslijk zieke mensen die op tijd hulp krijgen belanden minder snel onverwachts in het ziekenhuis, daarnaast zijn ze een stuk minder angstig en somber volgens Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport.

Landelijke campagne
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het daarom erg belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. Meer mensen moeten hiervan op de hoogte gebracht worden.
De komende tijd kun je daarom ook meer video’s en advertenties over het thema verwachten. Drie ervaringsdeskundigen vertellen daarom ook over hun ervaringen met de palliatieve zorg. Meer informatie vind je op deze site!

Lees meer over:

palliatieve zorg|

Lees ook

Praten over de dood is nog vaak taboe, dus opent Hospice de Patio de deuren

Tijdens de Internationale dag van de Palliatieve Zorg zette Hospice De Patio dit weekend de deuren o...