Dordrecht, Netherlands

Parkeergarage Veemarkt en kantoren gesloopt voor komst ‘Huis van Stad en Regio’

Zo komt het Huis van Stad en Regio eruit te zien. Schmidt Hammer Lassen Architects
De parkeergarage Veemarkt gaat op 27 juni dicht om te worden gesloopt voor de komst van het ‘Huis van Stad en Regio’ aan de Spuiboulevard. Ook de gebouwen van de Belastingdienst en Rabobank gaan tegen de vlakte. De sloopwerkzaamheden duren tot volgend voorjaar, in 2025 moet het nieuwe gebouw klaar zijn.
Robin Nanninga | 10 mei 2022 13:19 | Aangepast op 10 mei 2022 13:19
Het Huis van Stad en Regio is het eerste grote bouwproject aan de Spuiboulevard. Het wordt een plek waar inwoners, ondernemers, partners en medewerkers van de gemeente, Bibliotheek, Sociale Dienst en Dordrecht Marketing & partners samen werken aan de stad. Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een levendige en groene stadswijk. Een deel van de kantoren maakt plaats voor ruim 500 woningen rond groene hoven. Op andere plekken komt nieuwe moderne kantoorruimte.

Op de nieuwe boulevard komt veel groen zodat het een prettiger verblijfsgebied wordt. Dit is ook belangrijk vanwege de aanpassing aan klimaatverandering en de biodiversiteit. Fietsers en wandelaars krijgen meer ruimte en op termijn rijdt doorgaand autoverkeer niet meer over de Spuiboulevard, maar via de Burgemeester de Raadtsingel.

'Groene en levendige entree'
Wethouder Maarten Burggraaf is blij met de transformatie van het gebied. "We gaan nu echt starten met de herontwikkeling van de Spuiboulevard. Het wordt een mooie groene en levendige entree tot de binnenstad. Een gebied waar je kunt wonen, werken en ontspannen, vlakbij de binnenstad. Het Huis van Stad en Regio is een belangrijk element, het zet een mooie gebiedsontwikkeling in beweging. Het bouwen aan de hele boulevard gaat nog diverse jaren duren, maar daarna kunnen we genieten van een mooie en leefbare nieuwe Spuiboulevard."

Voordat er gebouwd kan worden, moet eerst de parkeergarage Veemarkt worden gesloopt. Bij het Huis van Stad en Regio komt een garage terug voor abonnementhouders en bewoners. Het wordt voor bezoekers van de binnenstad mogelijk om op piekuren (zoals zaterdag) deze garage te gebruiken.

De gemeente wil minder auto’s op straat in het centrum en meer ruimte voor groen. Daarom wordt geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van bezoekersparkeren aan de randen van het centrum. Dat kan op de Weeskinderendijk (gratis) of bij het Energiehuis. Met een wandeling of met de bus, de deelfiets of de deelscooter ben je in een paar minuten in het centrum.

Gratis pendelbus
Vanaf zaterdag 2 juli, als de parkeergarage Veemarkt gesloten is, rijdt er vanaf de Weeskinderendijk van 10.00 tot 18.00 uur een gratis pendelbus naar de binnenstad en terug. Parkeren in hartje centrum blijft mogelijk in de garages Achterom, Visstraat, Drievriendenhof en Spuihaven. ‘Maar bezoekers moeten er dan rekening mee houden dat het hier op zaterdagen en bij evenementen wel erg druk is’, aldus de gemeente.

Wethouder Rik van der Linden: "De stad groeit. Meer woningen, meer banen, meer verkeer. Een groeiende stad die wel bereikbaar moet blijven en prettig is om te verblijven en te bezoeken. Daartoe moeten we anders naar mobiliteit en parkeren kijken. Zeker in het centrum. Naar het centrum ga je zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer. Of je parkeert aan de randen van de stad en stapt eenvoudig over op het OV of een deelfiets of -scooter. Veel steden hebben daar al positieve ervaringen mee. Ik ben ervan overtuigd dat we straks met veel trots terugkijken op de gedaanteverwisseling van de Spuiboulevard naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied met veel groen en vooral ruimte voor wandelen, fietsen en openbaar vervoer."

Lees ook

Dordrecht krijgt een echte English Bookshop: 'Jongeren lezen massaal Engels'

Van een paar boekenkasten naar een volledige gevuld pand: De Nieuwe Bengel opent binnenkort een 'Eng...

Dordrecht kijkt na corona vooruit: evenementenjaar 2022 officieel van start, mét een extra geldpotje

De afgelopen weken zullen de verschillende grote verkiezingsborden niet aan de aandacht zijn ontsnap...

Winkel in de aanbieding: wie neemt Sylvera Damesmode over?

Een bekende, goedlopende zaak met een vaste klantenkring. Dat is Sylvera Damesmode, de kledingwinkel...

Eerste boekenwurmen weten English Bookshop al te vinden: 'Ziet er veelbelovend uit'

Dordrecht heeft sinds dinsdag een echte 'English Bookshop', naast boekwinkel De Nieuwe Bengel in de ...

Voor in de agenda: Dordtse Rommelroute kondigt vierde editie aan

Na drie succesvolle edities kon het haast niet uitblijven: De Dordtse Rommelroute keert wederom teru...

Feest in de binnenstad, want Dordrecht Pakt Uit

Muzikanten, entertainers, actieve ondernemers en een heerlijk lentezonnetje: het was zaterdagmiddag ...