Dordrecht, Netherlands

Partijen over samenwerking met BBB: verkennende gesprekken gestart

De BBB boekte vorige week bij de verkiezingen een monsterzege; de partij kwam in iedere provincie als winnaar uit de bus. En dat zorgde voor de nodige opschudding in het politieke landschap. Aan oud-staatssecretaris Fred Teeven de taak om de eerste gesprekken met de betrokkenen te voeren en te kijken of er een coalitie te vormen valt.
Marjolein Vos | 21 maart 2023 14:56 | Aangepast op 21 maart 2023 14:56
BBB werd met 13,7 % van de stemmen de grootste partij in Zuid-Holland, gevolgd door de VVD (13,1%) en GroenLinks (7,8%). "De BoerBurgerBeweging heeft met haar behaalde zetels in Zuid-Holland een duidelijk signaal afgegeven dat de belangen van boeren en burgers serieus genomen moeten worden.", aldus Hans Veentjer fractievoorzitter van BBB. In het radioprogramma Studio De Witt sorteerden BBB, VVD, SP, PvdA en het CDA alvast voor op de verkennende gesprekken die deze dinsdag van start zijn gegaan.

Niels Oosterom van de BBB kan het eigenlijk nog niet geloven: “Met drie, vier zetels waren we al heel erg blij geweest. In de Provincie Zuid-Holland hebben we 9 zetels. Afgelopen woensdag voelde al een soort droom, dat iemand je moest knijpen om wakker te worden. Dat haddeen wij niet verwacht. Het is ook een duidelijk signaal wat de kiezer heeft afgegeven. Maar hiermee heeft de kiezer ons ook een opdracht meegegeven voor de komende jaren.

Maar om daar aan te voldoen, zal er samengewerkt moeten worden met de andere partijen. “Wij gaan de gesprekken in om er met elkaar uit te komen”, zegt Oosterom hoopvol. Om te kijken waar de overeenkomsten liggen en hoe we met een stabiel college dalijk samen kunnen gaan werken.” De SP ziet mogelijkheden, maar wil eerst de gesprekken met de verkenner afwachten. “Vanuit ons zien we bijvoorbeeld dat het terugbrengen van leefbaarheid op het platteland, het terugbrengen van voorzieningen op het platteland, bijvoorbeeld buslijnen, dat je daarop elkaar misschien wel zou kunnen vinden”, meent Lies van Aelst van de SP, de partij die qua aantal zetels gelijk is gebleven in de provincie. “Op een aantal andere thema’s zul je elkaar wat steviger aan moeten kijken. Dat is iets wat door de verkenner uitgezocht moet worden.”

“Ook voor ons is het ontzettend belangrijk dat we juist gaan investeren in de voorzieningen, met name ook in de regio, bijvoorbeeld in de Drechtsteden”, vult Adem Mustafa van de PvdA aan. “Meer investeren in openbaar vervoer en er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld bibliotheken in stand kunnen worden gehouden. Wat de verdere raadvlakken zijn, moeten we de komende tijd gaan ontdekken.” Zo wil de PvdA ook graag investeren in betaalbare woningen. “Maar we stellen ons constructief op.”

Lees ook

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Fractie PvdA: ‘Met van der Spoel waren geen afspraken te maken’

Het is het tweede fractielid in korte tijd dat de PvdA Dordrecht verlaat. Vorige week liet de (voorm...

Bonje in Dordtse PvdA splijt lokale partij in tweeën: 'Persoonlijke dingen'

Het leven gaat niet altijd over rozen, ook niet bij de Dordtse PvdA. Fractievoorzitter Wouter van de...

Jonge PvdA’er die geheime schikking Chemours lekte, krijgt ook lof: 'Het is een held'

Ruben Schilt (21), die de geheime raadsdocumenten over Chemours lekte en hierna terugtrad als commis...

PvdA en GroenLinks vormen één lijst, wat vinden de Dordtse kopstukken?

De landelijke fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid gaan een innige samenwerking aan, z...

Arie Slob wordt informateur in Zuid-Holland, vijf partijen in beoogde coalitie

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil in de provincie Zuid-Holland verder met de beoogde coalitie met VVD,...