Dordrecht, Netherlands

‘PFAS is hot’: veel vragen over gezondheidsonderzoek tijdens informatiebijeenkomst

De bijeenkomst werd gehouden in het gemeentehuis van Papendrecht Foto: Hans Hulswit/ RTV Papendrecht
Het was druk tijdens de inloopbijeenkomst die woensdagmiddag en -avond werd gehouden in Papendrecht. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Molenlanden en Sliedrecht hadden de samenkomst over de uitstoot van PFAS georganiseerd omdat ze merkten dat er nog veel vragen leven onder de inwoners.
RTV Papendrecht | 14 december 2023 12:15 | Aangepast op 14 december 2023 12:03
Deskundigen van diverse organisaties waren aanwezig, zoals de GGD, de Waterschappen en de Milieudienst. Iedereen kon binnenlopen om vragen te stellen. Ook werden er presentaties gegeven.

Eén van de aanwezige deskundigen was Henk Klapwijk, arts bij de GGD. Hij kreeg vooral veel vragen over de gevolgen van PFAS op de gezondheid van de mensen die in de directe omgeving van de Chemours-fabriek wonen. “Ik of familieleden hebben bepaalde ziekten en komt dat nou door PFAS en kan ik daar wat mee?”, vertelt Klapwijk. “Of: ik woon hier in de regio, kan ik uit mijn moestuin eten? Kan ik bij de lokale teler nog boodschappen blijven doen? Maar ik kreeg ook mensen aan mijn tafel die zeiden: ik heb het gevoel dat wij vergiftigd zijn, kan dat onderzocht worden? Gaat de GGD onderzoek doen naar bijvoorbeeld schildklierziekten, vroegen twee dames die zelf met de aandoening kampen.”

Klapwijk kan daar duidelijk over zijn: “Wij doen dat onderzoek als GGD niet. Maar het RIVM en verschillende wetenschappelijke instituties, ook op Europees niveau, verzamelen monsters. PFAS is hot: er wordt heel veel onderzocht. Er komt dus ook regelmatig weer een update op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgen we weer nieuwe inzichten.”
Het RIVM doet nu ook landelijk een groot onderzoek. Dat loopt tot en met 2025 en gaat specifiek over de blootstelling van Nederlanders aan PFAS. Volgend jaar wordt het eerste tussenrapport met resultaten verwacht. “Daar staat in wat het RIVM aan het doen is en wat ze gevonden hebben”, legt Klapwijk uit. De GGD kijkt daar naar uit en volgt de ontwikkelingen op de voet. “Als GGD zijn wij op dit moment wel aan het nadenken over onderzoeken die wij zelf kunnen uitvoeren, maar dat staat nog in de kinderschoenen.”

Een (te) groot en moeilijk op te lossen probleem
Naast veel bezorgde inwoners waren ook leden van Extinction Rebellion Drechtsteden aanwezig tijdens de bijeenkomst. “Wij zijn gekomen omdat we ons heel veel zorgen maken om Chemours en de vervuiling met de forever chemicals, zoals PFAS”, legt Jolie Franken van de actiegroep uit. “Ik ben hier om folders uit te delen.” Die vinden gretig aftrek, want het zijn over het algemeen bezorgde burgers die hierheen zijn gekomen, vertelt Franken.

Ze is blij dat de gemeenten een informatiemarkt hebben georganiseerd waar burgers vragen kunnen stellen. “Maar heel veel antwoorden op gestelde vragen zijn ook niet bevredigend. Want opruimen, dat lukt niet. Iedereen die hier staat, maakt zich ook zorgen: drinkwaterbedrijven, het Waterschap. Eigenlijk zijn de mensen gelijk gestemd maar het probleem is zo groot dat het moeilijk op te lossen is.”

Meer bijeenkomsten
De betrokken wethouders van de vier gemeenten, Arjan Kosten (Papendrecht), Tanja de Jonge (Dordrecht), Roelant Bijderwieden (Sliedrecht) en Jan Lock (Molenlanden) keken na afloop tevreden terug op de bijeenkomst. Zij sluiten zeker niet uit dat er nog meer van dit soort informatiemiddagen volgen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Papendrecht.
V.l.n.r.: Arjan Kosten (Papendrecht), Tanja de Jonge (Dordrecht), Roelant Bijderwieden (Sliedrecht), Jan Lock (Molenlanden) Foto: Hans Hulswit/ RTV Papendrecht

Lees meer over:

PFAS|Chemours|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het...

Menselijke golf moet aandacht vestigen op vervuild water

Het was zaterdag nog veel te koud om te zwemmen en bovendien wordt dat afgeraden in de Merwelanden. ...