Dordrecht, Netherlands

‘PFAS is hot’: veel vragen over gezondheidsonderzoek tijdens informatiebijeenkomst

De bijeenkomst werd gehouden in het gemeentehuis van Papendrecht Foto: Hans Hulswit/ RTV Papendrecht
Het was druk tijdens de inloopbijeenkomst die woensdagmiddag en -avond werd gehouden in Papendrecht. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Molenlanden en Sliedrecht hadden de samenkomst over de uitstoot van PFAS georganiseerd omdat ze merkten dat er nog veel vragen leven onder de inwoners.
RTV Papendrecht | 14 december 2023 12:15 | Aangepast op 14 december 2023 12:03
Deskundigen van diverse organisaties waren aanwezig, zoals de GGD, de Waterschappen en de Milieudienst. Iedereen kon binnenlopen om vragen te stellen. Ook werden er presentaties gegeven.

Eén van de aanwezige deskundigen was Henk Klapwijk, arts bij de GGD. Hij kreeg vooral veel vragen over de gevolgen van PFAS op de gezondheid van de mensen die in de directe omgeving van de Chemours-fabriek wonen. “Ik of familieleden hebben bepaalde ziekten en komt dat nou door PFAS en kan ik daar wat mee?”, vertelt Klapwijk. “Of: ik woon hier in de regio, kan ik uit mijn moestuin eten? Kan ik bij de lokale teler nog boodschappen blijven doen? Maar ik kreeg ook mensen aan mijn tafel die zeiden: ik heb het gevoel dat wij vergiftigd zijn, kan dat onderzocht worden? Gaat de GGD onderzoek doen naar bijvoorbeeld schildklierziekten, vroegen twee dames die zelf met de aandoening kampen.”

Klapwijk kan daar duidelijk over zijn: “Wij doen dat onderzoek als GGD niet. Maar het RIVM en verschillende wetenschappelijke instituties, ook op Europees niveau, verzamelen monsters. PFAS is hot: er wordt heel veel onderzocht. Er komt dus ook regelmatig weer een update op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgen we weer nieuwe inzichten.”
Het RIVM doet nu ook landelijk een groot onderzoek. Dat loopt tot en met 2025 en gaat specifiek over de blootstelling van Nederlanders aan PFAS. Volgend jaar wordt het eerste tussenrapport met resultaten verwacht. “Daar staat in wat het RIVM aan het doen is en wat ze gevonden hebben”, legt Klapwijk uit. De GGD kijkt daar naar uit en volgt de ontwikkelingen op de voet. “Als GGD zijn wij op dit moment wel aan het nadenken over onderzoeken die wij zelf kunnen uitvoeren, maar dat staat nog in de kinderschoenen.”

Een (te) groot en moeilijk op te lossen probleem
Naast veel bezorgde inwoners waren ook leden van Extinction Rebellion Drechtsteden aanwezig tijdens de bijeenkomst. “Wij zijn gekomen omdat we ons heel veel zorgen maken om Chemours en de vervuiling met de forever chemicals, zoals PFAS”, legt Jolie Franken van de actiegroep uit. “Ik ben hier om folders uit te delen.” Die vinden gretig aftrek, want het zijn over het algemeen bezorgde burgers die hierheen zijn gekomen, vertelt Franken.

Ze is blij dat de gemeenten een informatiemarkt hebben georganiseerd waar burgers vragen kunnen stellen. “Maar heel veel antwoorden op gestelde vragen zijn ook niet bevredigend. Want opruimen, dat lukt niet. Iedereen die hier staat, maakt zich ook zorgen: drinkwaterbedrijven, het Waterschap. Eigenlijk zijn de mensen gelijk gestemd maar het probleem is zo groot dat het moeilijk op te lossen is.”

Meer bijeenkomsten
De betrokken wethouders van de vier gemeenten, Arjan Kosten (Papendrecht), Tanja de Jonge (Dordrecht), Roelant Bijderwieden (Sliedrecht) en Jan Lock (Molenlanden) keken na afloop tevreden terug op de bijeenkomst. Zij sluiten zeker niet uit dat er nog meer van dit soort informatiemiddagen volgen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Papendrecht.
V.l.n.r.: Arjan Kosten (Papendrecht), Tanja de Jonge (Dordrecht), Roelant Bijderwieden (Sliedrecht), Jan Lock (Molenlanden) Foto: Hans Hulswit/ RTV Papendrecht

Lees meer over:

PFAS|Chemours|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Schoonmaakproef PFAS-moestuinen in Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden

De door Chemours aangekondigde proef om moestuinen rond het bedrijf van PFAS te ontdoen, gaat starte...

Honderden mensen marcheren door Dordrecht als protest tegen Chemours

"Vandaag is voor iedereen, door iedereen." Met muziek, spandoeken en veel spreekkoren wandelden zate...

Fabriek van Chemours stoot tóch PFAS uit tijdens stroomstoring

De fabriek van Chemours heeft tóch PFAS uitgestoten tijdens de stroomstoring van afgelopen maandag. ...

Eieren van hobbykippen in regio vol PFAS: advies om ze niet te eten blijft staan

Eieren van hobbykippen in onze regio bevatten tussen de zes en duizend keer meer PFAS dan een gemidd...

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden zit er niet in. Zwemmen in de plas kan erv...