Dordrecht, Netherlands

'Plannen voor mega-windturbines bedreigen Werelderfgoed Kinderdijk'

De bouw van grote windmolens in de Alblasserwaard vormt een reëel gevaar voor de Werelderfgoedstatus van Kinderdijk. Dat zegt Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De gemeente Molenlanden onderzoekt meerdere locaties voor de bouw van 250 meter hoge windturbines. Ook in de achtertuin van de historische molens.
Rijnmond | 15 maart 2024 12:00 | Aangepast op 15 maart 2024 11:18
De wereldberoemde molens van Kinderdijk kregen in 1997 de beschermde Werelderfgoedstatus van UNESCO. De molens trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar de beschermde status en het unieke karakter van het gebied lopen serieus gevaar door de mogelijke komst van grote windturbines in de omgeving, zegt directeur Peter-Jan van Steenbergen van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk tegen mediapartner Rijnmond.

"De impact van windturbines in de buurt van Kinderdijk is enorm. Turbines van 220 tot 250 meter aan de westkant van de Alblasserwaard tasten de zichtlijnen van de omgeving aan. Je ziet ze straks op elke toeristenfoto staan'', aldus de erfgoeddirecteur.

Verschillende locaties voor turbines
De gemeenten Molenlanden en Gorinchem hebben afspraken gemaakt met de provincie Zuid-Holland voor de bouw van zes tot tien windmolens. Vijf locaties in Molenlanden - waar Kinderdijk onder valt - en één in Gorinchem worden onderzocht. De keuze wordt later dit jaar gemaakt door de gemeenteraden, maar de provincie moet uiteindelijk de knoop doorhakken.

"Bij drie van die locaties ligt Kinderdijk vol in de vuurlinie'', vervolgt Van Steenbergen. ''De zichtlijn is een serieus onderdeel van het Werelderfgoed. Kinderdijk staat bekend om de negentien molens, maar de status is verleend aan het volledige watersysteem met ook de boezems, de dijken en het vergezicht. In 2021 heeft Liverpool de Werelderfgoedstatus verloren omdat het historische havengebied werd aangetast door nieuwbouw. De komst van deze windturbines zijn dus een reëel gevaar.''

Reactie Molenlanden
De gemeente Molenlanden gaat desondanks door met het onderzoeken van de locaties, maar zegt wel rekening te houden met de culturele waarde van het gebied: ''Het heeft de voorkeur om de belevingswaarde zo min mogelijk aan te tasten. De impact op cultureel erfgoed van de windturbines zal nader worden onderzocht."

In onderstaande video neemt Peter-Jan van Steenbergen ons mee langs de molens en duidt hij het gevaar.

Lees meer over:

Nieuws|Uitgelicht|

Lees ook

Eerste zomerse dag: ijssalons verwachten topdrukte

Liters en liters ijs gaan er naar verwachting doorheen. Bij ijssalon La Venezia wordt een stormloop ...

Zo gaat de vernieuwde Spuiboulevard er straks uitzien

Hij zal groener, duurzamer en verkeersveiliger zijn: de toekomstige Spuiboulevard. Dat is goed te zi...

Eerste lammetje van het jaar geboren op Stadsboerderij Weizigt

Valentijnsdag stond voor Stadsboerderij Weizigt volledig in het teken van de geboorte van het eerste...

Op pad met de Dordtse bestuurder die het water op ons eiland managet

Op 15 maart jongstleden mocht Nederland naar de stembus voor de gemeenteraads- en waterschapsverkiez...

Avondvierdaagse na jaren weer van start in een nieuw jasje, bijna drieduizend deelnemers

Met z’n duizenden stonden ze dinsdagavond klaar om te beginnen aan de eerste etappe van hun wandelto...

Zondag op TV Dordrecht: Koningsconcert

Als we het over Koningsdag hebben, mag het Koningsconcert natuurlijk niet ontbreken in Dordrecht. In...