Dordrecht, Netherlands

Prins Clausbrug wint Benelux Steel Bridge Contest

De Prins Clausbrug is in de prijzen gevallen bij de internationale wedstrijd ‘Benelux Steel Bridge Contest’. Dat is een nieuwe tweejaarlijkse internationale wedstrijd om brugprojecten, waarbij staal wordt toegepast, voor het voetlicht te brengen. De Prins Clausbrug was genomineerd in de categorie ‘fiets- en voetgangersbruggen’.
Marjolein Vos | 29 februari 2024 15:16 | Aangepast op 29 februari 2024 15:16
De Dordtse brug won de speciale prijs, een extraatje vanuit de jury, vanwege het bijzondere ontwerp. In dezelfde categorie eindigde de Passerelle in Arquennes (België) op nummer 1. Bij de ‘verkeersbruggen’ won de Brigandsbrug in Ingelmunster (België).

De Prins Clausbrug, die de wijk Stadswerven en de binnenstad van Dordrecht verbindt, werd in oktober 2021 geopend door prinses Beatrix. Bijzonder aan de brug is onder meer de constructie van het contragewicht dat in de mast van de brug is verwerkt. Door middel van twee hydraulische zuigers wordt de mast naar voren bewogen, waardoor de mast als contragewicht het brugdek omhoog duwt. Dit bewegingsmechanisme is niet eerder toegepast in een brug en daardoor uniek in de wereld.

De concurrentie voor de Prins Clausbrug kwam bij deze nominatie uit Nederland en België, waaronder de Cirkelbrug in Almere en de fietsbrug Tegenbosch in Eindhoven. De Prins Clausbrug won eerder de Staalprijs 2022 in de categorie Infrastructuur.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte tijdens de opening in 2021.

Lees meer over:

Prins Clausbrug|

Lees ook

Deze twee initiatieven vragen dit weekend aandacht voor klimaatverandering

Er is aankomend weekend genoeg te doen. Zeker in het kader van aandacht vragen voor klimaatveranderi...

Prins Clausbrug winnaar Staalprijs 2022

De Prins Clausbrug is op nummer 1 geëindigd in de wedstrijd Staalprijs 2022 in de categorie Infrastr...

Prins Clausbrug genomineerd voor de Staalprijs 2022

De fiets- en voetgangersbrug, die Stadswerven met de binnenstad verbindt, kan in de prijzen vallen. ...