Dordrecht, Netherlands

Proces tegen 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht loopt vertraging op en start volgend jaar

De rechtszaak tegen verdachte Minh V. alias Lucky heeft een flinke vertraging opgelopen. De 50-jarige man moet naar het Pieter Baan Centrum (PBC) om te onderzoeken of hij een stoornis heeft, maar daar is voorlopig geen plaats. V. schoot begin dit jaar in Zwijndrecht zijn ex-vriendin Anneke en haar moeder neer. Moeder Michel overleefde het niet.
Dennis Koorevaar | 21 juli 2023 10:30 | Aangepast op 21 juli 2023 09:48
Het Openbaar Ministerie maakte tijdens een korte zitting donderdag bekend dat voor deze verdachte extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Dat heeft ermee te maken dat de man enige tijd op de vlucht is geweest en ondergedoken zat na de schietpartij.

"Bij het PBC is een beperkt aantal beveiligde plekken. Het wachten is tot er een plaats vrijkomt en dat zal pas in oktober het geval zijn."Een observatie in het PBC duurt gemiddeld zeven weken en de deskundigen hebben nog eens zeven weken nodig om vervolgens een rapport te schrijven. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak pas begin volgend jaar kan zijn.Tijdens de zitting van donderdag diende advocaat Karsten Verkaart het verzoek in om een groot aantal getuigen te horen. Het gaat vooral om mensen die aanwezig waren in het winkelcentrum en Minh V. hebben zien schieten.

'Nee, nee, ik wil niet mee. Bel 112!'
"Mijn cliënt heeft verklaard dat hij in paniek heeft geschoten toen Anneke riep dat 112 moest worden gebeld. Een getuige heeft verklaard dat hij een moment later het pistool trok. Dat komt overeen met de lezing van mijn cliënt dat hij niet van meet af aan met getrokken pistool liep."

Minh V. heeft gezegd dat hij naar Anneke en haar moeder toeliep om te praten. Vervolgens zou Anneke hebben geroepen: 'Nee, nee, ik wil niet mee. Help, mijn ex. Bel 112!'

Verkaart: "Ik wil daarom van de getuigen weten hoe het precies is gegaan: wat was het moment dat het wapen werd getrokken, kwam het uit de broekzak of jas?"

Moord of doodslag?
Volgens het OM liep 'Lucky' al langer rond met een moordplan op zijn ex-vrouw en was hij bezig geweest haar te observeren. Ook stuurde hij een uur voor de schietpartij een WhatsApp-bericht: 'An, tot de dood ons scheidt'.

De rechter in Dordrecht wees uiteindelijk dertien getuigen toe. In een toelichting is gezegd dat deze getuigen van belang zijn om te kunnen beoordelen of sprake was van moord of doodslag.

De volgende zitting is op 27 september maar zal dan dus nog niet inhoudelijk zijn.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Lucky|Zwijndrecht|

Lees ook

OM gaat in hoger beroep in zaak 'Lucky': 'Moord, geen doodslag'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak waarin Minh. V., alias Lucky, terechts...

Erespeld voor Zwijndrechtse schoolbestuurder

Schoolkinderen hun talenten zo goed mogelijk laten ontwikkelen, dat is de drijfveer van Mike Mastwij...

Noordpark Festival blaast zaterdag zestien kaarsjes uit

Alsof het zo heeft moeten zijn. Als deze zaterdag de extreme hitte wat is gaan liggen opent het Zwij...

Lego-uitleen in het Badhuis: 'Iedereen moet kunnen bouwen'

Onder de naam LegoMasters kunnen kinderen sinds kort in wijkhuiskamer het Badhuis in Zwijndrecht ter...

Foutje! 'Zwijndrechts' verkiezingsbord in Dordrecht beland

Wie een vluchtige blik werpt op het verkiezingsbord aan de Recklinghausenweg in Dordrecht ziet welli...

Hier kun je stemmen voor de Europese verkiezingen vandaag

De stembussen in de Drechtsteden zijn open. Stemmen kan vandaag van ‘s ochtends 7.30 uur tot ‘s avon...