Dordrecht, Netherlands

Proces tegen 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht loopt vertraging op en start volgend jaar

De rechtszaak tegen verdachte Minh V. alias Lucky heeft een flinke vertraging opgelopen. De 50-jarige man moet naar het Pieter Baan Centrum (PBC) om te onderzoeken of hij een stoornis heeft, maar daar is voorlopig geen plaats. V. schoot begin dit jaar in Zwijndrecht zijn ex-vriendin Anneke en haar moeder neer. Moeder Michel overleefde het niet.
Dennis Koorevaar | 21 juli 2023 10:30 | Aangepast op 21 juli 2023 09:48
Het Openbaar Ministerie maakte tijdens een korte zitting donderdag bekend dat voor deze verdachte extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Dat heeft ermee te maken dat de man enige tijd op de vlucht is geweest en ondergedoken zat na de schietpartij.

"Bij het PBC is een beperkt aantal beveiligde plekken. Het wachten is tot er een plaats vrijkomt en dat zal pas in oktober het geval zijn."Een observatie in het PBC duurt gemiddeld zeven weken en de deskundigen hebben nog eens zeven weken nodig om vervolgens een rapport te schrijven. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak pas begin volgend jaar kan zijn.Tijdens de zitting van donderdag diende advocaat Karsten Verkaart het verzoek in om een groot aantal getuigen te horen. Het gaat vooral om mensen die aanwezig waren in het winkelcentrum en Minh V. hebben zien schieten.

'Nee, nee, ik wil niet mee. Bel 112!'
"Mijn cliënt heeft verklaard dat hij in paniek heeft geschoten toen Anneke riep dat 112 moest worden gebeld. Een getuige heeft verklaard dat hij een moment later het pistool trok. Dat komt overeen met de lezing van mijn cliënt dat hij niet van meet af aan met getrokken pistool liep."

Minh V. heeft gezegd dat hij naar Anneke en haar moeder toeliep om te praten. Vervolgens zou Anneke hebben geroepen: 'Nee, nee, ik wil niet mee. Help, mijn ex. Bel 112!'

Verkaart: "Ik wil daarom van de getuigen weten hoe het precies is gegaan: wat was het moment dat het wapen werd getrokken, kwam het uit de broekzak of jas?"

Moord of doodslag?
Volgens het OM liep 'Lucky' al langer rond met een moordplan op zijn ex-vrouw en was hij bezig geweest haar te observeren. Ook stuurde hij een uur voor de schietpartij een WhatsApp-bericht: 'An, tot de dood ons scheidt'.

De rechter in Dordrecht wees uiteindelijk dertien getuigen toe. In een toelichting is gezegd dat deze getuigen van belang zijn om te kunnen beoordelen of sprake was van moord of doodslag.

De volgende zitting is op 27 september maar zal dan dus nog niet inhoudelijk zijn.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Lucky|Zwijndrecht|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Manuel werd in de val gelokt, vermoord en in stukken gezaagd. Volgens zijn dochtertje 'mag papa nu wel uit zijn doosje komen’

Dagenlang zocht de familie van Manuel Alvarez in de zomer van 2021 naar de vermiste Zwijndrechter. Z...

Politie-inval woning in Zwijndrecht, man van z'n bed gelicht en meegenomen

Aan de Doctor Boutensstraat in Zwijndrecht is de politie maandagochtend een woning binnen gevallen. ...

Man rijdt tegen boom en overlijdt

Een automobilist is dinsdagochtend tegen een boom gereden op de rotonde van de Burgemeester Doumaweg...

Voorrangsfout en van baan wisselen gaat mis

De hulpdiensten in de regio moesten donderdag meerdere keren ter plaatsen komen bij een tweetal onge...

Fatale schietpartij in Zwijndrecht: 'Lucky' had al langer een moordplan voor zijn ex Anneke'

De man die wordt verdacht van de fatale schietpartij in Zwijndrecht, op 21 januari dit jaar, zou al ...

Arrestatieteam houdt man aan in bootje en vindt arsenaal in auto

De Dienst Speciale Interventies, twee politiehelikopters, een hondeneenheid en diverse andere politi...