Dordrecht, Netherlands

Qbuzz wil meer nachttreinen inzetten tussen Dordrecht en Utrecht

Openbaar vervoerder Qbuzz heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf 21 december 2024 treinen te rijden op het traject Dordrecht – Utrecht Centraal in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Deze treinen stoppen dan in beide richtingen op de stations Dordrecht, Rotterdam Centraal, Rotterdam Alexander, Gouda, Woerden en Utrecht Centraal.
Marjolein Vos | 9 maart 2023 12:00 | Aangepast op 9 maart 2023 10:57
Europese wetgeving maakt het mogelijk om verbindingen op basis van ‘open toegang’ aan te bieden. Vervoerders kunnen zo voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aanbieden op het spoor. Binnen haar concessie Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijdt Qbuzz vanuit Dordrecht treinen op het traject Dordrecht – Geldermalsen (v.v.). Gerrit Spijksma, CEO: “Daarom is de nachtelijke uitbreiding tussen Dordrecht en Utrecht op basis van ‘open toegang’ voor ons een logische volgende stap. Één stap, waarbij onze moedermaatschappij (Ferrovie dello Stato Italiane) haar ruime ervaring op het spoor graag met ons deelt. Zo doet Qbuzz in Nederland belangrijke ervaring op voor de toekomst.”

Op dit moment rijden er niet overal nachttreinen in ons land. Op sommige trajecten kun je alleen in het weekend in de nachtelijke uren gebruik maken van het spoor. In het verleden zijn verschillende trajecten afgeschaft, omdat ze niet winstgevend waren. “Voor de nachtelijke reiziger is Qbuzz de ontbrekende schakel in het netwerk van nachttreinen. Stations Woerden, Gouda en Rotterdam Alexander worden aangesloten op het Randstedelijk nachtnet. Ook maakt het de reistijd tussen Rotterdam en Utrecht een uur korter dan het huidige alternatief via Leiden en Amsterdam”, legt Spijksma uit. “Uiteraard laten we waar mogelijk de nachttreinen van Qbuzz in Rotterdam en Utrecht aansluiten op bestaande nachttreinen van andere vervoerders. Daardoor ontstaan verbindingen met andere delen van het land. Zo laten we zien dat ‘open toegang’ de reiziger letterlijk ‘onbegrensde’ mogelijkheden op het spoor biedt.”

Volgende stappen
“Met de aanvraag bij de ACM is het proces richting nieuwe nachtlijnen gestart. We verwachten over ongeveer 3 maanden reactie van de ACM. De volgende stap is daarna aan ProRail voor een evaluatie van de capaciteitsverdeling. Dit proces (ACM en ProRail toetsing) zal in totaal maximaal 18 maanden duren. Ondertussen gaan we verder met de noodzakelijke voorbereidingen van het nachttraject Dordrecht – Utrecht Centraal.”

Lees meer over:

Station Dordrecht|Qbuzz|Treinen|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Schip tegen spoorbrug gevaren, treinverkeer lag uren stil

Een schip botste maandagavond rond 20.00 uur met een uitschuifbare mast tegen de spoorbrug tussen Do...

Werkzaamheden Station Dordrecht: tunnel tijdelijk dicht

De voetgangerstunnel van Station Dordrecht is begin juli enkele avonden en nachten afgesloten. Vanwe...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Ook treinen en bussen Qbuzz staan zaterdagavond stil

Vervoersbedrijf Qbuzz sluit aan bij de actie van NS. Die kondigde begin deze week aan aanstaande zat...

Losse kaartjes ‘overbodig’ en vanaf juni verleden tijd bij Qbuzz

Reizen met losse kaartjes is in bussen en treinen van Qbuzz vanaf 1 juni verleden tijd. Volgens de v...

Dordtenaren mogen meedenken over het stationsgebied van de toekomst

Hoe moet het stationsgebied er in de toekomst uitzien? Die vraag staat centraal in een enquête over ...