Dordrecht, Netherlands

Raad unaniem: aandacht voor Joodse cultuur bij herontwikkeling Grote Markt

'Slechts een plaquette' in het centrum herinnert de Dordtenaren aan de Joodse gemeenschap die ooit een belangrijk onderdeel uitmaakte van de samenleving. En dat is niet voldoende, vinden CU/SGP en GroenLinks. Daarom dienden de partijen een motie in om meer aandacht te vragen voor het herdenken van de Joodse inwoners van de stad. Dinsdagmiddag werd die motie unaniem aangenomen door de gemeenteraad tijdens de maandelijkse vergadering.
Alexander Eleveld | 2 februari 2022 15:27 | Aangepast op 2 februari 2022 15:27
Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering stond de ontwikkeling van de binnenstad: de visienota 'Slijpen aan een diamant'. Met als centrale vraag hoe het centrum aantrekkelijker gemaakt kan worden voor de inwoners en bezoekers van buitenaf. Kijkend naar winkels en de groeiende leegstand, de vraag om meer woningen, maar ook met aandacht voor cultuur. Onderdeel van de plannen is de herontwikkeling van de Grote Markt. En juist in die omgeving stonden voor de Tweede Wereldoorlog verschillende Joodse gebouwen, waaronder een badhuis en een synagoge. Door sloop is er maar weinig tastbaars van over.

Op de markt is alleen een plaquette te vinden met informatie over de Joodse gemeenschap. Daar komt nu dus verandering in. Wethouder Burggraaf steunt het initiatief van CDA en Groenlinks en vindt dat 'de historie terug gebracht moet worden bij de tijd'. Hij stelt voor dat te doen in overleg met kleine Joodse gemeenschap. Stichting Stolpersteine heeft aangegeven daarvoor een werkgroep te willen samenstellen.

Ruimte voor herdenken
Ook Bertie Rodriquez en Edjo Frank, beiden betrokken bij de herdenkingen die jaarlijks worden gehouden ter nagedachtenis aan de Dordtse joden, reageren enthousiast op de plannen. “Vanuit de Dordtse Joodse gemeenschap zijn wij zeer geïnteresseerd bij de intentie om de (verdwenen) aanwezigheid van de Dordtse Joodse bevolking in dit gebied weer zichtbaar te maken. Wij hechten eraan dat bij de gebiedsontwikkeling Binnenstad naast aandacht aan de vooroorlogse aanwezigheid van de Joodse gemeenschap, er vooral en in het bijzonder ruimte, we bedoelen dit letterlijk en figuurlijk, komt voor de aanwezigheid van de huidige kleine Joodse bevolkingsgroep,” laten ze weten.

Over hoe dat eruit moet komen te zien, hebben ze ook al ideeën. “Wij denken aan een inpandige ruimte die kan worden gebruikt voor besloten of half besloten viering van Joodse feestdagen, kleine culturele activiteiten, studiebijeenkomsten, kleinschalige exposities met openstelling voor belangstellenden en bezoekers op aanvraag. Zowel (besloten) activiteiten voor de eigen groep, als "open" activiteiten waaraan via aanmelding anderen deelnemen. Er leven bij de Joodse culturele groep Bne Dor (Hebreeuws voor:Kinderen van Dordrecht) en het Ivrietkoor Al Naharot nog meer creatieve ideeën om de Joodse cultuur levend te houden en een zichtbare, warme plek te geven/bieden in het centrum van Dordrecht. De Joodse gemeenschap hoort hier thuis!”

Lees meer over:

Herdenking|Joden|Grote Markt|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Meidagen 1940 herdacht: 'Vrede en veiligheid is helaas niet vanzelfsprekend'

Afgelopen maandag vond er een herdenking plaats bij het monument aan de Rijksstraatweg. Die bijeenko...

Gesneuvelde soldaten herdacht op Essenhof en in Dubbeldam

Afgelopen zaterdag vonden twee herdenkingen plaats voor gesneuvelde soldaten uit de meidagen van 194...

Dordtenaren organiseren lichtjestocht als herdenking voor Navalny

Op woensdagavond 27 maart is het precies 40 dagen geleden dat de Russische oppositieleider Alexei Na...

Stichting Stolpersteine verkeert in financieel zwaar weer: ‘Dringend geld nodig om voort te blijven bestaan’

In de Cronjéstraat in de wijk Het Reeland werden afgelopen april de allerlaatste Stolpersteine geleg...

Hij werd verraden en door zijn eigen politiecollega's opgepakt: Dordtse verzetsman Gijs van Bemmelen geëerd

"Hij stond voor een goede zaak in moeilijke omstandigheden. Hij heeft zijn rug rechtgehouden, zijn k...

Aandacht voor slavernijverleden tijdens herdenking moord op gebroeders De Witt

Dordtenaren lopen er meestal gedachteloos aan voorbij, toeristen staan wel stil en krijgen soms uitl...