Dordrecht, Netherlands

Raad unaniem: aandacht voor Joodse cultuur bij herontwikkeling Grote Markt

'Slechts een plaquette' in het centrum herinnert de Dordtenaren aan de Joodse gemeenschap die ooit een belangrijk onderdeel uitmaakte van de samenleving. En dat is niet voldoende, vinden CU/SGP en GroenLinks. Daarom dienden de partijen een motie in om meer aandacht te vragen voor het herdenken van de Joodse inwoners van de stad. Dinsdagmiddag werd die motie unaniem aangenomen door de gemeenteraad tijdens de maandelijkse vergadering.
Alexander Eleveld | 2 februari 2022 15:27 | Aangepast op 2 februari 2022 15:27
Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering stond de ontwikkeling van de binnenstad: de visienota 'Slijpen aan een diamant'. Met als centrale vraag hoe het centrum aantrekkelijker gemaakt kan worden voor de inwoners en bezoekers van buitenaf. Kijkend naar winkels en de groeiende leegstand, de vraag om meer woningen, maar ook met aandacht voor cultuur. Onderdeel van de plannen is de herontwikkeling van de Grote Markt. En juist in die omgeving stonden voor de Tweede Wereldoorlog verschillende Joodse gebouwen, waaronder een badhuis en een synagoge. Door sloop is er maar weinig tastbaars van over.

Op de markt is alleen een plaquette te vinden met informatie over de Joodse gemeenschap. Daar komt nu dus verandering in. Wethouder Burggraaf steunt het initiatief van CDA en Groenlinks en vindt dat 'de historie terug gebracht moet worden bij de tijd'. Hij stelt voor dat te doen in overleg met kleine Joodse gemeenschap. Stichting Stolpersteine heeft aangegeven daarvoor een werkgroep te willen samenstellen.

Ruimte voor herdenken
Ook Bertie Rodriquez en Edjo Frank, beiden betrokken bij de herdenkingen die jaarlijks worden gehouden ter nagedachtenis aan de Dordtse joden, reageren enthousiast op de plannen. “Vanuit de Dordtse Joodse gemeenschap zijn wij zeer geïnteresseerd bij de intentie om de (verdwenen) aanwezigheid van de Dordtse Joodse bevolking in dit gebied weer zichtbaar te maken. Wij hechten eraan dat bij de gebiedsontwikkeling Binnenstad naast aandacht aan de vooroorlogse aanwezigheid van de Joodse gemeenschap, er vooral en in het bijzonder ruimte, we bedoelen dit letterlijk en figuurlijk, komt voor de aanwezigheid van de huidige kleine Joodse bevolkingsgroep,” laten ze weten.

Over hoe dat eruit moet komen te zien, hebben ze ook al ideeën. “Wij denken aan een inpandige ruimte die kan worden gebruikt voor besloten of half besloten viering van Joodse feestdagen, kleine culturele activiteiten, studiebijeenkomsten, kleinschalige exposities met openstelling voor belangstellenden en bezoekers op aanvraag. Zowel (besloten) activiteiten voor de eigen groep, als "open" activiteiten waaraan via aanmelding anderen deelnemen. Er leven bij de Joodse culturele groep Bne Dor (Hebreeuws voor:Kinderen van Dordrecht) en het Ivrietkoor Al Naharot nog meer creatieve ideeën om de Joodse cultuur levend te houden en een zichtbare, warme plek te geven/bieden in het centrum van Dordrecht. De Joodse gemeenschap hoort hier thuis!”

Lees meer over:

Herdenking|Joden|Grote Markt|

Lees ook

Jongeren op de voorgrond bij Indië-herdenking: 'Belangrijk dat er open over gepraat wordt'

Muziek, gedichten, toespraken en twee minuten stilte vormden maandagavond de Indië-herdenking in de...

Herdenking van gebroeders De Witt op komst: wat weet Dordt nog van ze?

Bij het standbeeld op de Visbrug is zaterdag de herdenking van Johan en Cornelis de Witt. Maar weten...

Muziek, gedichten en toespraken tijdens herdenking moord broers De Witt

Op de Visbrug vond afgelopen zaterdag voor de zesde keer de herdenking van de moord op de broers De ...

Museum 40-45: Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse gemeenschap verdwenen. Meer dan 200 D...

Dordrecht herdenkt slachtoffers van de Holocaust

Dordrecht stond donderdagavond stil bij de slachtoffers van de Holocaust (ook wel Shoah). Deze avond...

Omgekomen militairen herdacht bij Artilleriemonument in Dubbeldam

In Dubbeldam werden zaterdag de militairen herdacht van het 14e Regiment Artillerie, die in 1940 bij...