Dordrecht, Netherlands

Rattenplaag en zwerfafval teisteren Dordtse wijken, wat is de oplossing?

Rondslingerend afval in Krispijn Corrado Francke
Dordrecht wordt al langer geplaagd door rondslingerend afval. Daar is nu, onder meer in de wijken Wielwijk, Crabbehof en Krispijn, een rattenplaag bijgekomen. Een oplossing lijkt ver weg. “Mensen hebben op sommige gebieden overal schijt aan en denken dat wij het als gemeente wel even oplossen”, reageert wethouder Marc Merx op de mensen die volgens hem ‘ronduit asociaal gedrag’ vertonen.
Corrado Francke | 1 juli 2022 12:48 | Aangepast op 1 juli 2022 12:48
Op een warme zomermiddag is Alex Hazebosch van de sociale onderneming Wijk voor Wijk begonnen aan zijn afvalronde in de wijk Crabbehof. “Ik woon hier nu al dertig jaar, maar ik heb een paar maanden geleden pas voor het eerst een rat gezien. Nu is er een heuse plaag, maar op deze manier wordt het niet minder.”

Patatzaak
Hij wijst naar een grote hoop afval naast een ondergrondse container: een bekend beeld voor vele Dordtenaren. Bananenschillen, plastic afval, verschillende groenten en verpakkingen: allemaal is het niet beland waar het hoort. “Als je zegt dat er gratis eten is bij een patatzaak, gaat iedereen naar die patatzaak toe. Dat is hier ook. Dit is een feest voor die beesten”, concludeert hij. “Mensen zijn óf te bedonderd om hun afval in de container te gooien, óf ze weten niet dat ze een pasje kunnen aanvragen.”
Wethouder Merx ziet het probleem vooral als een gevolg van het gedrag wat mensen zelf veroorzaken. “Mensen plempen hun afval gewoon op straat en denken dat de gemeente het wel opruimt.” Ook is hij kritisch op het huidige afvalbeleid. “Je kunt je inmiddels afvragen of dit beleid effectief is, want het afval wordt er toch gewoon naast gezet.”

Volgens Leo Stolk, raadslid namens de Verenigde Senioren Partij (VSP), is dit probleem te wijten aan zowel de bewoners als de gemeente. “Ik vraag mij af of we ervan bewustzijn dat we dit ook zelf doen. En ik heb altijd het idee dat er te weinig gelegenheid is om je vuil te storten. Dus er moet iets komen.”

Vuiltoerisme
De VSP ziet veel zwerfafval door ‘vuiltoerisme’: mensen uit andere straten die hun afval dumpen bij ondergrondse containers. Daarom hoopt Stolk dat de gemeente zich stort op meer bovengrondse of ondergrondse containers in de straten en regelmatig een opruimdag voor grofvuil organiseert. Dat laatste doet de gemeente al regelmatig. “Dat werkt fantastisch”, ziet Stolk.

RTV Dordrecht kreeg na een oproep klachten van zwerfafval en ratten uit alle bijna alle Dordtse wijken. Veel bewoners zijn kritisch op de gemeente. De plastic afvalzakken - waar vogels of andere dieren makkelijk doorheen pikken – worden een ‘aanfluiting’ genoemd. Ook vinden Dordtenaren dat de containers te weinig worden geleegd en is de ongediertebestrijding onvoldoende.

Concrete aanpak
Merx zegt dat de gemeente er, ook nu, alles aan doet om het afval zo snel mogelijk op te ruimen. De afvalwethouder komt in het najaar met een concrete aanpak om de afvaloverlast te bestrijden. Hij wil daarbij verschillende aanpakken uitproberen in de wijken om te kijken wat het beste werkt.
Ook in Crabbehof kom je veel afval tegen Corrado Francke

Lees ook

‘Te veel of te vroeg afval op straat is als een snackbar voor ratten’

Al jaren kampt Dordrecht met een rattenplaag. De gemeente heeft al een flink aantal ratten gevangen,...

Help afval prikken in Dordrecht tijdens World Cleanup Day

Zwerfafval is een steeds groter wordend probleem. In 2008 besloot een groep van 50.000 mensen in Est...

Voorlichten én handhaven: zo wil de gemeente minder zwerfafval in Dordrecht

Zwerfafval is al jarenlang een bekend probleem in vele Dordtse wijken. Met het plan 'Dordrecht Schoo...

De opruimdagen komen er weer aan: op deze dagen lever jij je afval in

In Dordtse wijken is het in de komende weken weer mogelijk om allerlei soorten afval in te leveren t...

Help mee de Biesbosch opruimen: ‘Zwerfafval is een groot probleem voor de natuur’

Staatsbosbeheer trekt aan de bel: het afval dat in natuurgebieden wordt achtergelaten heeft grote ge...

Gemeente start wedstrijd om zwerfafval tegen te gaan

Het is een steeds groter wordend probleem: afval dat naast containers wordt geplaatst. Om daar wat a...