Dordrecht, Netherlands

Reddingbootdag KNRM: showboaten, zonnebaden en op jacht naar donaties

Bezoekers van de Reddingbootdag voeren onder meer onder de Moerdijkbrug door Corrado Francke
De KNRM opende zaterdag op het zuidelijkste puntje van Dordrecht haar deuren tijdens de Nationale Reddingbootdag. De dag is bedoeld om het werk van de hulpverleners te laten zien, maar ook om donateurs te werven. "Wij zijn volledig afhankelijk van donaties", benadrukt Joost Weeda namens de reddingmaatschappij.
Corrado Francke | 13 mei 2023 16:01 | Aangepast op 13 mei 2023 16:01
Subsidie van de overheid krijgt de KNRM namelijk niet. "Het is een bewuste keuze om geen overheidssteun te vragen of accepteren", vertelt Weeda. "Daarom zijn wij continue bezig om de donateurs te bedanken, maar ook om te bekijken wie ons nog meer kan steunen."

Samenwerking
Naast de KNRM waren ook andere hulpdiensten - een ambulance, politie, brandweerauto, reddingsboot en EHBO - aanwezig op de zonovergoten open dag. "Het is echt een samenwerking tussen allerlei hulpverleners, we moeten elkaar goed kennen als er iets misgaat", benadrukt Weeda.

In Dordrecht zijn er 48 actieve vrijwilligers die uitrukken vanaf de KNRM-locatie vlak naast de Moerdijkbrug én vanaf het reddingstation aan het Wantij. Het werkgebied is groot: van Gorinchem tot Rotterdam en van Schoonhoven tot de Biesbosch. "Wij varen binnen enkele minuten uit en binnen een halfuur zijn we bij het incident."
Een brandweerman in spé in actie tijdens de Reddingbootdag Corrado Francke
Zeilboot omgeslagen
Arnaud en zijn zoontje Lars - geschminkt als Spiderman - waren met een speciale reden naar Dordrecht gereisd. De Zoetermeerder is in 2012 door de KNRM gered toen hij met zijn zeilboot was omgeslagen. "Uiteindelijk ben ik onderkoeld uit het water getrokken, dat heeft wel indruk gemaakt", beschrijft hij, en daarom ondersteunt hij elk jaar de KNRM met een donatie.

Dat geldt ook voor Job Hooijmeijer en zijn gelijknamige zoon, die met een grote glimlach van de boot stapten na hun tocht over het Hollands Diep. "De harde wind door je haren en het vermogen dat in zo'n boot zit, dat is geweldig. Het is elk jaar weer indrukwekkend."

Marianne en Hans Janssen uit België namen ook een kijkje. "Wij hebben zelf ook een boot en wij liggen hier toevallig in de haven omdat het lekker weer is dit weekend", vertelt Hans. De twee hebben zelf nog nooit te maken gehad met de KNRM, maar is wel geïnteresseerd in het werk. "We hebben ook hun app op onze telefoon, dat is heel belangrijk als er iets gebeurt", vult Marianne aan.

Lees meer over:

KNRM|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Opnieuw een druk jaar voor KNRM Dordrecht, dat 146 keer in actie kwam

De KNRM Dordrecht moest in 2023 in totaal 146 keer uitrukken. Dat is aanzienlijk vaker dan in 2022, ...

112-nieuws: hond uit water gevist en verdacht drietal aangesproken bij fietsenstalling station

De KNRM is zondagmorgen een hond te hulp geschoten die in het water terecht was gekomen en niet meer...

Nieuwe aanwinst voor de Dordtse Reddingsbrigade

De Dordtse Reddingsbrigade heeft een nieuwe boot. Afgelopen zaterdag werd het nieuwe vaartuig gedoop...

Dordtse watersporters vaak in de problemen: Drechtsteden in top 5 van Nederland qua aantal reddingsacties KNRM

De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) moest dit jaar rond het eiland van Dordt al 7...