Dordrecht, Netherlands

Dordtse watersporters vaak in de problemen: Drechtsteden in top 5 van Nederland qua aantal reddingsacties KNRM

De Drechtsteden is benoemd als een van de vijf hotspots in Nederland. De andere vier hotspots zijn: de Wadden, het IJsselmeer, de Randmeren (IJmeer, Gooimeer en Eemmeer) het Zeeuwse water (Grevelingenmeer en Veerse meer).
De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) moest dit jaar rond het eiland van Dordt al 78 keer uitrukken voor watersporters in nood. De organisatie breekt als het zo doorgaat volgens woordvoerder Joost Weeda deze zomer een record qua aantal uitrukken.
Ingrid de Groot | 18 juli 2022 17:12 | Aangepast op 18 juli 2022 17:12
"Je kunt wel zeggen dat we in de drukste tijden van het jaar zitten. De vakantie is begonnen en we hebben onze handen vol aan watersporters. Je ziet dat met dit mooie weer veel mensen het water op gaan”, vertelt Weeda. Ondertussen is onervarenheid soms troef en zijn mensen nog te vaak onbekend met de getijden van de rivieren en in de Biesbosch. Ook zijn er regelmatig boten met motorpech.

Onbekend met de gevaren
De regio is vanwege het grote aantal problemen op het water door de KNRM aangewezen als één van de vijf hotspots in Nederland waar veel watersporters vastlopen of stranden met pech. “Het is een populair gebied om in de problemen te komen op het water.” De Dordtenaar heeft volgens de KNRM het water meer dan ooit ontdekt. Weeda ziet om zich heen dat meer mensen een bootje kopen. Ze genieten daarna met volle teugen van hun sloepje of plezierjacht, maar hebben niet altijd ervaring met het besturen ervan.
Ook zijn er steeds meer liefhebbers die verkoeling en vertier zoeken op het Wantij door te varen, te suppen of te zwemmen.

Meer beweging op het water leidt behalve tot meer pret én ontspanning onherroepelijk ook tot meer mensen in nood. Volgens Weeda was 2020 onder andere door corona in de regio al een recordjaar met 103 acties op de peildatum medio juli. In het eveneens drukke 2021 moest de KNRM in diezelfde periode 76 keer uitrukken. In 2022 staat de teller tnu al op 78. Maar Weeda verwacht dat door de mooie zomer het aantal reddingsacties snel verder zal oplopen. “Je ziet in onze regio ondertussen alle varianten van ernst qua noodoproep”, schetst hij. “Het kan gaan om brand aan boord van een binnenvaartschip tot een duwboot die tegen een brug aan vaart.”
Maar er zijn ook veel alarmeringen met lagere prio's. Zoals plezierbootjes met motorpech, vaak door een vervuild brandstoffilter of ander achterstallig onderhoud. En er zijn relatief veel bootjes die vastlopen in ondiep water door onervarenheid van de schipper. Die heeft regelmatig onvoldoende kennis van de getijden of hij is met zijn jachtje of sloep de klos door navigatieproblemen, vertelt Weeda.
Navigeren met wegenkaart
Dat vastlopen gebeurt overigens in heel Nederland. Mark van den Brink, schipper bij reddingstation Huizen, ziet hoe kennis aan boord soms aan alle kanten ontbreekt. “We zien ze weleens op het water met een ANWB-wegenkaart in de hand. Of ze navigeren op Google Maps waarop geen waterdieptes te zien zijn.” Dat is zeker op het water rond het eiland van Dordt een grote vergissing, vindt Weeda. Onervaren watersporters onderschatten volgens hem de kracht van de drie rivieren Beneden Merwede, Oude Maas en de Noord. “Het lijkt of je met je bootje een kalm riviertje opgaat, maar het kan er zo wild zijn als de zee. Door de stroming en door de golven bij hoge windkracht.”

Zwemmen in de historische stadshavens en in het rustiger Wantij is ondertussen afgelopen seizoenen in populariteit gegroeid. Een plons in het water bij de steiger achter Villa Augustus is niet ongewoon aan het worden onder jongeren. Weeda is ermee bekend, maar heeft er geen waardeoordeel over. “De vraag is of het erg is, mits het is toegestaan. Mensen zoeken verkoeling op.” Wel adviseert hij om in ieder geval nooit alleen te zwemmen of te suppen. “Laat altijd aan anderen weten waar je bent of ga met een groepje.”
Hulp via de app
KNRM heeft voor alle watersporters de KNRM Helpt-app ontwikkeld. Met die app kunnen watersporters vaarplannen maken, informatie uit de omgeving raadplegen (zoals jachthavens) en weersvoorspellingen in de gaten houden. Bovendien is met een speciale knop snel hulp in te schakelen bij pech of noodsituaties. Bij gebruik van de app ziet de KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt.
De bekendheid van de app moet nog groeien. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment driekwart van de watersporters nog onbekend is met de app.

Lees meer over:

KNRM|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Opnieuw een druk jaar voor KNRM Dordrecht, dat 146 keer in actie kwam

De KNRM Dordrecht moest in 2023 in totaal 146 keer uitrukken. Dat is aanzienlijk vaker dan in 2022, ...

112-nieuws: hond uit water gevist en verdacht drietal aangesproken bij fietsenstalling station

De KNRM is zondagmorgen een hond te hulp geschoten die in het water terecht was gekomen en niet meer...

Nieuwe aanwinst voor de Dordtse Reddingsbrigade

De Dordtse Reddingsbrigade heeft een nieuwe boot. Afgelopen zaterdag werd het nieuwe vaartuig gedoop...

Reddingbootdag KNRM: showboaten, zonnebaden en op jacht naar donaties

De KNRM opende zaterdag op het zuidelijkste puntje van Dordrecht haar deuren tijdens de Nationale Re...