Dordrecht, Netherlands

Reddingsoefening op het Dordtse water

Deze dinsdag was er sprake van grote commotie op de Beneden Merwede tussen Papendrecht en Dordrecht. Een veerpont was tegen een binnenvaartschip aangevaren, met een aantal gewonden onder de opvarenden tot gevolg. De brandweer en rijkswaterstaat waren snel aanwezig en hebben alle opvarenden in veiligheid gebracht. Een goede afloop dus, gelukkig was het allemaal onderdeel van de derde jaarlijkse oefening van deze twee instanties. En wij waren erbij.
Redactie RTV Dordrecht | 25 november 2022 10:24 | Aangepast op 25 november 2022 10:24
De Drechtsteden hebben een lange geschiedenis met het water. Van de Sint-Elizabethsvloed en de Biesbosch tot de Watersnoodramp en Huis te Merwede. In de afgelopen jaren zijn de waterwegen in onze regio steeds drukker geworden en dus is veiligheid op het water van groot belang. Wie op het Groot Hoofd naar Zwijndrecht kijkt kan zich er niet aan onttrekken, de eindeloze stroom binnenvaartschepen en waterbussen die langsvaren. Hoe houd je zo een drukke waterweg nu veilig?

Veel oefenen blijkt het antwoord. De Brandweer Zuid-Holland Zuid en Rijkswaterstaat werken nauw samen in onze regio om snel te kunnen reageren op incidenten op en rond de rivieren. Dinsdag was het in kader van die samenwerking tijd voor de derde grootschalige oefening van het jaar, waarbij een aanvaring tussen het binnenvaartschip Mate en een veerpont nagebootst werd. Om het de hulpdiensten nog wat lastiger te maken was er sprake van een defecte blusboot van de brandweer. Die kon dus niet ingezet worden.
De reddingsboot van de Brandweer schiet te hulp bij de Mate Sebastiaan van Mill
Oefening baart kunst
De brandweer en Rijkswaterstaat hebben in deze regio drie reddingsploegen op stand-by staan. Om deze ploegen scherp te houden krijgen zij ieder jaar een oefening te verwerken. Vooral de interne communicatie en logistiek komen bij dit soort trainingen onder druk te staan, daar wordt dan ook goed op gelet. Om de Beneden Merwede, Oude Maas, Noord en Dordtse Kil veilig te houden zullen de hulpdiensten volgend jaar zelfs zes keer gaan oefenen.

Het is voor de reddingswerkers soms een lastige puzzel, en ook dit maal werd het ze niet makkelijk gemaakt. De “gebotste” schepen waren ieder naar een andere waterkant gedreven, dus was het de vraag hoe ze de gewonden toch op één plek de nodige verzorging konden geven. Om uw zorgen alvast weg te nemen, de oefening verliep goed. Geen angstige gedachten dus, als u de volgende keer op de veerpont naar Papendrecht of Rotterdam stapt.

Lees meer over:

Nieuws|Rijkswaterstaat|Brandweer|

Lees ook

Loslatende bakstenen zorgen voor gevaarlijke situatie Steegoversloot

De brandweer is vanmorgen uitgerukt vanwege een onveilige situatie op de hoek van de Steegoversloot ...

Kleine dakbrand bij van Leeuwenhoekweg snel onder controle

In de ochtend van vrijdag 4 augustus brak er rond de klok van negen uur een dakbrand uit op een bedr...

Veertig keer melding persoon te water, brandweer adviseert: 'Wees alert'

De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid is de afgelopen zes maanden ruim 40 keer ingezet voor mel...

Brand woon- zorgcomplex Vreedonklaan; geen gewonden

De brandweer rukte vanochtend uit voor een kleine brand in de Vreedonklaan in Dordrecht. Niemand raa...

Rijkswaterstaat: drukte rond Dordrecht door afsluiting Haringvlietbrug neemt af, maar nog steeds groot

De verkeersdrukte rond Dordrecht is nog steeds erg groot. Twee weken na de afsluiting van Haringvlie...

Deze nieuwe voertuigen van de brandweer zijn sneller en efficiënter

Makkelijker en vooral sneller hulp bieden in noodsituaties. Dat kan met de nieuwe autoladders van de...