Dordrecht, Netherlands

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt 25 miljoen euro van Rijk voor tweede Regio Deal

De Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt een tweede Regio Deal van 25 miljoen euro van het Rijk. Dit maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend. Een Regio Deal is een samenwerking tussen Rijksoverheid en regio’s om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verbeteren. In 2020 ontving de regio ook al 22,5 miljoen euro van het Rijk.
Marjolein Vos | 13 februari 2024 08:30 | Aangepast op 12 februari 2024 15:57
Burgemeester Dordrecht en voorzitter Smart Delta Drechtsteden Wouter Kolff is blij met het extra geld.“Deze tweede Regio Deal toont aan dat het Rijk zich bewust is van de potentie van deze regio voor onze inwoners, ondernemers, onderwijs- en maatschappelijke instellingen en bovendien voor de nationale opgaven. Tegelijkertijd worden de flinke uitdagingen waar wij in deze regio voor staan op het gebied van leefomgeving, gezondheid, bestaanszekerheid en kansengelijkheid, niet onderschat. Onze nieuwe Regio Deal aanvraag is gericht op meerdere van die uitdagingen. De projecten, die hiervoor zijn aangedragen door de partners, geven hier concreet invulling aan. Onze goede regionale samenwerking, onder de vlag van Smart Delta Drechtsteden, is daarbij van groot belang.”

Toekomstbestendige regio
Met de Regio Deal Slim Samen Vooruit wil de regio Drechtsteden-Gorinchem de komende jaren stappen zetten op verschillende gebieden:
• De bestaanszekerheid en kansengelijkheid
inwoners van de regio Drechtsteden-Gorinchem kampen met een lager bestaanszekerheid en gezondheid. De Regio Deal pakt dit probleem aan door perspectief op werk te bieden, meer opleidingsmogelijkheden te creëren en sociale innovaties in de wijk te stimuleren. Zo krijgen inwoners een betere uitgangspositie om mee te doen in de samenleving.

• Gezonde en verbonden oevers én inwoners:
de Regio Deal pakt de kwetsbare natuur in deze regio aan door de oevers van de rivieren te transformeren. Deze oevers worden gezonder, groener en beter verbonden met elkaar. Dit zorgt voor een betere leefomgeving en stimuleert mensen om gezonder te leven.

• Toegepaste innovatie voor een duurzame delta:
de Regio Deal zet in op schone, duurzame en circulaire economie met focus op zero emission. Daarvoor zijn praktisch en technisch opgeleiden nodig, die worden aangetrokken met een goed arbeidsmarktperspectief. De regio wil hiermee een betekenisvolle bijdrage leveren aan de landelijke transitie.

In totaal moet er ruim 20 projecten, die aangedragen zijn door partners uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid, een bijdrage krijgen uit deze Regio Deal.

Tweede Regio Deal
De Regio Drechtsteden-Gorinchem is een van de weinige regio’s die twee keer een Regio Deal heeft gekregen. In 2020 sloot de regio al een Regio Deal van 22,5 miljoen euro. Dit heeft een impuls gegeven aan de crisisbestendigheid van het gebied en verbetering van de omgeving, met name aan de oevers, laat Kolff weten.

Minister Bruins Slot bracht in juli 2022 een bezoek aan de regio om met eigen ogen te zien wat er met het geld dat het Rijk heeft geschonken, gebeurd is.

Lees meer over:

Dordrecht|Gorinchem|Regio Deal|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Betonblokken als tijdelijke oplossing voor scheur spoordijk Gorinchem

ProRail heeft een tijdelijke oplossing gevonden om de spoordijk in Gorinchem te verstevigen. In die ...

Explosie bij uitgaansgelegenheid Kazerne in Dordrecht

Er heeft zaterdagochtend een explosie plaatsgevonden bij de Kazerne aan de Houttuinen in Dordrecht. ...

Naaktfoto's en dode dieren voor de deur: de stoppen slaan door als Jaap hoort dat Miranda een open relatie wil

Een op het oog keurige man verliest zich compleet als een ontluikende relatie ten einde komt. Hij de...

Hotel-restaurant Bellevue te koop; huidige eigenaar verwacht snel nieuwe koper

Hotel-restaurant Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht staat te koop. Een van de huidige eigenare...

Vanaf 2024 ook ‘s nachts met de trein van en naar Dordrecht

Qbuzz mag een nachttrein tussen Dordrecht en Utrecht Centraal laten rijden. De Autoriteit Consument ...

Voorrangsfout en van baan wisselen gaat mis

De hulpdiensten in de regio moesten donderdag meerdere keren ter plaatsen komen bij een tweetal onge...