Dordrecht, Netherlands

Minister Bruins Slot onder de indruk van regionale samenwerking Drechtsteden-Gorinchem

Foto: Kick Smeets
Met eigen ogen zien wat er met het geld dat het Rijk aan de regio’s heeft geschonken gebeurd is. Dat was het doel van het werkbezoek dat minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties maandag bracht aan de Drechtsteden.
Marjolein Vos | 12 juli 2022 16:50 | Aangepast op 12 juli 2022 16:50
Ze startte haar bezoek bij Bolidt Innovation Center in Hendrik-Ido-Ambacht waar ze met de commissaris van de Koning Jaap Smit, burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff, tevens regiovoorzitter, vicevoorzitter André Flach en burgemeester van Gorinchem Reinie Melissant sprak. Daarna ging zij aan boord van veerdienst 3 voor een tocht langs de oevers van de Noord om een beeld te krijgen van de herinrichting hiervan. Ook ging ze in gesprek met bestuurders, inwoners en ondernemers die ieder hun eigen ervaringen met de resultaten van de Regio Deal deelden.

Een Regio Deal is een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de regio te versterken. Om er goed te kunnen wonen zijn thema’s als zorg, onderwijs, veiligheid en ondernemerschap belangrijk, meent de overheid. Daarom investeert het kabinet bijna 1 miljard in de Regio Deals.

Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem
Het bezoek is onderdeel van een tour die de minister maakt langs alle regio's die tijdens de vorige kabinetsperiode een Regio Deal ontvingen. De Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem was met € 22,5 miljoen destijds één van de grootste. Het bedrag is door de provincie, de gemeente Gorinchem en Drechtsteden-gemeenten verdubbeld. Minister Bruins Slot: "Ik ben onder de indruk van hoe er uitwerking wordt gegeven aan de Regio Deal in regio Drechtsteden en Gorinchem. Onder andere door het verbinden van de arbeidsmarkt aan het onderwijs en het stimuleren van innovatie."

Inzet op nieuwe Regio Deal
Tijdens het werkbezoek bevestigt de minister het belang dat zij hecht aan de versterkte samenwerkingsvorm tussen rijksoverheid en regio. In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de Regio Deals worden voortgezet. Doel is om de publiek private samenwerkingsverbanden te versterken en daarmee de regionale economische kansen te benutten. Smart Delta Drechtsteden wil opnieuw inzetten op het binnenhalen van de Regio Deal.

Regiovoorzitter Wouter Kolff: "Onze regio is uniek. In tijden van een stijgende zeewaterspiegel heeft de Drechtsteden de kennis en ervaring om wereldwijd oplossingen te bieden. Desondanks ligt er een flinke opgave met betrekking tot de verbetering van de brede welvaart in combinatie met leefbaarheid en veiligheid. We hebben de kracht om de 'overdruk' van de Randstad op te pakken als het gaat om wonen, bereikbaarheid en economie. Investeren in 'human capital' door aan te sluiten bij de historische identiteit als delta/maakindustrie is daarvoor richting de toekomst van belang."

Commissaris van de Koning Jaap Smit, haakt hierop aan: "In de Zuid-Hollandse Delta enDrechtsteden zien we dat dankzij de Regio Deals flinke vooruitgang is geboekt in innovaties, versterking van de economie en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Toekomstige deals zullen zich in belangrijke mate moeten richten op de brede welvaart van kwetsbare groepen. Dit doen we ook samen met andere Zuid-Hollandse regio's. Samen met inwoners, overheden, bedrijven, instellingen en het Rijk maken we ons hard voor een duurzame en sociaal inclusieve economie."

Smart Delta Drechtsteden
Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en de toekomst en een betere bereikbaarheid van de regio. Samen met Gorinchem hebben de Drechtsteden-gemeenten in 2020 de Regio Deal toegekend gekregen om de ambities van de regio te helpen realiseren.

Lees meer over:

Drechtsteden|Regio Deal|

Lees ook

Wederom daling aantal coronabesmettingen

In de afgelopen week kregen 550 mensen uit Dordrecht te horen dat hun coronatest bij de GGD positief...

Dordrecht en Zwijndrecht gaan voor spoortunnel en ondertunneling A16

Het is voor de veiligheid van de inwoners van Zwijndrecht en Dordrecht het beste als er een tunnel k...

Drechtsteden vanaf maandag volop in de spotlights

Inwoners van de Drechtsteden moeten trotser zijn op hun regio. Met die boodschap worden aanstaande m...