Dordrecht, Netherlands

Regio kleurt 'PVV-blauw', dit zijn alle verkiezingsuitslagen in de Drechtsteden

De Drechtsteden zijn unaniem: in iedere gemeente in onze regio is de PVV de grootste partij geworden. Een overzicht van alle (voorlopige) uitslagen in de gemeentes Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Hendrik-Ido-Ambacht.
Corrado Francke | 23 november 2023 02:54 | Aangepast op 23 november 2023 02:54
Dordrecht
De Dordtse kiezers hebben gesproken: de PVV wint overtuigend met 24,5 procent, gevolgd door GroenLinks-PvdA (15,5 procent) en de VVD (13,8 procent). NSC is in Dordrecht de vierde grootste partij geworden.

Dat betekent dat het aantal Dordtse PVV-kiezers meer dan verdubbelt. Ruim 16 duizend Dordtenaren stemden op Geert Wilders of een van de andere PVV'ers. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie lijden allen verlies.

De BoerBurgerBeweging (BBB), dat tijdens de Provinciale Statenverkiezingen nog elf procent van de Dordtse stemmers wist te overtuigen, moet het doen met slechts twee procent. Ook opvallend: 135 stemmen in Dordrecht waren ongeldig, terwijl 147 kiezers blanco stemden.

Het opkomstpercentage in Dordrecht is vergeleken twee jaar geleden lager geworden (van 73,9 naar 72,0 procent).

Later vandaag leest u op onze website reacties van verschillende Dordtse politici.
De voorlopige uitslag in Dordrecht NOS
Zwijndrecht
De PVV is ook in Zwijndrecht de grootste partij geworden. Wilders en zijn medekandidaten krijgen in totaal 29,8 procent van de stemmen. De VVD (14,9 procent) is tweede, gevolgd door NSC (12,9 procent) en GroenLinks/PvdA (9,8 procent). Overige partijen scoren onder de 5 procent.

Dat betekent dat de PVV een stuk populairder is geworden in Zwijndrecht. In 2021 stemde nog zo'n 13 procent van de inwoners op Wilders' partij. De VVD kreeg twee jaar terug ongeveer 23 procent van de stemmen. Ook in Zwijndrecht verliezen coalitiepartijen D66 en CDA fors, terwijl NSC binnenkomt als derde partij.

De opkomst valt in Zwijndrecht wel wat tegen: in 2021 kwam 75,3 procent van de inwoners naar de stembus, nu is dat 72,8 procent.

Burgemeester Edo Haan bracht 's ochtends zijn stem uit bij het stembureau in het Dorpshuis van Heerjansdam. Daarna maakte hij een rondgang langs alle stembureaus in de gemeente. "Geweldig om te zien hoeveel mensen zich hebben ingezet voor de verkiezing. Van zeer ervaren stembureauleden tot jongeren die voor de eerste keer meehielpen. Alle inzet was erop gericht om de verkiezing goed te laten verlopen. Ook een groot compliment aan de mensen die alle stemmen hebben geteld. Kiezers, vrijwilligers, medewerkers van de gemeente. Dank aan iedereen!"
De voorlopige uitslag in Zwijndrecht NOS
Papendrecht
De PVV heeft ook in Papendrecht de meeste stemmen behaald. Ruim 5600 Papendrechters stemden op Wilders of een van zijn partijgenoten, goed voor 28,6 procent. In 2021 haalde de PVV 11,4 procent van de stemmen.

De VVD verliest bijna negen procent en komt op 16,6 procent als tweede uit de bus, op de voet gevolgd door Nieuw Sociaal Contract (NSC). In tegenstelling tot omliggende, christelijkere gemeenten moet de SGP het doen met een vijfde plek en 'slechts' 4,7 procent van de stemmen. Al is dat nog ruim meer dan het landelijk gemiddelde van de partij van lijsttrekker Chris Stoffer.

De opkomst is in Papendrecht 78 procent. Dat is 0,6 procent lager dan in 2021.
De voorlopige uitslag in Papendrecht NOS
Sliedrecht
De PVV is ook in Sliedrecht veruit de populairste partij geworden. Meer dan een kwart van de stemmers koos voor de partij van lijsttrekker Geert Wilders. De SGP is, net als in Hardinxveld-Giessendam, ook in Sliedrecht stabiel en wordt tweede. Ook in Sliedrecht krijgen de VVD, CDA, ChristenUnie en D66 een flinke dreun te verwerken.

Wel is het opkomstpercentage iets gedaald. In 2021 ging 78 procent van de stemgerechtigde inwoners naar de stembus, dit jaar is dat 77,1 procent.
De voorlopige uitslag in Sliedrecht NOS
Alblasserdam
Ook in Alblasserdam is de PVV de grootste partij geworden, gevolgd door de SGP. De PVV kan in Alblasserdam op een kwart van de stemmen rekenen, de SGP krijgt (net als in 2021) 16,5 procent. NSC van Pieter Omtzigt komt binnen op 11,8 procent en blijft daarmee ook de VVD voor.
Het opkomstpercentage in Alblasserdam is 80,4%. In 2021 was dat 81,0 procent.
De uitslag in Alblasserdam NOS
Hardinxveld-Giessendam
Als eerste van de Drechtsteden zijn de uitslagen in de gemeente Hardinxveld-Giessendam geteld. De PVV, dat in 2021 nog maar 8,9 procent van de stemmen kreeg is met 22,8 procent de grote winnaar. De SGP, bij de afgelopen verkiezingen meestal de grootste partij in de gemeente, krijgt 20,4 procent van de stemmen.

De VVD, ChristenUnie, Forum voor Democratie en D66 verliezen, naast aan de PVV, ook stemmen aan NSC en de BBB. De opkomst in Hardinxveld-Giessendam is, net als in 2021, 84,6 procent.
De voorlopige uitslag in Hardinxveld-Giessendam NOS
Hendrik-Ido-Ambacht
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht maakte als laatste gemeente in de Drechtsteden de voorlopige uitslag bekend. Verrassingen vergeleken andere gemeentes zijn er echter niet: de PVV verslaat de VVD, SGP en nieuwkomer NSC.

De PVV heeft in totaal 26,5 procent van de stemmen weten te bemachtigen. Tijdens de vorige verkiezingen was dat nog 10,4 procent. De partij laat ook in deze plaats nummer 2, ver achter zich. De VVD kreeg 17,3 procent van de stemmen, een flinke daling ten opzichte van 2021.

De SGP is, zoals gewoonlijk, een van de weinige partijen in Hendrik-Ido-Ambacht die stabiel is gebleven: van 12,5 procent in 2021 naar 12,0 procent bij deze verkiezingen.
Het opkomstpercentage is bijna een procent gedaald, naar 82,5 procent.
De voorlopige uitslag in Hendrik-Ido-Ambacht NOS

Meest gelezen

Lees ook

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Bus botst bij Dordts station tegen digitaal infobord, dat eraf is gehaald

Een bus heeft vrijdag rond het middaguur een digitaal informatiebord bij het centraal station geramd...

Reeks autobranden in Dordt valt op, 'maar lastig om maatregelen te nemen'

De reeks autobranden in Dordrecht heeft dinsdag tot politieke vragen geleid. De VVD wilde graag van ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Kiltunnel twee weekenden tolvrij vanwege afgesloten Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel A29 is komende weekenden in beide richtingen dicht. Dat is nodig vanwege werkza...