Dordrecht, Netherlands

RTV Dordrecht blikt terug op 2022

Er is het afgelopen jaar weer veel gebeurd op nieuwsgebied in Dordrecht (en omgeving). Traditie getrouw blikken ook wij terug op de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 12 maanden met een jaaroverzicht.
Marjolein Vos | 27 december 2022 13:02 | Aangepast op 27 december 2022 13:02
In totaal maakten wij bijna 1200 videoreportages over tal van onderwerpen. Het varieerde van hard en heftig nieuws tot grappige en luchtige onderwerpen. Een mix daarvan wordt uitgezonden in het jaaroverzicht, dat op Oudjaarsdag te zien is op TV Dordrecht. Nieuw dit jaar is dat we vanaf dinsdag 27 december tot en met 6 januari iedere dag een item uit het overzicht uitlichten in het TV Dordrecht Nieuws. Om te beginnen met de ophef over de waterbushalte Hooikade.

In januari werd duidelijk dat exploitant Blue Amigo in de winterperiode de pont niet meer zou laten varen tussen de halte Hooikade in Dordrecht en het Veerplein in Zwijndrecht. Tot grote ontevredenheid van reizigers en omwonenden. Zij kamen in actie: een petitie opgesteld werd opgesteld, die ruim 6500 keer werd ondertekend. "De veerverbinding moet zo snel mogelijk weer hersteld worden," vertelde Jos Hubens voor onze camera.

De wijzigingen in de dienstregeling zijn een resultaat van de onderhandelingen met de nieuwe uitbater en de provincie en regio, gaf wethouder Jos Huizinga van Zwijndrecht aan. "Je hebt bij een nieuwe aanbesteding te maken met een aantal keuzes. Ik kan mij best voorstellen dat dat bij een aantal mensen een hoop emoties opwekt."

'Dus nog maar een keer om de tafel?', is dan de vraag. Wethouder Rik van der Linden: "We hebben regelmatig een gesprek met Blue Amigo over hoe het gaat. We zijn het eens dat de communicatie beter moet. En ook de provincie wil dat er zoveel mogelijk OV voor zoveel mogelijk mensen blijft." Huizinga vult aan: "Je hebt ook met een economische afweging te maken. We wilden heel graag de waterbus in stand houden. En wat niemand zich realiseert, is dat de eerste aanbesteding is mislukt."
Het laten zoals het was, was ook geen optie volgens wethouder Van der Linden. "Bij een nieuwe concessie heb je te maken met nieuwe afspraken over hoe je het wilt. Sommige veranderingen zijn heel goed, maar deze verandering wordt zeker opnieuw bekeken."


Blue Amigo liet in augustus weten dat er gemiddeld maar drie mensen gebruik maken van de connectie tussen Veerplein en Hooikade. Tijdens evenementen zoals Dordt in Stoom wordt er wel vaker in- en uitgecheckt, maar soms zijn er zelfs nul opvarenden. De cijfers in de pilot houden rekening met de coronapandemie. Hubens vindt echter dat er de tijd genomen moet worden: “In corona is alles stilgevallen en alles komt heel langzaam weer op gang. Als je het nu laat wegvallen, dan komt het nooit meer terug.”

De komende dagen blikken we vaker terug op 2022: woensdag staan we stil bij de oorlog in Oekraïne en de Dordtenaren die in actie kwamen voor de vluchtelingen. Het RTV Dordrecht Jaaroverzicht is te zien op 31 december op TV Dordrecht en ons YouTube-kanaal.

Lees meer over:

Hooikade|Jaaroverzicht|Waterbus|

Lees ook

Meer dan 3300 handtekeningen in één dag tijd voor terugkeer waterbushalte Hooikade

De online petitie die door buurtbewoners is gestart om de waterbushalte Hooikade het hele jaar te be...

Hooikade open houden kost 300.000 euro, hebben we dat ervoor over?

Bijna 6000 keer is de petitie om de Hooikade het hele jaar te behouden als opstapplaats van de water...

Vlaggen Blue Amigo halfstok: protest tegen opheffen Hooikade

Het logo van de nieuwe aanbesteder van de Waterbus wappert sinds dinsdagmorgen niet meer in top van ...

Ludieke actie rondom waterbus, vaarroute moet weer langs Hooikade

"Het gaat om het algemeen belang. Iets wat goed is, moet je niet opdoeken." Duidelijke taal van Jos ...

Waterbus vaart in zomer óók op zondag tussen Hooikade en Veerplein

De Waterbus vaart tijdens de zomerdienstregeling op alle dagen tussen halte Hooikade (Dordrecht) en ...

‘Zomerdip’ bij Waterbus: kritiek op vaarten die uitvallen door personeelstekort en vakantie

Er is kritiek op de Waterbus. Richting Rotterdam vallen er deze zomer allerlei vaarten uit. Vervoerd...