Dordrecht, Netherlands

Ruim 200.000 euro subsidie voor onderzoek naar behandeling haarnestcyste

Marlise Schouten, directeur van Stichting BeterKeten, reikt de symbolische cheque van 207.000 euro uit aan de chirurgen Smeenk en Toorenvliet (rechts) Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis
Chirurgen van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis krijgen een subsidie van 207.000 euro voor onderzoek naar de beste behandeling van een haarnestcyste in de bilnaad (‘sinus pilonidalis’).
Marjolein Vos | 7 februari 2024 11:02 | Aangepast op 7 februari 2024 11:02
De subsidie wordt verstrekt door Stichting BeterKeten. Dit samenwerkingsverband van zes ziekenhuizen in de wijde regio Rotterdam stimuleert verbetering en samenwerking op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en wetenschap. Voor het zesde jaar heeft BeterKeten geïnvesteerd in drie veelbelovende gezamenlijke promotietrajecten binnen de aangesloten ziekenhuizen, waaronder dat van de sinus pilonidalis.

Met het bedrag hopen de chirurgen Robert Smeenk (Albert Schweitzer) en Boudewijn Toorenvliet (Ikazia) via onderzoek aan te tonen dat de zogeheten huidverschuivingstechniek leidt tot snellere wondgenezing, minder terugkeer van de haarnestcyste en sneller herstel met een betere kwaliteit van leven. Ook wordt onderzocht of met deze aanpak minder zorg- en maatschappelijke kosten gemoeid zijn.

Sinus pilonidalis is een hinderlijke en pijnlijke ontsteking in de bilnaad. Het is een veelvoorkomende aandoening, met zo’n 9000 operaties per jaar in Nederland. De aandoening en vaak ook de behandeling geven veel ongemak voor de patiënt, een hoog ziekteverzuim en hoge zorgkosten. Er zijn verschillende operaties mogelijk. Het wegsnijden van de cyste en openlaten van de wond wordt van oudsher het meest uitgevoerd.

Toorenvliet en Smeenk hebben de afgelopen jaren echter een aanpak ingevoerd waarbij er geen open wond meer is en een sneller herstel mogelijk lijkt. Dankzij de subsidie kan wetenschappelijk komen vast te staan of deze aanpak inderdaad gunstiger resultaten geeft. Een promoverende arts-onderzoeker gaat het onderzoek uitvoeren.

Ook het IJsselland Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC nemen met hun patinten deel aan de studie. Afgelopen jaar bestempelde zorgverzekeraar VGZ de aanpak van Smeenk en Toorenvliet al als een ‘Good Practice’, wat betekent dat VGZ andere ziekenhuizen aanbeveelt om ook zo te werk te gaan.

Meest gelezen

Opnieuw raak in het Dordtse verkeer: Buschauffeur heeft moeite met keren

Joram Niese | Loïsa de Wit | 17 jan 2025 14:38

Auto belandt op z'n kop na aanrijding met fietser

Corrado Francke | 20 jan 2025 16:52

Lees ook

Gemeente zet wéér miljoenen opzij voor aanschaf panden Weeskinderendijk

Een spannende avond voor bewoners van de Weeskinderendijk-oost, deze dinsdag in het stadskantoor. Da...

Oproep tot reünie: kom 35 jaar Dalton onderwijs aan de Overkampweg vieren

Het Stedelijk Dalton Lyceum aan de Overkampweg in Dordrecht organiseert op zaterdag 1november 2025 ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over hergebruik en de man achter De Plaag

In Via Cultura deze keer aandacht voor hergebruik van materialen. Martijn de Rijke laat zien hoe je ...

'Oud-jeugdspeler FC Dordrecht betrokken bij roofoverval op Marco Boogers'

Het Openbaar Ministerie denkt dat een vroegere jeugdspeler van FC Dordrecht in 2021 betrokken was bi...

Kun je met weinig geld toch gezond eten? Kinderen op zoek naar antwoorden

Wat is er nodig om kindarmoede in Oud- Krispijn, Nieuw-Krispijn, Wielwijk en Crabbehof aan te pakken...

Lucas Rijsdijk vierde kinderburgemeester Ridderkerk

Ridderkerk heeft een nieuwe kinderburgemeester. De 10-jarige Lucas Rijsdijk gaat het ambt een jaar l...