Dordrecht, Netherlands

Ruim 200.000 euro subsidie voor onderzoek naar behandeling haarnestcyste

Marlise Schouten, directeur van Stichting BeterKeten, reikt de symbolische cheque van 207.000 euro uit aan de chirurgen Smeenk en Toorenvliet (rechts) Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis
Chirurgen van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis krijgen een subsidie van 207.000 euro voor onderzoek naar de beste behandeling van een haarnestcyste in de bilnaad (‘sinus pilonidalis’).
Marjolein Vos | 7 februari 2024 11:02 | Aangepast op 7 februari 2024 11:02
De subsidie wordt verstrekt door Stichting BeterKeten. Dit samenwerkingsverband van zes ziekenhuizen in de wijde regio Rotterdam stimuleert verbetering en samenwerking op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en wetenschap. Voor het zesde jaar heeft BeterKeten geïnvesteerd in drie veelbelovende gezamenlijke promotietrajecten binnen de aangesloten ziekenhuizen, waaronder dat van de sinus pilonidalis.

Met het bedrag hopen de chirurgen Robert Smeenk (Albert Schweitzer) en Boudewijn Toorenvliet (Ikazia) via onderzoek aan te tonen dat de zogeheten huidverschuivingstechniek leidt tot snellere wondgenezing, minder terugkeer van de haarnestcyste en sneller herstel met een betere kwaliteit van leven. Ook wordt onderzocht of met deze aanpak minder zorg- en maatschappelijke kosten gemoeid zijn.

Sinus pilonidalis is een hinderlijke en pijnlijke ontsteking in de bilnaad. Het is een veelvoorkomende aandoening, met zo’n 9000 operaties per jaar in Nederland. De aandoening en vaak ook de behandeling geven veel ongemak voor de patiënt, een hoog ziekteverzuim en hoge zorgkosten. Er zijn verschillende operaties mogelijk. Het wegsnijden van de cyste en openlaten van de wond wordt van oudsher het meest uitgevoerd.

Toorenvliet en Smeenk hebben de afgelopen jaren echter een aanpak ingevoerd waarbij er geen open wond meer is en een sneller herstel mogelijk lijkt. Dankzij de subsidie kan wetenschappelijk komen vast te staan of deze aanpak inderdaad gunstiger resultaten geeft. Een promoverende arts-onderzoeker gaat het onderzoek uitvoeren.

Ook het IJsselland Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC nemen met hun patinten deel aan de studie. Afgelopen jaar bestempelde zorgverzekeraar VGZ de aanpak van Smeenk en Toorenvliet al als een ‘Good Practice’, wat betekent dat VGZ andere ziekenhuizen aanbeveelt om ook zo te werk te gaan.

Meest gelezen

Vermiste jongeman gevonden in de rivier, hulp kwam te laat

Redactie Streek 56 | 1 jul 2025 11:52

Zo gaan Dordtse basisscholen om met de hittegolf

Jonathan Sekeris | Barbara Visscher | 30 jun 2025 13:40

Lees ook

FC Dordrecht verliest oefenwedstrijd achter gesloten deuren ruim van Sparta Rotterdam

FC Dordrecht heeft vrijdag zijn tweede vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereiding gespeeld teg...

Minister: polder deels onder water, maar veel voorzieningen blijven

De Hel- en Zuilespolder wordt flink onder handen genomen. Maar niet getreurd: de fiets- en wandelpad...

Baggerfestival van start: 'Er is bijna te veel te doen om op te noemen'

Het had dit jaar wat voeten in de aarde, maar het Baggerfestival is weer losgebarsten. Bezoekers kun...

Zaterdag in Studio De Witt: oud-waarnemer Peter van der Velden

Studio De Witt trakteert luisteraars deze zaterdag opnieuw op een scherpzinnige en veelzijdige uitze...

Op Pad Met Ad op TV: op vaartocht met Dordtse duizendpoot Jaap Bouman

In de nieuwste aflevering van Op Pad Met Ad geeft presentator Ad van den Herik het roer eens over: J...

Kunst saai? Aaibare muur en discobol in tentoonstelling bewijzen van niet

Kunst moet voor kinderen een stuk aantrekkelijker worden, dachten ze bij het Dordrechts Museum. De n...