Dordrecht, Netherlands

Ruim 51 duizend euro schade door oud en nieuw, veel afvalbakken en verkeersborden vernield

Beschadigde brievenbus Foto: Jordy Nijenhuis
De schade aan de openbare ruimte in Dordrecht als gevolg van oud en nieuw is € 51.600 euro. Dat is meer dan vorig jaar, toen de schade neerkwam op bijna 42 duizend euro. De meeste schade was er aan afvalbakken. Ook veel verkeersborden moesten het ontgelden, meldt de gemeente.
Alexander Eleveld | 7 januari 2022 17:44 | Aangepast op 7 januari 2022 17:44
Net als de vorige jaarwisseling gold ook deze keer een vuurwerkverbod. Toch werd er in de stad veel vuurwerk afgestoken. Burgemeester Wouter Kolff: "Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat een jaarwisseling leidt tot het vernielen van andermans eigendommen. Dat past niet bij een gezellige viering van oud en nieuw.”

Daders krijgen de rekening
Kolff baalt dat de gemeente dit bedrag nu niet kan besteden aan nuttige zaken voor de stad. “Maar daar leggen we ons niet bij neer. Waar we de daders kunnen identificeren, krijgen zij de rekening.”

De gemeente ziet aan de beschadigingen dat het gebruikte vuurwerk steeds zwaarder wordt. Vuurwerkfanaten vernielden voor 39 duizend euro aan afvalbakken en ondergrondse containers. Beschadigde verkeersborden en palen zorgen voor een schade van 10 duizend euro. Ook werd een dug-out op een sportterrein vernield.

Waar mogelijk wil de gemeente de schade verhalen op de daders. De gemeente verzoekt inwoners daarom beeldmateriaal van vernielingen te delen.

Geen grote incidenten
Kolff blikt verder terug op een jaarwisseling ‘zonder grote incidenten’, al ziet ook de burgemeester dat er, ondanks het verbod, toch veel vuurwerk werd afgestoken.

Rond oud en nieuw zijn twee personen gearresteerd. In totaal 17 mensen zijn met letsel geholpen en ook waren er een aantal brandjes.

Lees ook

Nog één keer bakken voor ziekenhuispersoneel

Medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis verdienen wel een steuntje in de rug, na al hun ext...

Nieuwe afvalbakken in Dordt: 'Ook op straat bewust worden van afval scheiden'

In de Kloostertuin en op de Sarisgang staan sinds vorige week nieuwe afvalbakken. Daarin kun je het ...