Dordrecht, Netherlands

Run op nieuw spreekuur borstimplantaten in Dordts ziekenhuis

Het nieuwe spreekuur in het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarbij gecontroleerd wordt of borstimplantaten siliconen lekken, zit al stampvol. Veel vrouwen uit  de regio die hun borsten lieten vergroten, melden zich bij de Breast Clinic na uitzendingen op televisievan Radar en Moordtieten dat vrouwen doodziek werden omdat hun protheses scheurden. Ze kregen spierpijn, werden vergeetachtig, hadden Brain Fog of waren ernstig vermoeid.
Ingrid de Groot | 9 november 2022 13:01 | Aangepast op 9 november 2022 13:01
Positief
Het speciale spreekuur, dat deze week in Dordrecht van start ging, zit al direct vol tot eind dit jaar, vertelt plastisch chirurg Fientje van der Veen. ,,Er wordt heel positief gereageerd,'' merkt zij. ,,Dus ja, tot het einde van het jaar zitten we al vol.''

Het Albert Schweitzer is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een dergelijk spreekuur heeft om vrouwen gerust te stellen. Vanwege de grote animo, denkt het Albert Schweitzer er al over het aantal patiënten wat ze op het spreekuur kan zien, eventueel uit te breiden van vier, naar zes, per ochtend. 

Ongerust
Arts Van der Veen zag op haar gewone spreekuur opeens veel meer vrouwen met zorgen over hun  borstimplantaten. De patiënten waren heel erg ongerust.  ,,Er zijn allerlei uitzendingen geweest op televisie, waarbij eigenlijk heel negatieve verhalen naar buiten werden gebracht over borstimplantaten.'' 

Die programma's sloegen in als een bom. Meerdere vrouwen vroegen zich vertwijfeld af hoe groot het gezondheidsrisico was. En anderen overwogen of ze hun implantaten dan maar op voorhand al weg zouden halen. De borstprotheses waarmee veel vrouwen  zo blij waren, werden in hun beleving opeens een tikkende tijdbom.
Zorg
,,Het leverde veel ongerustheid op. En toen dacht ik:  'hoe kan ik deze zorg van deze patiënten die zich ongerust maken, beter stroomlijnen','' aldus Van der Veen. Uit die  gedachte is het nieuwe borstimplantaten spreekuur voortgekomen. Het ging deze week voor het eerst van start.

Vrouwen worden op één dag onderzocht door een radioloog die een echo maakt. Daarbij worden de implantaten zichtbaar, en zijn eventuele beschadigingen direct helder. Daarna ontvangen de vrouwen informatie van een verpleegkundige, via  een powerpoint-presentatie. En daarna wordt de uitslag besproken - diezelfde dag - met de plastisch chirurg.

Bij twee van de eerste vier vrouwen die deze week op het eerste spreekuur onderzocht zijn, is nader onderzoek nodig. ,,Van de vier patiënten, waren twee patiënten al helemaal gerustgesteld. Bij twee anderen is vervolgonderzoek nodig, of we moeten nog verder onderzoek doen.''

Effectief
Het spreekuur is effectief, merkt zij.  Het ziekenhuis gaat daarbij bovendien de komende maanden registreren wat zij  voor mogelijke problemen tijdens de onderzoeken tegenkomt. 

In de regio hebben honderden vrouwen afgelopen jaren hun borsten laten vergroten. Het speelt volgens Van der Veen vooral in de leeftijd van ongeveer dertig tot tachtig jaar. Vaak zijn er cosmetische redenen geweest. Andere vrouwen hadden borstkanker. 

Daarbij betrof het een borstreconstructie. Het is overigens in het Albert Schweitzer ziekenhuis niet de bedoeling dat vrouwen elk jaar terugkeren voor een controle. Want dat is volgens Van der Veen echt niet nodig. Protheses zijn volgens de arts de eerste tien jaar absoluut veilig. 

Bij pijnklachten of het aantreffen van een bobbeltje wordt wel geadviseerd een afspraak te maken.  Het onderzoek wordt daarbij niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...