Dordrecht, Netherlands

Run op nieuw spreekuur borstimplantaten in Dordts ziekenhuis

Het nieuwe spreekuur in het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarbij gecontroleerd wordt of borstimplantaten siliconen lekken, zit al stampvol. Veel vrouwen uit  de regio die hun borsten lieten vergroten, melden zich bij de Breast Clinic na uitzendingen op televisievan Radar en Moordtieten dat vrouwen doodziek werden omdat hun protheses scheurden. Ze kregen spierpijn, werden vergeetachtig, hadden Brain Fog of waren ernstig vermoeid.
Ingrid de Groot | 9 november 2022 13:01 | Aangepast op 9 november 2022 13:01
Positief
Het speciale spreekuur, dat deze week in Dordrecht van start ging, zit al direct vol tot eind dit jaar, vertelt plastisch chirurg Fientje van der Veen. ,,Er wordt heel positief gereageerd,'' merkt zij. ,,Dus ja, tot het einde van het jaar zitten we al vol.''

Het Albert Schweitzer is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een dergelijk spreekuur heeft om vrouwen gerust te stellen. Vanwege de grote animo, denkt het Albert Schweitzer er al over het aantal patiënten wat ze op het spreekuur kan zien, eventueel uit te breiden van vier, naar zes, per ochtend. 

Ongerust
Arts Van der Veen zag op haar gewone spreekuur opeens veel meer vrouwen met zorgen over hun  borstimplantaten. De patiënten waren heel erg ongerust.  ,,Er zijn allerlei uitzendingen geweest op televisie, waarbij eigenlijk heel negatieve verhalen naar buiten werden gebracht over borstimplantaten.'' 

Die programma's sloegen in als een bom. Meerdere vrouwen vroegen zich vertwijfeld af hoe groot het gezondheidsrisico was. En anderen overwogen of ze hun implantaten dan maar op voorhand al weg zouden halen. De borstprotheses waarmee veel vrouwen  zo blij waren, werden in hun beleving opeens een tikkende tijdbom.
Zorg
,,Het leverde veel ongerustheid op. En toen dacht ik:  'hoe kan ik deze zorg van deze patiënten die zich ongerust maken, beter stroomlijnen','' aldus Van der Veen. Uit die  gedachte is het nieuwe borstimplantaten spreekuur voortgekomen. Het ging deze week voor het eerst van start.

Vrouwen worden op één dag onderzocht door een radioloog die een echo maakt. Daarbij worden de implantaten zichtbaar, en zijn eventuele beschadigingen direct helder. Daarna ontvangen de vrouwen informatie van een verpleegkundige, via  een powerpoint-presentatie. En daarna wordt de uitslag besproken - diezelfde dag - met de plastisch chirurg.

Bij twee van de eerste vier vrouwen die deze week op het eerste spreekuur onderzocht zijn, is nader onderzoek nodig. ,,Van de vier patiënten, waren twee patiënten al helemaal gerustgesteld. Bij twee anderen is vervolgonderzoek nodig, of we moeten nog verder onderzoek doen.''

Effectief
Het spreekuur is effectief, merkt zij.  Het ziekenhuis gaat daarbij bovendien de komende maanden registreren wat zij  voor mogelijke problemen tijdens de onderzoeken tegenkomt. 

In de regio hebben honderden vrouwen afgelopen jaren hun borsten laten vergroten. Het speelt volgens Van der Veen vooral in de leeftijd van ongeveer dertig tot tachtig jaar. Vaak zijn er cosmetische redenen geweest. Andere vrouwen hadden borstkanker. 

Daarbij betrof het een borstreconstructie. Het is overigens in het Albert Schweitzer ziekenhuis niet de bedoeling dat vrouwen elk jaar terugkeren voor een controle. Want dat is volgens Van der Veen echt niet nodig. Protheses zijn volgens de arts de eerste tien jaar absoluut veilig. 

Bij pijnklachten of het aantreffen van een bobbeltje wordt wel geadviseerd een afspraak te maken.  Het onderzoek wordt daarbij niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Lees ook

Te veel gasten negeren bezoekregel, ziekenhuis neemt maatregelen: ‘Discussiëren kost veel tijd en energie’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat gasten die de bezoekregeling negeren niet meer toelaten tot he...

Albert Schweitzer ziekenhuis stuurt overtollig materiaal naar Oekraïne

Overtollige medische materialen, apparatuur en meubilair: het Albert Schweitzer ziekenhuis schenkt h...

Zorgmedewerkers ziekenhuis dreigen 1000 euro kwijt te zijn aan  parkeren: ASZ opnieuw aan tafel met gemeente 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis zit donderdag (7 juli) opnieuw aan tafel met de gemeente om te prat...

Koninklijke onderscheiding voor cardioloog ASz

Arie de Vries, cardioloog in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft vrijdagavond in res...

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd...

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt afscheid van mondkapjes en verwelkomt extra bezoek

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat vanaf woensdag 16 maart een deel van de coronamaatregelen los....