Zwemverboden zijn er vandaag de dag niet meer rondom Rockford en Belmont, en het gemeentelijke drinkwater kan weer worden gedronken. Wel zijn er zorgen over schuim dat op rivieren en plassen verschijnt als het stevig waait, zegt journalist Garret Ellison. "Dat kan opeengehoopt PFAS zijn. Kinderen gaan daar soms mee spelen. Maar zolang er geen schuim is, kun je zwemmen, is de regel. Toch zijn er nog veel mensen die pertinent weigeren het water in te gaan."
Opruimen
Hoe nu verder? De strijd is voor Sandy Wynn-Stelt en haar medestanders nog lang niet gestreden, zegt ze. "Ik ben er letterlijk iedere dag mee bezig. Er moet nog zoveel opruimwerk worden gedaan."
"Ze heten niet voor niets forever chemicals", zegt journalist Ellison. "Alleen maar filteren is niet de oplossing. Ooit moeten de PFAS echt grondig uit het systeem worden gehaald. Die technieken zijn in ontwikkeling, maar zijn vooralsnog erg duur. Sommige voorstellen van Wolverine waren haast lachwekkend, zoals het planten van bomen op vervuilde gebieden. De wortels zouden dan de PFAS opzuigen. Dat zou een goedkope methode zijn. Maar men is niet akkoord gegaan."
"We leven min of meer in vrede. Maar ik blijf ze in de gaten houden", zegt Wynn-Stelt over haar relatie met Wolverine. De fabriek is inmiddels dicht, maar het hoofdkantoor staat er nog altijd. "Ze hadden even bij mij en mijn buren aan de deur moeten kloppen: 'Hé, je drinkwater is vervuild'."
Samenwerken
Tot slot wil Sandy Wynn-Stelt graag iets zeggen tegen de mensen die rondom de fabriek van Chemours in Dordrecht wonen. "Zorg dat er zoveel mogelijk wordt getest. Dring daarop aan. Er komen steeds meer goedkope manieren. Laat je horen: 'Wij pikken dit niet meer'."
"Als iemand hulp nodig heeft of wil overleggen, benader ons. Mensen uit de omgeving van Dordrecht zijn van harte welkom om contact op te nemen en samen de strijd aan te gaan. In Ann Arbor (in de buurt van Detroit, red.) houden we volgende zomer een internationale conferentie over PFAS. Ik zou heel graag willen horen over de situatie in en rond Dordrecht."
Uitspraak
Woensdagochtend oordeelt de rechter of Chemours in Dordrecht moet betalen voor de PFAS-schade die is aangericht. De zaak is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Het chemiebedrijf zegt zich altijd aan de geldende regels te hebben gehouden en vele miljoenen te stoppen in het terugdringen van de uitstoot van PFAS. Deze zaak is natuurlijk niet volledig vergelijkbaar met die in Michigan, maar overeenkomsten zijn er wel. Zo wilde ook het Dordtse Chemours schikken, bleek onlangs uit uitgelekte notulen.
Dit artikel verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.