Dordrecht, Netherlands

Schoolkinderen schreeuwen shorttrackers naar finales wereldbeker

Uitzinnig publiek in de Sportboulevard RTV Dordrecht
Het beloofde één van de sporthoogtepunten van het jaar te worden, en vooralsnog stellen de wereldbekerfinales shorttrack niet teleur. Tijdens de kwalificatierondes op vrijdagochtend waren enkele duizenden schoolkinderen uit Dordrecht uitgenodigd om TeamNL te komen aanmoedigen.
Trevyn van Houwelingen | 10 februari 2023 15:57 | Aangepast op 10 februari 2023 15:57
"Waar zit de Repelaer? Laat jullie horen! En de Sterrekijker? Waar zit die?" schalt het door de stadionspeaker in de Dordtse sportboulevard. Bij iedere genoemde basischool veren er weer tientallen kinderen op van hun plaats. Op de locatie waar normaal de kunstschaatsbaan ligt is een tribune verrezen voor de shorttrackfinale van dit weekend, aan de korte zijde van de baan waar de kinderen goed uitzicht hebben op het spektakel.

De schrille kinderstemmen schallen door de ijshal: "Hup Nederland! Kom op Xandra, je kan het!" Zeker niet iedere leerling kent de namen van de shorttrackers uit het hoofd, maar dat mag de pret niet drukken. Bij iedere Nederlander die het ijs betreedt klinkt er een oorverdovend applaus en geschreeuw. Even verstomt het gegil voor de start van een heat, na het startschot zwelt het geroezemoes weer aan.
Veel klassen hadden ook spandoeken gemaakt RTV Dordrecht
Inhaalmanoeuvres, valpartijen en een hoge snelheid zorgen ervoor dat shorttrack een spectaculaire sport is om te bekijken. En dat is te merken aan de kinderen: de spanning is voelbaar als de nederlandse wereldrecordhoudster op de 500 meter en winnaar van de vorige wereldbeker, Xandra Velzeboer, het ijs op komt. Ze neemt vanaf de start de leiding en geeft deze niet meer uit handen. Een oorverdovend gejuich stijgt op van de tribunes. Dat het hier gaat om de kwalificaties lijkt de basischoolleerlingen niets te deren.

Als de leerlingen gevraagd wordt wat ze ervan vinden zijn ze unaniem in hun antwoord: "Leuk!". Na wat doorvragen onstaat er meer duidelijkheid: "Spectaculair, ze gaan zo hard in de bochten. En als ze vallen gaat dat ook echt heel hard!" Het lijkt erop dat de sport zijn uitwerking heeft. Een meisje vertelt dat ze nu misschien toch volgend jaar ook wel op schaatsen wil, als ze dit zo ziet.
Ook de begeleiding van de kinderen is enthousiast: "Ik houd me niet zo bezig met dit soort sportevenementen" laat één van de leraren desgevraagd weten. "Maar als ik de leerlingen zie juichen krijg ik daar zelf ook wel energie van hoor!" Voor de scholieren is er nog een bijkomend voordeel: ze hoeven nu niet drie uur aan rekenen, nederlands en schrijfles te volgen.

Het evenement in Dordrecht fungeert naast de finale van het wereldbekerseizoen als voorbereiding voor het wereldkampioenschap shorttrack, dat van 10 tot en met 12 maart plaatsvindt in Seoul. In de hoofdstad van het schaatsgekke Zuid-Korea worden de wereldkampioenen gekroond. De wereldbekerfinales shorttrack in Dordrecht duren nog tot en met zondag 12 februari. Voor diegenen die nog kaartjes willen is er slecht nieuws, het evenement is volledig uitverkocht.

Bekijk onze reportage over de eerste dag van de werelbekerfinale shorttrack in Dordrecht hieronder.

Lees meer over:

Sportboulevard|Shorttracken|

Lees ook

Noord-Hollands feestje bij NK-estafettezwemmen in Sportboulevard

Zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht organiseerde zondag 5 november de nationale kampioenschap...

De Sportboulevard renoveert en verduurzaamt, maar waarvoor eigenlijk?

De Sportboulevard zit in een lastige periode door hoge energieprijzen en een gebrek aan topsporteven...

Oranjemannen waterpolo winnen in volgepakte Sportboulevard Dordrecht

Het Nederlands mannen waterpolo-team versloeg dinsdagavond in een oefenwedstrijd in Dordrecht China ...

Dordrecht is vanaf 2024 geen shorttrack-hoofdstad meer: ‘We vinden het zeer spijtig’

Dordrecht is vanaf 2024 niet meer de gastheer van internationale shorttrackwedstrijden zoals de were...

Video: Enfusion Kickbokstoernooi op de Sportboulevard

Ilias Zouggary en Nick Gruijters namen het afgelopen zaterdag op de Sportboulevard tegen elkaar op t...

Het kan er hard aan toe gaan tijdens para-ijshockeytoernooi op Sportboulevard

“Natuurlijk is het belangrijk om er voor te zorgen dat je plezier hebt”, vertelt Frans van der Velde...