Dordrecht, Netherlands

Schutter zorgboerderij naar Pieter Baancentrum

John S. uit Oud-Alblas, die vastzit voor de moord op drie mensen, gaat op 3 oktober naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt bekeken of de 38-jarige verdachte een geestelijke stoornis heeft.
Ruud Elmendorp | 28 september 2022 12:36 | Aangepast op 28 september 2022 12:36
S. zal daar zes weken worden geobserveerd. De officier van justitie: “Het is niet de vraag óf hij heeft gedaan. De grote vraag is: waaróm. Daar hopen we antwoord op te krijgen.”

Woensdag was in Dordrecht de tweede inleidende zitting in deze zaak. Door de lange observatie in het PBC zal ook de volgende zitting, op 20 december, nog niet inhoudelijk zijn. Dat staat voor het eerste kwartaal van 2023 gepland.

Een groot aantal familieleden was naar de rechtszaal gekomen. De zaak werd ook op afstand gevolgd in Middelburg en Alblasserdam. John S. doodde eerst op 4 mei een man in Vlissingen, twee dagen later schoot hij twee mensen dood op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam dood. Twee anderen raakten zwaar gewond.

De nabestaanden hebben recht op een schadevergoeding en het spreekrecht. De vraag is of dat ook geldt voor de getuigen van de schietpartij op de zorgboerderij.

Slachtoffers
De officier van justitie nam alvast een voorschot. “Het gaat om vijftien mensen die dit afschuwelijke drama hebben gezien. Wij beschouwen ze allemaal als slachtoffer. Ik vind dat zij ook recht hebben op een schadevergoeding en moeten kunnen spreken. Maar juridisch ligt dat ingewikkeld.”

In Nederland bestaat zogeheten shockschade voor familieleden die direct getuige zijn van ernstige misdrijven. Voor getuigen zonder bloedband is dat ‘nog niet uitgekristalliseerd’, zoals de officier het noemde.

Geen namen
De nabestaanden hebben nadrukkelijk aangegeven dat hun namen niet moeten worden vermeld tijdens het proces en dan met name niet in de pers. Volgens het OM geldt dat ook voor de getuigen op de zorgboerderij. “Er is angst dat hun namen bekend worden bij de verdachte. Wat we nu weten, is dat zijn woede zicht op iemand heeft gericht, ze zijn bang dat het zich ook op hen kan richten.”

John S. was zelf opnieuw niet naar de rechtszaal gekomen. Volgens zijn advocaat zal hij bij de inhoudelijke behandeling zeker aanwezig zijn. Tot tevredenheid van een van de nabestaanden: “We willen hem zien.”

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Hitteplan voor dieren: waar moet je op letten?

Niet alleen mensen hebben het erg warm, ook onze huisdieren hebben het zwaar. Dierenzorgcentrum Lout...

‘Een boom is leidend, daar kan je niet omheen’

Ze turen naar het groen, met een kaart in de hand waarop de bomen staan die gekapt moeten worden. Ze...

Van leegstand naar hippe winkels; Voorstraat-West komt op

De langste winkelstraat van Nederland. Zo stond Voorstraat-West bekend, maar door de jaren heen is e...

Koe van Cuyp vindt plek op verborgen landje van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen

Diep verscholen in de Dordtse Biesbosch heeft een koe van schilder Aelbert Cuyp een plekje gevonden ...

Louterbloemen vol met 'corona-konijnen'

Streekdierentehuis Louterbloemen zit voller dan ooit. Volgens directeur Mirjam Addiks is het altijd ...

Prins Clausbrug genomineerd voor de Staalprijs 2022

De fiets- en voetgangersbrug, die Stadswerven met de binnenstad verbindt, kan in de prijzen vallen. ...