Dordrecht, Netherlands

SP: stop de plannen voor Maasterras

Zo moet het Maasterras eruit komen te zien Gemeente Dordrecht
De Dordtse SP vindt dat het college per direct moet stoppen met de ontwikkeling van het Maasterras, een onderdeel van de spoorzone. Volgens de partij sluiten de ideeën helemaal niet aan bij de wensen van de Dordtenaren. En bovendien zou de gemeente al in onderhandeling zijn met ontwikkelaars terwijl het plan nog niet eens definitief is vastgesteld.
Marjolein Vos | 5 februari 2024 14:05 | Aangepast op 5 februari 2024 12:08
“Het college van B&W lijkt tot nu toe onverstoorbaar door te willen gaan met een plan voor het Maasterras dat volstrekt onuitvoerbaar is, vooral dure woningen wil realiseren waar gewone Dordtenaren helemaal niets aan hebben, en dat op toenemend verzet stuit van huidige bewoners, buurgemeenten, milieudefensie, RijksWaterStaat, Pro-rail, het Havenbedrijf en eigenlijk iedereen die met een niet-bevooroordeelde blik naar dit plan kijkt”, zegt SP-raadslid Ronald Portier

Reden voor de partij om een motie in te dienen tijdens de gemeenteraadsvergadering aanstaande dinsdag. De SP heeft een aantal kritiekpunten opgesteld. Zo zou het autovrij maken van de brug tussen Zwijndrecht en Dordrecht ervoor zorgen dat het verkeer volledig zal vastlopen en bovendien grote nadelige gevolgen hebben voor de bereikbaarheid de Dordtse binnenstad en voorzieningen. Daarnaast worden er volgens de partij te weinig sociale huurwoningen gebouwd (slechts 18,8% sociale huurwoningen, waar rijksbeleid al minimaal 30% vraagt, meent Portier) en wordt er geen rekening gehouden met huidige bewoners en bedrijven die nu op het terrein gevestigd zijn.


Bovendien heeft SP ook nog een en ander op te merken over de procedure die de gemeente volgt. Het college zou al afspraken met ontwikkelaars, “nog voor de raad daar een zegje over heeft kunnen doen en terwijl de inspraakprocedures nog lopen. Inspraak en democratie worden hiermee tot een wassen neus en een fopspeen gemaakt”, zegt Portier. Daarom dient hij met Forum voor Democratie samen een tweede motie in. De eerste motie wordt ondersteund door Op Ons Eiland.

Lees ook

Honkbal steeds populairder onder jongeren: "Later wil ik in de MLB spelen"

The Hawks speelden afgelopen weekend de eerste wedstrijd van het honkbalseizoen. Daarmee keken ze vo...

Meer inzicht nodig in milieueffecten woningbouw Maasterras

De effecten van grootschalige woningbouw op het Maasterras in Dordrecht moeten beter in beeld worden...

Dordtse en Zwijndrechtse raad praten over Maasterras, maar ‘de brug’ is taboe

De Dordtse en Zwijndrechtse raad kwamen dinsdagavond voor het eerst samen over de plannen voor het M...

Het tiende gebod inspireert tegenstanders Maasterras: ‘Ik ben heel boos’

Bewoners rond de Weeskinderendijk hebben opnieuw van zich laten horen in hun protest tegen de nieuwb...

Kritiek op woningbouw Maasterras, maar raad houdt het voorlopig plan op tafel

Het Dordtse gemeentebestuur kan 'gewoon' verder met de huidige plannen voor de nieuwbouwwijk Maaster...

Inloopavond over plannen Maasterras: 'We hebben veel reacties gehad'

Er wordt steeds meer duidelijk over de plannen van de gemeente voor het Maasterras, de nieuwe wijk t...