Dordrecht, Netherlands

‘Sport zorgt voor gezondheid en gezelligheid’: meer aandacht én geld voor sport in Dordrecht

Wat zijn de plannen van de 16 partijen die op 16 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen? Om dat voor de kiezer duidelijk te maken, organiseert RTV Dordrecht drie themadebatten waarin vertegenwoordigers van de partijen met elkaar in gesprek gaan. Afgelopen zondag was te zien hoe vijf van die partijen, Beter voor Dordt, de PvdA, de VSP, Gewoon Dordt en Op Ons Eiland, denken over sport. Het ging onder meer over een nieuw stadion van FC Dordrecht, maar er was ook aandacht voor de breedtesport.
Marjolein Vos | 23 februari 2022 16:31 | Aangepast op 23 februari 2022 16:31
Voor wie het debat gemist heeft: woensdagavond zenden we het nogmaals uit op op TV Dordrecht. En aansluitend is te zien hoe de andere partijen, die niet deelnamen aan het debat, over het thema sport denken. Ze zijn het er eigenlijk allemaal wel over eens: sport is belangrijk. En daarom moet er ook de komende collegeperiode aandacht en geld voor worden vrijgemaakt.

"Ga in gesprek met de verenigingen"
“Wij gaan ervoor zorgen dat alle Dordtenaren kunnen sporten,” zegt Chris van Benschop van GroenLinks. De partij wil dat er geld wordt uitgetrokken voor sportfaciliteiten uittrekken. Daarbij is ook een rol weggelegd voor sporters zelf. “Het plan van aanpak moet tot stand komen in samenspraak met de inwoners en met vereningen en gebruikers van sportparken.” Daar is de SP het mee eens. Ronald Portier wil het gesprek met de sportraad oppakken. Beleid moet volgens hem in samenspraak met verenigingen tot stand komen en niet van bovenaf worden opgelegd. Forum voor Democratie wil ook het gesprek met de vereningen aangaan. En lijsttrekker Ruby Pichel vindt dat er ook meer aandacht moet zijn voor topsporters uit onze stad.

Meer geld voor faciliteiten
Dan van Leeuwen van de PVV vindt dat er de afgelopen vier jaar eigenlijk te weinig gebeurd is op gebied van sport in de politieke arena. Hij stelt voor geld niet uit te geven aan grote porjecten, zoals een nieuw stadhuis, maar aan de bouw van sportfaciliteiten. Ook het CDA wil investeren in accomodaties. “Het ontmoeten is belangrijker dan ooit. Sport zorgt voor gezondheid en gezelligheid,” zegt Peter Heijkoop. Hij pleit voor gratis lidmaatschap van sportverenigingen voor kinderen.

Ook de VVD blikt terug op afgelopen coronaperiode. Daaruit bleek volgens Maarten Burggraaf hoe belangrijk een bezoek aan vereniging of sportschool voor veel mensen is. “Ook de volgende collegeperiode willen we weer miljoenen te stoppen in sport.” Daarbij moet er ook ruimte worden gegeven aan nieuwe sporten, zoals suppen en padel. De partij Jezus leeft hoopt dat er vooral geïnvesteerd worden in faciliteiten voor jongeren in de wijken. Lijsttrekker Henry van der Burgh: “Het is belangrijk dat zij iets om handen hebben. Dat zorgt er ook voor dat jongeren zich niet gaan vervelen en rottigheid gaan uithalen.”

Sporten en gezondheid: een belangrijke combinatie
“Bijna de helft van de Dordtenaren doet weinig aan sport,” vertelt de huidige wethouder Rik van der Linden (CU/SGP). Sportparken moeten volgens hem beter worden georganiseerd en ingericht. Loudy Nijhof van Moedd: “Sport hangt samen met gezondheid.” Als haar partij het voor het zeggen krijgt, wil ze dan ook dat het sportbeleid wordt geïntergreerd in het gezondsheidsbeleid. “Bewegen is daar een heel belangrijk onderdeel van.” Daarbij moet de aandacht niet alleen uitgaan naar sporthallen, maar moet er ook worden ingezet op het realiseren van sportfaciliteiten in de buitenlucht, laat Nijhoff weten. Dat is een goed plan, vindt Beweging Denk. “Er moeten meer fitnessparken in de wijken komen, zodat iedereen daar gebruik van kan maken,” meent Masum Kolkilic. Partij voor de Dieren sluit zich hierbij aan. “Sport is een preventief middel: beter voorkomen dan genezen,” voegt Pieter Groenewege eraan toe.

Uitgebreidere reacties van deze overige partijen zijn woensdagavond vanaf 18.00 uur direct na het themadebat over sport te zien op TV Dordrecht. Komende zondag wordt het tweede themadebat uitgezonden. Dan gaan de partijen in gesprek over het thema wonen.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Ex-BVD'ers gaan verkiezingen in als 'Op Ons Eiland': 'Iedereen telt mee'

Dordtenaren die in maart stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezen uit nóg een nieuwe...

Liam wil meer jongeren naar de stembus: 'Make Dordrecht Great Again'

Er stemmen weinig jongeren tijdens landelijke verkiezingen in Nederland. Laat staan tijdens de gemee...

‘Dordrecht Kiest’: het grote lijsttrekkersdebat

De lijsttrekkers van alle 16 kandidaat-partijen voor een plekje in de gemeenteraad gingen woensdagav...

Kolff kondigt hertelling aan

Burgemeester Kolff heeft maandagochtend op het Stadskantoor de officiële zetelverdeling bekend gema...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...