Dordrecht, Netherlands

Stakende buschauffeurs demonstreren bij Station Dordrecht

De hele week staken ze, het personeel van openbaar vervoerder Qbuzz. De vervoerder is in de regio Dordrecht verantwoordelijk voor de bussen en de MerwedeLingelijn. Om hun daden kracht bij te zetten kwam er een groep stakers samen bij het busstation aan de stadskant van treinstation Dordrecht.
Redactie RTV Dordrecht | 8 februari 2023 17:01 | Aangepast op 8 februari 2023 17:01
Met een opkomst van zo’n twintig personen, aangesterkt met een lokaal SP-lid, hield het OV-personeel een uur durende demonstratie tegen de werkdruk. Door heel Nederland legt vervoerspersoneel het werk neer en Dordrecht is daarin geen uitzondering. De demonstratie is dan ook onderdeel van een grote actie van vakbonden FNV en CNV, die op dit moment in onderhandeling zijn met de Vereniging Wergevers Openbaar Vervoer (VWOV) over de cao van OV-personeel. De VWOV vertegenwoordigt onder andere Arriva, Transdev, Qbuzz en RET.

“Het gaat niet alleen om geld, het gaat om plaspauzes, keertijden, buffertijden en goede roosters zodat wij niet met 50 kilometer per uur door de stad hoeven te racen maar gewoon met 35 per uur kunnen rijden.” laat de stakingsleider van FNV weten. “Het zijn allemaal hele kleine dingen, kom er een keer mee over de brug. Dan is het werk leuker en makkelijker vol te houden.” zegt een andere demonstrant tegen onze verslaggever.

Gedurende de week lag de bezettingsgraad op de Dordtse bussen tussen de 60 en 73%, waardoor een groot deel van de bussen nog wel reed. Niet alle werknemers van de openbaar vervoerders leggen dus het werk neer. De stakingen duren nog tot en met vrijdag 10 februari. Momenteel is nog onduidelijk of men dan tot een overeenkomst zal zijn gekomen bij de onderhandelingen tussen de vervoerders en de vakbonden.

Op donderdag 9 februari zal er vanwege de acties tot 14:00 ook geen trein rijden op de MerwedeLingelijn, dat werd op woensdagmiddag al bekend gemaakt. Reizigers wordt aangeraden om vervangend vervoer te regelen en hun reis kort van tevoren in de app van de vervoerder te controleren. Vorige maand weigerden de machinsten op de treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen ook al aan het werk te gaan, ook toen vanwege een door de vakbonden georganiseerde staking.

Lees ook

Zo denken reizigers over stations in de Drechtsteden (met een opvallende stijger)

Stations in de Drechtsteden krijgen, net als vorig jaar, gemiddeld een 'zuinige' zeven in de jaarlij...

Vanaf 2025: iedere tien minuten een trein tussen Dordt, Rotterdam en Den Haag

Je moet nog even geduld hebben, maar de NS wil volgend jaar meer treinen laten rijden tussen Dordre...

Hele dag geen sprinters tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe door wisselstoring

Er rijden vrijdag de hele dag geen sprinters tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. Dat komt door een wis...

Qbuzz zoekt buschauffeurs: ‘Het is een kick om zo’n groot voertuig te besturen’

Zonder groot rijbewijs achter het stuur van een bus kruipen. Dat kan normaal gesproken natuurlijk ni...

Vanaf 2024 ook ‘s nachts met de trein van en naar Dordrecht

Qbuzz mag een nachttrein tussen Dordrecht en Utrecht Centraal laten rijden. De Autoriteit Consument ...

Qbuzz zet bodycam in bij gevaarlijke of bedreigende situaties

Veiligheidsmedewerkers van Qbuzz in de vervoersgebieden Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem en in Utr...