Dordrecht, Netherlands

Stekker uit Biesboschsoap: Waar blijft de vrouwtjesvisarend toch?

De visarend verzamelt mooie takjes om zijn nest te verfraaien Jan Bezemer
Het liefdesbed van de geliefde visarend uit de Biesbosch is nog nooit zo mooi geweest als nu, toch is de vrouwtjesvisarend nergens te bekennen. “De visarend heeft gigantisch hard gewerkt aan zijn nest, maar zijn vrouw heeft zich nog niet laten zien”, vertelt boswachter Harm Blom. Kan de visarend dit jaar dan nog wel jongen krijgen?
Marie Frenay | 25 april 2023 15:20 | Aangepast op 25 april 2023 15:20
Wie had ooit verwacht dat een wildcamera meer spanning en sensatie zou opleveren dan een Spaanse dramaserie? Veel Dordtenaren zaten een paar weken geleden op het puntje van hun stoel te kijken hoe een gans bezitnam van het visarendnest en zelfs een ei wist te leggen in het prachtige bouwwerk van de roofvogel. Later kwam er ook nog eens een boommarter om de hoek kijken die het ei oppeuzelde en daarna verstrooid uit het nest sprong. Inmiddels is het wel heel stil geworden op het nest, hoe komt dat?

Single and ready to mingle
“Het mannetje heeft nog nooit zo’n mooi nest gehad, is iedere dag enorm aan het baltsen en is heel actief ganzen aan het wegjagen”, vertelt de boswachter. Toch heeft het vrouwtje zich dit jaar helemaal niet laten zien. “Een andere dame uit Huiswaard is wel langs geweest”, zegt boswachter Blom. Maar deze dame in kwestie geniet nog te veel van haar singlebestaan en is inmiddels doorgehuppeld naar haar derde man. Wat trouwens niet erg gebruikelijk is, gezien visarenden monogame dieren zijn. “Deze vrouw dacht er duidelijk anders over en was er blijkbaar klaar mee”, vertelt de boswachter.

Nu de mannetjesvisarend geen vrouw heeft weten te strikken, beginnen de zorgen bij de boswachter wel een beetje toe te nemen. “De visarend laat zich niet meer zo vaak zien op de wildcamera. Hij hangt veel rondom het nest. Hij lijkt op de uitkijk te staan voor een vrouwtje”, Harm Blom voegt eraan toe, “Het is nu de trektijd van de visarenden, dus wij hopen dat er nog een vrouw voorbij komt vliegen.”

Te laat voor eieren
Ook al landt er straks een onweerstaanbare vrouw op het nest van de visarend, dan is het waarschijnlijk te laat voor de vogels om eieren te leggen. Visarenden zijn zoals eerder genoemd monogaam, dat betekent dat de vogels eerst een tijdje ‘daten’ voordat zij gaan paren. Als de visarend een nieuwe vrouw aantreft dan zullen ze waarschijnlijk pas volgend jaar eieren krijgen. “Maar er kan nog veel gebeuren. De visarenden hebben tot de eerste week van mei nog om een succesvolle broedseizoen af te sluiten”, vertelt de optimistische boswachter.

Ondanks deze pech en de ingelaste pauze van deze spannende soap, lijkt er nog wel veel te gebeuren in het natuurgebied. De visarend heeft door zijn langdurige gebaltst negatieve aandacht op zichzelf gevestigd van een jonge zeearend. “Deze kwam erachter dat de visarend baltst met een grote vis in zijn snavel. De jonge zeearend probeert nu telkens de vis te stelen”, aldus Harm Blom. Daarnaast zijn er nog visarenden in de Sliedrechtse Biesbosch die waarschijnlijk snel eieren zullen leggen.
De visarend die probeert te ontkomen aan de klauwen van de dief (zeearend) Joey Braat

Lees meer over:

visarend|biesbosch|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...

Eindelijk is het zover: de 'beverBuzz' gaat de weg op

Het was nog even proefrijden deze woensdag, maar vanaf zaterdag 6 juli is het zover. Tot en met 1 se...

Pasgeboren reekalf gespot door camera in Dordtse Biesbosch

Er is een reekalf gespot in de Biesbosch in Dordrecht. Dat is te zien op één van de twaalf camera’s ...

Mannetje van de visarend soap heeft beet: zijn kroost is geringd

De visarend 7TG heeft toegeslagen in De Biesbosch. Nadat de Duitse dame BD61 haar Engelse man S2 inr...

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...

Happy end? Visarend 7TG kiest voor nieuw vrouwtje en nieuw nest

Het was de afgelopen weken spannend rondom het webcamnest van de visarend in de Biesbosch. Het manne...