Dordrecht, Netherlands

Stichting Stolpersteine verkeert in financieel zwaar weer: ‘Dringend geld nodig om voort te blijven bestaan’

In de Cronjéstraat in de wijk Het Reeland werden afgelopen april de allerlaatste Stolpersteine gelegd. Daarmee kwam het totaal aantal struikelsteentjes in Dordrecht op 201. Maar de missie van de stichting achter de gedenksteentjes voor omgebrachte joden was daarmee niet volbracht. De leden willen namelijk de persoonlijke verhalen van alle slachtoffers op hun website plaatsen. Maar door geldgebrek lijkt dat nu een onmogelijke opgave geworden.
Marjolein Vos | 14 november 2023 16:02 | Aangepast op 14 november 2023 16:02
“We hebben nog een hoop verhalen over mensen (en hun familieleden) voor wie we steentjes hebben neergelegd”, vertelt Cees Weltrevrede, voorzitter van Stichting Stolpersteine. “Er staan er nu zo’n 300 op de site, maar we kunnen nog tot bijna 400 gaan. Daarom willen we nog twee jaar doorgaan.” Maar daar is geld voor nodig: 10.000 euro om precies te zijn. “We hebben een vormgeefster voor de website in de hand genomen, maar die moet wel betaald worden. We kunnen zelf niet zo’n website voorgeven”, legt hij uit.

Stolpersteine
Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, zijn kleine, vierkante keitjes van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje zijn met de hand de naam van het slachtoffer, de geboortedatum, de plaats en datum van deportatie en overlijden gezet. De steentjes worden neergelegd voor de huizen waar de Joodse slachtoffers woonden. Er zijn inmiddels meer dan 70.000 stenen geplaatst in Europa. In Nederland werd de eerste struikelsteen gelegd op 29 november 2007 in de plaats Borne.

Geldtekort
Tot voor kort kwam er geld bij de Dordtse stichting binnen van familieleden of bekenden, die de aanschaf van de steentjes mede financierden. “Maar we hebben onze steentjes gelegd, en daarmee is de media-aandacht die dat genereerde, geweest.” Weltrevrede hoopt op giften van particulieren of bedrijven. “Het mag allemaal, als er maar geld komt, dan kunnen we verder.”

Slachtoffers een identiteit geven
En dat de ze verder kunnen, is belangrijk. “Een struikelsteen is eigenlijk een soort graf. Het is de enige plek waar deze mensen worden herdacht”, legt Weltrevrede uit. “De Duitsers waren zo gemeen, die zorgden dat je naam niet meer bestond, dat je een nummer kreeg, dat je lijk niet meer bestond, je lichaam werd verbrand en je as werd uitgestrooid. Kortom: je bestaat niet meer. Dat is heel wat mensen overkomen. Wij zijn in Dordrecht de enige die die mensen eigenlijk hun identiteit teruggeven. En daarmee hun bestaan onderschrijven. En dat doen we met hun verhalen op de website.”

RTV Dordrecht was in april bij de plaatsing van de laatste Stolpersteine. Bekijk hieronder de reportage die we daarover maakten.
50.000 hits per jaar
De verhalen vormen een bron van informatie voor historici, maar ook voor familieleden. “We hebben berichten gekregen van nabestaanden die nu in Amerika wonen en die op de website voor het eerst een foto van hun familie hebben gezien en er zo achter zijn gekomen wat er met hen is gebeurd. We hebben 50.000 hits per jaar op de site.”

De laatste jaren wordt door de digitalisering van historische bronnen steeds meer informatie bekend over de omgekomen Joden, De stichting hoopt binnen twee jaar alle verhalen te kunnen plaatsen. Daarna wordt de site overgedragen aan het Regionaal Archief Dordrecht. “Ze hebben al gezegd dat ze de site graag willen hebben, als waardevolle aanvulling op hun collectie. Maar voor het zover is willen we het eigenlijk compleet hebben”, zegt Weltrevrede.

Meer informatie over Stichting is te vinden op de website. Kijk donderdag naar het TV Dordrecht Nieuws voor een interview met Cees Weltrevrede. Daarin geeft de voorzitter een uitgebreide toelichting op het voortbestaan van de stichting.

Lees meer over:

Stolpersteine|Joey Braat|Joden|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

In twee weken al achtduizend euro voor Stichting Stolpersteine

Stichting Stolpersteine Dordrecht liet twee weken geleden weten op zoek te zijn naar ongeveer tiendu...

Stichting Stolpersteine zoekt financiële steun: “Steentjes gelegd maar verhalen te over”

De stichting Stolpersteine Dordrecht heeft de laatste vergulde kinderkopjes in april van dit jaar al...

De allerlaatste struikelsteen ligt op z'n plek in Dordrecht: 'Deze mensen mogen we niet vergeten'

Na een klus van negen jaar is maandag dan eindelijk de laatste herdenkingssteen, ook wel Stolperstei...

Herdenkingsproject ‘Namen en Nummers' herdenkt omgekomen Dordtse joden

De duizenden Joodse slachtoffers uit Dordrecht worden op een speciale manier herdacht. De naam van e...

Allerlaatste Stolpersteine maandag in de binnenstad gelegd

De allerlaatste Stolpersteine wordt op maandag 17 april gelegd in de binnenstad van Dordt. De dag wa...

Museum 40-45: Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse gemeenschap verdwenen. Meer dan 200 D...