Dordrecht, Netherlands

Stilstaan bij wie je mist: nieuwe rituelen geven vorm aan rouw tijdens Allerzielen Alom

Het is vandaag Allerzielen, een katholieke traditie waarbij stilgestaan wordt bij wie dat jaar zijn overleden. Op veel (katholieke) begraafplaatsen worden daarom begin november kaarsen aangestoken of bloemen neergelegd. Ook in Dordrecht wordt er aandacht aan deze dag besteed, maar dan op een iets andere manier.
Marjolein Vos | 2 november 2022 14:21 | Aangepast op 2 november 2022 14:21
In onze stad neemt Villa Tröst het voortouw bij de herdenking, die sinds vorig jaar gehouden wordt onder de noemer Allerzielen Alom. “Door ontkerkelijking is door kustenares Ida van der Lee in Amsterdam in ongeveer 2007 begonnen om rituelen wat breder te maken”, licht Marry Vreeken, vrijwilligster bij Villa Tröst toe. “Vandaar Allerzielen Alom, dus niet alleen voor de katholieken, maar om voor iedereen een vorm vinden: hoe herdenken we onze overledenen?.”

Villa Tröst is een unieke plek in de Drechtsteden, waar rouw centraal staat. Je kunt er lotgenoten ontmoeten, die ook iemand verloren zijn. Maar ook creatieve workshops en lezingen volgen om beter met een verlies om te gaan. Vorige week ontving de instelling de AandachtsAward uit handen van stichting Luistergoud. De stichting Luistergoud rijkt ieder jaar de ‘AandachtsAward’ uit aan een initiatief dat verbinding en begrip tussen burgers versterkt.De jury noemde onder andere de Villa meer dan een inloophuis. “Villa TrösT had in deze veel concurrentie voor de Award van andere initiatieven zoals inloophuizen voor andere doelgroepen. Sleutelzin voor
de jury was die van ‘het culturele/maatschappelijke ongemak met rouw en verlies waar tegenin geroeid moet worden.” Daarnaast is de instelling verbonden aan het lectoraat Transitie, Rouw&Verlies, dat in het najaar van 2021 gestart is bij HBO Drechtsteden, als onderdeel van de opleiding toegepaste psychologie. Dit maakte volgens de jury het verschil.

Vormgeven aan gevoelens
Bij Villa Tröst wordt er dus iedere dag stilgestaan bij mensen die gemist worden, maar tijdens Allerzielen Alom was er ruimte om mensen kennis te laten met nieuwe rituelen. Zoals bijvoorbeeld de herinneringstafel: een tafel met daarop allerlei kleine voorwerpen. “Het grappige is eigenlijk dat je bezig kan zijn met je verlies, met je hoofd en al je gedachten, maar door langs die herinneringstafel te lopen, word je soms getriggerd door één voorwerp en denk je: oh ja! Ik heb ‘m zelf gelopen en toen zag ik een Buismanspotje en toen dacht ik: ja dat is mijn moeder: dat schepje Buismans in de koffie”, zegt Vreeken. “En dan word ik geraakt in het verlies van mn moeder. Terwijl ik een veel recneter verlies had van mijn kleinzoon, maar dat kwam op dat moment niet naar boven.” Ze voelt zich op een andere manier verbonden met haar kleinkind: ze draagt zijn schoenen. “Dat is dan ook een verbinding met een voorwerp. Het is fijn om zo aan iemand te denken.
Dat is het mooie van rituelen: dat je praktisch vormgeeft aan je gevoelens. Dat je er uiting aan kunt geven. Dat is gewoon heel mooi.”
De herinneringstafel is één van de nieuwe rituelen die vorm krijgen tijdens Allerzielen Alom. RTV Dordrecht.
Aanstaande donderdag in ons tv-programma Eilandleven is een uitgebreide impressie van Allerzielen Alom te zien. Eilandleven start na het nieuws van 18.00 uur en wordt ieder uur herhaald.

Lees meer over:

Rouw|Allerzielen|Villa TrösT|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Hemelbrievenbus moet taboe rondom het rouwen doorbreken

"Rouw is een vorm van liefde die zijn adres is kwijtgeraakt", zegt Anne Goossensen van Villa TrösT. ...

Hemelbrievenbus moet taboe rondom de dood doorbreken

"Rouw is een vorm van liefde die zijn adres is kwijtgeraakt", zegt Anne Goossensen van Villa TrösT. ...

Villa TrösT brengt met het project ‘Namen en Nummers’ ook dit jaar Holocaust-slachtoffers thuis

Het Amsterdamse herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee keert ook dit jaar weer terug naar...