Dordrecht, Netherlands

Stoppen met roken blijft moeilijk: 'We hebben nog een lange weg te gaan'

Stoppen met roken. Het blijft voor veel rokers een moeilijke opgave. Dat blijkt ook uit de verhalen van de mensen die maandagmiddag werden aangesproken bij het Albert Schweitzer ziekenhuis. Daar sprak het personeel van het ziekenhuis en de GGD mensen aan om ze nog eens te wijzen op het rookverbod rondom het Gezondheidspark en om ze over te halen om het komende maand toch nog eens te proberen.
Dennis Koorevaar | 26 september 2023 11:57 | Aangepast op 26 september 2023 11:57
"Het belangrijkste is dat we de mensen vragen wat voor rol roken in hun leven speelt", vertelt longarts Wouter Blox. "Sommige mensen roken zelf. We vragen hun dan of zij gemotiveerd zijn om te stoppen en hoe dat zou kunnen lukken." Marjola Engel van de GGD zegt dat veel rokers het moeilijk vinden om te stoppen. Het blijkt uit voorgaande jaren dat 28 dagen niet roken het meeste effect heeft om daarna ook niet meer te roken.

Een van de voorbijgangers komt net bij de longarts vandaan. Meneer rookt al zo'n 50 jaar. "Ik ga het maar weer eens proberen. Ik ben al wel eens een jaar of twee zonder geweest. Maar nu kom ik net bij de longarts vandaan, dus het wordt wel weer eens tijd." Een stel dat ook lang gerookt heeft is gestopt vanwege de gezondheid. "Dat is ondertussen al zo'n 30 jaar geleden. In het begin was het vooral tijdens het uitgaan nog wel eens lastig, maar na zeven jaar ben ik toen uiteindelijk toch helemaal gestopt", vertelt de man. Zijn vrouw vult hem aan: "Stop met roken en begin niet aan die neppers."

Daarmee bedoelt zij de vapes waar nu veel jongeren mee lopen. De elektrische sigaretten, verkrijgbaar in verschillende smaken, zijn populair onder de jongeren onder de 18. "Hoe slecht die zijn weten we nog niet precies, maar dat het ernstige longschade kan veroorzaken weten we wel." De longarts vertelt daarbij dat veel jongeren uiteindelijk echt gaan roken, "en dat is iets wat we niet willen".

Vreemd blijft het feit dat er geen duidelijke wetgeving voor de vapes geldt. "Er komt wel wetgeving aan, dat er per 1 januari 2024 een verbod komt op de smaakjes. Daarmee hopen we dat dat de jeugd een beetje ontmoedigt. Helaas weten we dat er een sterke tabakslobby is die altijd manieren vindt om mensen aan het roken te blijven houden." Volgens de longarts hebben we dan ook nog een lange weg te gaan. "Maar dit is een goede eerste stap."

Lees meer over:

stoppen met roken|stoptober|