Dordrecht, Netherlands

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland: tandartsassistente

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Skills Heroes. Tijdens dit evenement nemen MBO studenten uit heel Nederland het tegen elkaar op in de RAI in Amsterdam. Door het uitvoeren van een wedstrijdopdracht krijgen de studenten de kans om hun vak kunsten te etaleren voor een onafhankelijke jury.
Marjolein Vos | 23 maart 2023 09:58 | Aangepast op 23 maart 2023 09:58
In zestig beroepscategorieën zal er op 23 en 24 maart gestreden worden om de titel beste vakman of vakvrouw in hun vakgebied. Van hovenier tot autotechnicus en van kapper tot meubelmaker. Met maar liefst vier studenten is het ROC Da Vinci College uit Dordrecht ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd tijdens de finale. Wij stellen de finalisten graag aan u voor.

Sharive Girigorie | Tandartsassistente
We treffen Sharive op het gezondsheidspark in Dordrecht. Deze locatie van het ROC Da Vinci College grenst aan het Albert Schweitzer ziekenhuis. De ruimte waarin we Sharive spreken heeft ook veel weg van de praktijk, er staan meerdere tandartsstoelen en er liggen instrumenten klaar om een vulling te gaan zetten in de mond van een pop. Een geschikte aangelegenheid voor Sharive om nog één keer te oefenen voor de finale.

Keuze voor het vak
Sharive kwam bij de opleiding Tandartsassistent terecht via een beroepskeuzetest, vervolgens ging ze op onderzoek uit en kwam ze tot de conclusie dat dit vak echt bij haar past. “De keuze is mij goed bevallen want ik leer elke dag iets nieuws, van het maken van alginaat afdrukken tot het leren van Latijnse woorden. “Ook het helpen van patiënten vindt de aspirant tandartsassistente erg leuk om te doen.

De kwartfinale
Sharive kon haar geluk niet op toen zij hoorde dat zij op 23 en 24 maart het mag opnemen tegen 7 andere studenten tijdens de finale van Skills Heroes. In de kwartfinale scoorde Sharive veel punten op het assisteren van de tandarts en op het communiceren met de patiënt. “Ik stelde de patiënt op zijn gemak door goed uit te leggen wat er voor, tijdens en na de behandeling zou gaan gebeuren.”
Een trotse omgeving
Zowel de familie van Sharive, de schoonfamilie, vrienden en docenten kunnen hun geluk niet op en zijn enorm trots op finaliste. Een mooi steuntje in de rug en ze gaan ook nog eens allemaal mee naar de finales om Sharive te ondersteunen. “Dat vind ik het echt ontzettend leuk, ik kan eigenlijk nu al niet wachten” aldus de getalenteerde tandartsassistente.

Niks aan het toeval overlaten
Om beslagen ten ijs te komen oefent Sharive veel voorafgaand aan de finale. Zo repeteert ze op school met haar docent, stelt ze de laatste tijd tijdens haar stage extra veel vragen in de tandartspraktijk en oefent ze thuis ook nog regelmatig. “Ik ben er eigenlijk wel klaar voor, ik ga gewoon mijn best doen door 100% van mijn kunnen te geven.“

Ondertussen draait Sharive de lamp opzij, zodat haar docent, die de rol van tandarts vervult, de juiste kleur van de vulling kan bepalen. Ondanks dat het lokaal veel weg heeft van een tandartspraktijk blijft het oefenen op school toch anders volgens Sharive. “Normaal werk je natuurlijk in de echte mond van een patiënt, deze pop heeft bijvoorbeeld geen tong en produceert geen speeksel.”

Aan ambitie geen gebrek
Sharive zit inmiddels in haar 3e en laatste jaar van haar studie, toch zullen we haar de komende jaren nog kunnen terugvinden in de schoolbanken. Ze wilt uiteindelijk tandarts worden en ze is van plan om volgend jaar te beginnen aan de HBO opleiding mondhygiëniste in Nijmegen. Vervolgens wilt ze tandheelkunde aan de universiteit gaan studeren om haar droom te verwezenlijken. “Het lijken me echt hele interessante opleidingen en ik wil graag mijn kennis nog verbreden, daarom heb ik besloten om door te gaan studeren”, vertelt de finaliste.
Inmiddels is de vulling succesvol in de mond van de ‘patiënt’ gezet en lijkt ook Sharive klaar voor de finale.

Lees meer over:

jumbo|ROC Da Vinci College|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Geen prijs voor DaVinci-studenten bij Skill Heroes-wedstrijd

Ze hadden zich goed voorbereid, maar het mocht niet baten: Sharvive, Sidra, Romy en Jelle zijn niet ...

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland: aflevering 2 -zorg

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Ski...

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Ski...

Dordtse kinderen krijgen gezonde tussendoortjes tijdens schoolsporttoernooien

Jumbo Foodmarkt Dordrecht sponsort vanaf nu schoolsporttoernooien in de stad met groente en fruit. D...