Dordrecht, Netherlands

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland

Sidra oefent een behandeling op haar moeder RTV Dordrecht
Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Skills Heroes. Tijdens dit evenement nemen MBO studenten uit heel Nederland het tegen elkaar op in de RAI in Amsterdam. Door het uitvoeren van een wedstrijdopdracht krijgen de studenten de kans om hun vak kunsten te etaleren voor een onafhankelijke jury.
Marjolein Vos | 21 maart 2023 13:21 | Aangepast op 21 maart 2023 13:21
In zestig beroepscategorieën zal er op 23 en 24 maart gestreden worden om de titel beste vakman of vakvrouw in hun vakgebied. Van hovenier tot autotechnicus en van kapper tot meubelmaker. Met maar liefst vier studenten is het ROC Da Vinci College uit Dordrecht ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd tijdens de finale. Wij stellen de finalisten graag aan u voor.

Sidra al Barram | Schoonheidsspecialiste
We spreken Sidra in de schoonheidssalon van het ROC Da Vinci College op het Leerpark in Dordrecht. Hier voert ze nog één keer een reinigingsbehandeling uit ter oefening op de finale. De begeleidster van Sidra is ook aanwezig. Zij kijkt aandachtig toe hoe haar moeder, die als model fungeert, onderhanden wordt genomen door de finaliste.

Een leuke uitdaging
In het eerste jaar van haar studie kreeg Sidra al weet van de vakwedstrijd en zonder te twijfelen gaf zij zich op. “Ik ben deze uitdaging aangegaan, omdat het me leuke ervaring leek en ik wil graag alles uit mezelf halen. Ik had alleen nooit verwacht dat ik zo ver zou komen.”

Een divers en leuk vak
De keuze voor de opleiding tot schoonheidsspecialiste was voor Sidra eigenlijk een hele logische. “Ik was altijd al bezig met uiterlijke verzorging, bijvoorbeeld met familie en vrienden thuis, dus dit sprak me het meeste aan om te gaan doen.” Van die keuze heeft Sidra geen spijt, ze zit inmiddels in het 2e jaar en heeft het goed naar haar zin. Zo volgde ze de acne specialisatie waar ze zich op huidproblemen stortte en kreeg ze het vak anatomie waar ze veel over het lichaam leerde.

Daarnaast is het ook een heel sociaal beroep volgens Sidra. “Communicatie is heel belangrijk, je vraagt altijd eerst waarom de klant bij jou zit en wat zij willen bereiken. Nog voordat je aan de behandeling begint kijk je eerst naar het huidtype en kijk je of de wens van de klant haalbaar is.”
Spannende kwartfinale
Tijdens de kwartfinale kreeg Sidra een gezichts- en lichaamsbehandeling als opdracht. Ondanks een flinke wedstrijdspanning, ging het volgens Sidra beter dan verwacht en houdt ze mooie herinneringen over aan de wedstrijd. “Het was vooral heel gezellig, de tegenstanders voelden meer als vriendinnen dan mijn concurrenten”.

Belangrijk om in jezelf te geloven
De familie en vrienden van Sidra waren erg trots en hebben geen moment getwijfeld aan de vaardigheden van de vakvrouw. De finaliste zelf was wat minder zeker van haar zaak en was bang dat ze zou afvallen. De selectie voor de finale heeft Sidra een flinke boost gegeven. “Ik had eigenlijk minder vertrouwen in mezelf dan mijn omgeving, ik heb nu geleerd dat ik gewoon iets meer zelfvertrouwen moet hebben.”

De finale
Ondanks dat Sidra de voorronde en kwartfinale wist te overleven, is zij toch nog zenuwachtig voor de finale. “Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten, het is in ieder geval groter en intenser dan de kwartfinale.” Sidra zal het op 23 en 24 maart moeten opnemen tegen 7 andere finalisten. Om een goede te kans maken probeert ze zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Al is dat wel even puzzelen want ze bevindt zich in een drukke schoolperiode. Ook heeft Sidra nog een extra uitdaging, ze doet namelijk mee aan de Ramadan en die begint aan de vooravond van finale. “Dat wordt best pittig, maar ik houd wel van een uitdaging dus dat komt goed.”

Nog lang niet uitgeleerd
Terwijl het rubbermasker inmiddels is aangebracht vertelt Sidra over haar ambitieuze plannen voor de toekomst. Sidra wil namelijk na het MBO haar propedeuse gaan halen op het HBO in de richting van rechten. Vervolgens wil zij door naar de universiteit om Rechtsgeleerdheid te studeren om uiteindelijk advocaat of rechter te worden. Om deze keuze te begrijpen moeten we terug naar het verleden van Sidra. Zij kwam namelijk 8 jaar geleden op 10-jarige leeftijd naar Nederland vanuit Syrië en Sidra geeft aan dat vrouwen weinig rechten hebben in haar thuisland.

Toch wordt haar liefde voor uiterlijke verzorging er niet minder op en dat blijkt nogmaals als we de grote glimlach op het gezicht zien van Sidra na een succesvolle reinigingsbehandeling. De vakvrouw lijkt klaar voor de finale.

Lees ook

Praktische opleidingen minder populair onder jongeren in de Drechtsteden

In schooljaar 2023/2024 hebben minder jongeren in de Drechtsteden gekozen voor een MBO-opleiding dan...

Geen prijs voor DaVinci-studenten bij Skill Heroes-wedstrijd

Ze hadden zich goed voorbereid, maar het mocht niet baten: Sharvive, Sidra, Romy en Jelle zijn niet ...

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland: tandartsassistente

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Ski...

Studenten ROC Da Vinci College strijden om titel beste vakman en vakvrouw van Nederland: aflevering 2 -zorg

Via de voorrondes en kwartfinale bereikten Sidra, Romy, Jelle en Sharive de nationale finale van Ski...