Dordrecht, Netherlands

Tuiniers spitten naar antwoorden, maar moestuinonderzoek laat op zich wachten

Het chemische stofje Pfas houdt tuinieren in Dordrecht op scherp. Het eerste moestuinonderzoek ging in 2017 van start, maar dit onderzoek was nog niet goed genoeg om een juist advies te geven aan tuinders. Daarvoor moest een nieuw onderzoek komen en die ging van start in 2021. Tuiniers wachten al een jaar op een rapport, maar deze laat nog even op zich wachten.
Marie Frenay | 10 juni 2022 18:00 | Aangepast op 10 juni 2022 17:13

De grond van moestuinen moest gecontroleerd worden op Pfas, een chemisch stofje dat slecht zou zijn voor onze gezondheid. Niet alleen de vis die wij uit de zee halen blijkt doordrenkt te zijn met deze stof, maar ook de grond waar onze groenten in groeien. Vooral tuinen die in een straal van onder de vier kilometer liggen van de fabriek Chemours, die Pfas uitstoot, hebben een grotere kans op besmetting van de schadelijke stof.

Vertraging
Het onderzoek heeft inmiddels, voor de tweede keer, vertraging opgelopen. Tuinders krijgen pas na de zomer duidelijkheid en een nieuw advies van het RIVM, wat betreft het eten van groenten uit de eigen tuin. Leonie heeft al jaren een tuin bij Tuinvereniging de Kringloop en zij maakt zich niet al te veel zorgen. “Shell, Chemours en Schiphol: er is zo veel schadelijk. We staan eigenlijk machteloos”, vertelt de tuinier.

Lange wachtlijsten
Ook nieuwe tuiniers lijken zich geen zorgen te maken om de ontwikkelingen rondom Pfas. “Er staan negentien mensen op onze wachtlijst en er is weinig roulatie. Dat betekent dat mensen drie a vier jaar lang op de wachtlijst kunnen staan”, vertelt Cor Dieleman, de voorzitter van Tuinvereniging Kringloop. De tuinvereniging krijgt nog wekelijks mailtjes van mensen die graag hun eigen groenten zouden willen verbouwen, volgens de voorzitter. Pfas lijkt in elk geval tuiniers in spe niet af te schrikken.

Advies
Niet alleen de tuiniers zouden graag willen weten wat het advies wordt, ook de gemeente hoop snel antwoorden te krijgen. “Wij zijn afhankelijk van specialisten en er zijn gewoon niet veel mensen die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Wij vinden het vooral vervelend voor de tuiniers die nu moeten wachten”, vertelt Jonne van Bochove, persvoorlichter bij de Gemeente Dordrecht.

Lees meer over:

Moestuinonderzoek|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Eerste reactie moestuineigenaren: ‘Dit is een goede stap’

Mensen met volkstuintjes rond Chemours reageren overwegend positief op de schoonmaakproef van het ch...

Resultaten moestuinonderzoek worden bekend gemaakt

Het zogeheten moestuinonderzoek dat in 2017 van start is gegaan, komt op zijn eind volgens de Veilig...