Dordrecht, Netherlands

Twee nieuwe subsidies ter ondersteuning Dordtse sportverenigingen

Sportverenigingen hebben het lastig, ook in Dordrecht. Om sport- en beweegaanbieders te versterken zijn daarom twee subsidieregelingen opgezet door de gemeente Dordrecht. Één gericht op renovatie en nieuwbouw van sportvoorzieningen en één die de clubs professionele ondersteuning biedt. Beide subsidies zijn vanaf september aan te vragen.
Trevyn van Houwelingen | 25 augustus 2023 16:02 | Aangepast op 25 augustus 2023 16:02
“Voor sporters en vrijwilligers moet sportplezier voorop staan. Zorgen over het vullen van bijvoorbeeld vrijwilligerstaken kan dit in de weg staan”, legt wethouder sport Marc Merx uit. “Wij hopen clubs op deze manier te kunnen ontzorgen én versterken. De verenigingen spelen namelijk een belangrijke rol bij het bereiken van onze ambitie: zo veel mogelijk Dordtenaren in beweging krijgen.”

Verbouwen of verhuizen
De eerste subsidie, gericht op renovatie en nieuwbouw, is geen overbodige luxe. Veel clubgebouwen in Dordrecht zijn verouderd en een aantal clubs staat al jaren op het punt om te gaan verhuizen maar lukt het wegens financiële tegenspoed niet om de kogel door de kerk te krijgen.

Daarnaast is het voor sportverenigingen steeds lastiger om het geld bij elkaar te krijgen om investeringen te doen. De gemeente wil clubs ondersteunen door de investering die ze zelf kunnen doen te verdubbelen. Hiervoor geldt een maximum subsidiebedrag van € 250.000,-. Indien nodig kan de gemeente het daarnaast makkelijker maken voor clubs om geld te lenen.

Professionele kracht
Door toenemende wet- en regelgeving is het voor clubs en verenigingen ook steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Zo worden wordt er in de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen geen onderscheid meer gemaakt tussen vrijwilligers en betaalde bestuurders van verenigingen.

Deze wet ziet toe op het vastleggen van taken, bevoegdheden en verplichtingen van bestuurders, maar ook op belangenverstrengeling en misbruik van positie. Zo kan een vrijwillige bestuurder voor deze wet ook verantwoordelijk gehouden worden voor (vermeend) financieel gesjoemel. Dat zorgt ervoor dat het vrijwillig uitvoeren van een bestuursfunctie voor onervaren vrijwilligers een stuk minder aantrekkelijk is.

Professionals, zoals clubkadercoaches, verenigingsmanagers en sportparkmanagers, kunnen hiervoor uitkomst bieden. Die professionals hebben tot taak om binnen de club het vrijwillig kader te ondersteunen, begeleiden en waar mogelijk op te leiden. Ook op het gebied van sportpromotie is ondersteuning mogelijk. Bij volleybalclub Next Volley is al een pilot gedraaid met een verenigingsprofessional. Hier zagen de club, bond en gemeente duidelijk de meerwaarde.

De subsidies zijn aan te vragen voor vereniging die zijn aangesloten bij NOC*NSF.

Lees meer over:

Sportverenigingen|subsidie|

Meest gelezen

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Lees ook

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

VVD en PVDA: meer subsidie naar noodlijdend Pasar Malam

De Dordtse VVD en PvdA hebben vragen gesteld aan wethouder Maarten Burggraaf over de Indonesische av...

Organisatie Pasar Malam zet in op meer subsidie gemeente

De tiende Pasar Malam in Dordrecht is de afgelopen drie dagen weer druk bezocht, toch er zijn zorgen...

Ruim een derde aanvragen voor crisisfonds gemeente komt van sportclubs

Maatschappelijke organisaties in Dordrecht kunnen sinds het begin van 2023 via een subsidieregeling ...

Vijftig jaar bougies, bmw's en barhangen bij MC Contact

Men schrijft 4 april 1973, en in het ondertussen afgebroken café de Meijerse Kat, bij de pont naar P...

Voor én door de club: Dordtse verenigingen halen ruim 90.000 euro met Grote Clubactie

Voetbalvereniging Wieldrecht, IJshockeyclub Dordrecht Lions, Tennisvereniging Dash’35 en 28 andere D...