Dordrecht, Netherlands

Uitdossen tijdens Cultuurnacht: 'Simon van Gijn hield van verkleedfeestjes'

Dordtse musea en andere culturele instellingen openen één keer per jaar ook 's nachts de deuren. En zaterdag was het weer zover: de cultuurnacht vond plaats.
Marjolein Vos | 16 oktober 2023 14:20 | Aangepast op 16 oktober 2023 14:20
De cultuurnacht wordt sinds 2017 georganiseerd om het publiek op een andere manier kennis te laten maken met het grote culturele aanbod van de stad. Naast aangepaste openingstijden waren er ook dit jaar vooral veel activiteiten waarmee de bezoekers vermaakt werden. Zo kon je in het museum Huis van Gijn de verkleedkist induiken en een bijzondere foto van jezelf laten maken in de tapijtenzaal. “Je kunt je eigenlijk uitdossen in kleding van rond 1900 en op de foto worden gezet, wat toen ook heel gangbaar was”, vertelt Joost Nikkessen van de afdeling educatie van het museum. Voor de gelegenheid is hij gehuld in een lange rode mantel met gouden accenten.

“Ik heb nu de outfit aan van een gast tijdens een verkleedfeest rond 1900 in het huishouden van Van Gijn. We weten niet heel veel over Simon van Gijn, veel is een raadsel, maar we weten wel dat hij hield van verkleden en dat er hier waarschijnlijk ook verkleedfeesten werden georganiseerd. Die kostuums waren eindeloos: van sultans tot matrozenpakken, je kunt het zo gek niet verzinnen."
Niet alleen binnen werd er uitgepakt, ook op straat ging het feest tijdens de cultuurnacht door. Zo trok er een optocht met danseressen en een Caribische brassband voorbij, waardoor je je even bij het zomercarnaval waande. Het Weeshuis Theater verzorgde verschillende dansoptredens met een serieuze ondertoon. “Het is een mix van Senegalese dans met djembe-dans. Het is allemaal West-Afrikaans”, vertelt een van de dansers. Met hun uitvoeringen vragen ze aandacht voor het koloniale verleden van Dordrecht, waar de laatste tijd het nodige over te doen is.

Maar dit is nog maar een kleine greep uit de activiteiten die tijdens de Cultuurnacht werden georganiseerd. Een uitgebreide impressie vol dans, kunst, muziek en theater is donderdag na het nieuws vanaf 18.00 uur te zien in ons programma Eilandleven.

Lees ook

Hoe zagen de wintermaanden er rond 1900 uit? Ontdek het tijdens de lichtjesrondleiding

De kortste dag is bijna aangebroken en de kerstdagen staan voor de deur. Ook Huis van Gijn is daaro...

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activitei...

Kerk en slavernij: hoe zit dat nou in Dordt? Bezoek de bijeenkomst in de Grote Kerk

Droeg de kerk bij aan de afschaffing van de slavernij of profiteerde deze juist van mensenhandel? Ti...

Leen je museumkaart uit tijdens de museumweek in Dordt

Van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 april is het weer Nationale Museumweek. Dit jaar met een bijzondere act...

Schrijfster Marion Bloem presenteert nieuwste boek in bibliotheek: 'Iedereen moet zich ergens mee kunnen identificeren'

Het zijn bewogen maanden voor Marion Bloem. In oktober overleed haar man schrijver Ivan Wolffers. Ze...

Zo houdt het Dordts Museum rekening met het koloniaal verleden

De afgelopen jaren is de discussie over het koloniale verleden van Nederland weer vol opgelaaid. In ...