Dordrecht, Netherlands

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs die sinds 2017 elke twee jaar wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Dordrecht. Daarmee wil de vereniging de verbetering van het stadsaangezicht ondersteunen.
Marjolein Vos | 9 oktober 2023 16:00 | Aangepast op 9 oktober 2023 16:00
Uit alle inzendingen van dit jaar heeft een commissie inmiddels een shortlist samengesteld, waar een vakjury uiteindelijk de winnaars uit zal kiezen. De panden zijn verdeeld in drie categorieën: Bedrijfspand, Woon-winkelpand en Herbestemming. Ook wordt er een publieksprijs toegekend, waar op gestemd kan worden.

De komende dagen zijn op RTV Dordrecht drie genomineerde panden te zien. Architect en jurylid Andries Laane vertelt bij iedere pui wat er zo bijzonder aan is en waarom juist deze gevel is genomineerd. Deze keer staan we stil bij het voormalige Regiokantoor aan de Noordendijk nummer 250.
Het Regiokantoor heeft de afgelopen tijd een flinke metamorfose ondergaan. “Het was een bruut betonnen kantoorkolos en het is getransformeerd tot een woongebouw met heel diverse vormgeving en heel veel verschillende materialen”, vertelt Laane. “En een verschil in lagen waardoor het een interessante woonomgeving geworden is. De grote schaal is eruit. Er zijn nog wel oorspronkelijke onderdelen van het gebouw, zoals de trappenhuizen, die in het zicht zijn gebleven. Maar het gros van de gevel is opnieuw bekleed.”

Het gebouw heeft een heel andere uitstraling gekregen. En daar is de jury van de Puienprijs blij mee. “Wij zijn sowieso ontzettend blij dat we met zo’n prijs kunnen focussen op de inspanningen die geleverd worden om de stad een boost te geven”, zegt Laane. Maar de jury had naast de lofuitingen toch ook nog wat kritiekpunten op het Regiokantoor. Benieuwd wat die zijn? Bekijk hier onze reportage.
Houd onze kanalen in de gaten: we hebben ook de Kunstkerk en het pand aan de Voorstraat 280 bezocht. Een impressie van die gebouwen wordt op dinsdag en woensdag uitgezonden. En donderdag in ons programma Eilandleven is een lange versie te zijn van de bezoeken aan de genomineerde panden.

Op 12 oktober worden om 20.00 uur in de Trinitatiskapel de winnaars van de Dordtse Puienprijs bekendgemaakt. Je kunt nog stemmen op de publieksprijs via de website www.dordtsepuienprijs.nl. Daar is ook de toelichting van de jury te vinden bij de uitgekozen panden.

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Kunstkerk in de race voor Puienprijs: ‘Spraakmakend hoort bij zo’n cultuurpodium’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Van warenhuis Gerzon naar opgeknapt woon-winkelpand: ‘Voorstraat 280 is een sieraad voor de stad’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprij...

Kunstkerk en Regiokantoor in de race voor Dordtse Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Dordrecht : “Aan de slag met de woningbouw”

De Gemeenteraad heeft dinsdag ingestemd met de voorgenomen woningbouwplannen van het college, dat tu...

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen ...