Tijdens een verkennend bodemonderzoek voor de herstelwerkzaamheden van het riool in de Sliedrechtse buurt werd in eerste instantie de stof barium aangetroffen. Die stof kan in hoge concentraties dodelijk zijn, maar vrij snel bleek het te gaan om zo'n minieme hoeveelheid dat deze geen risico vormde voor de omgeving en werklui.
Toch werden de werkzaamheden even later alsnog stilgelegd. De reden: werklui in de Fuutstraat ontwikkelden massaal hoofdpijnklachten tijdens het werk.
Methaan
Na twee maanden van bodemonderzoek is de boosdoener aangetroffen: methaangas dat zich tientallen jaren heeft opgehoopt onder een funderingslaag bij het riool. Projectleider Louis Vooges van de gemeente Sliedrecht legt uit: "Het oude funderingsmateriaal wat er zat is qua dichtheid heel hoog. Normaal kunnen gassen ontsnappen door de fundering omdat deze poreus is, dat was hier niet het geval."
Sliedrecht is gebouwd op veengrond, daarin ontwikkelen zich van nature bepaalde gassen. De fundering is tientallen jaren geleden aangelegd de gassen hebben zich in de loop der jaren opgehoopt en zijn gaan rotten. Bij het verwijderen van de laag kwam het gas methaan in grotere hoeveelheden vrij. Dit broeikasgas, dat ontstaat bij een rottingsproces, verdrijft zuurstof uit de lucht en zorgt bij langdurige blootstelling voor hoofdpijn.
Ventilatoren en meetapparatuur
Projectleider Vooges laat weten dat er, nu er duidelijkheid is over de boosdoener, een plan is opgesteld om de werkzaamheden weer door te kunnen laten gaan: "Door middel van meetapparatuur monitoren we de hoeveelheid gassen die vrij komen bij de werkzaamheden. Ook loopt er een gecertificeerd meetkundige rond bij de werkzaamheden om de veiligheid te waarborgen. Om ervoor te zorgen dat het gas niet de wijk in komt wordt het vanuit de rioleringsslurf de lucht in geduwd met ventilatoren."
De gemeente benadrukt dat er in de komende maanden ook metingen worden uitgevoerd in de wijk om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Ook wordt de oude funderingslaag verwijderd en vervangen met een poreuzere laag waardoor de gassen makkelijker en in kleinere hoeveelheden ontsnappen.
De projectleider geeft aan voor het eind van september weer te willen gaan beginnen met de herstelwerkzaamheden. De einddatum ligt vanwege de vertraging nu ergens in april of mei 2025.