Dordrecht, Netherlands

Verliefd stel steelt duizenden euro's van hun woongroep en geeft alles uit aan drugs, hotel en taxi's

Een jong stel steelt bijna 3.000 euro van de instelling waar ze wonen en zetten twee dagen lang de bloemetjes buiten. Dan is het avontuur voorbij en zitten ze zwaar in de problemen.
Rijnmond | 29 april 2024 16:30 | Aangepast op 29 april 2024 14:26
"Ze hebben er heel veel van gefeest", zegt de rechter. "Drugs, kleding, taxi's en een hotel. Het ging heel uitgekookt. Stelen van het geld dat van de woongroep is." 48 uur duurt het avontuur van twee jonge Dordtenaren die samen in een instelling voor jongeren met gedragsproblemen wonen. Dan worden ze aangehouden voor diefstal.

Zij is nog een tiener als het allemaal gebeurt en hij een paar jaar ouder. Ze kennen elkaar uit de woongroep en zijn verliefd. Allebei hebben ze een verstandelijke beperking en een moeilijke jeugd achter de rug. Op 20 september van afgelopen jaar lopen ze weg. Mét de pinpas van de stichting. De jonge vrouw zou de pas met een smoes hebben ontfutseld aan een nietsvermoedende uitzendkracht. Haar vriend gaat mee op avontuur.

"Met de pinpas is heel veel geld gestolen. Wat is gebeurd, kan niet", zegt de officier van justitie. De teller stopt na twee dagen feest uiteindelijk op 2939,87 euro. "De groep moet nu heel lang wachten op het geld. Ze hebben het wel eerlijk verteld en hebben er spijt van. Ze gaan het nu samen terugbetalen."

Strafcorvee
De hoofdpersonen in deze zaak zijn niet aanwezig in de Dordtse rechtbank. "Het is geen onverschilligheid", zegt hun advocaat Yvonne Zandbergen over de vrouwelijke verdachte. "Ze zit in volle spanning. Ze is nu twintig weken. Net over de helft." Inderdaad: de jonge vrouw is zwanger. Van haar medeverdachte. Het stel bereidt zich voor op hun kindje.

"Er is veel veranderd doordat ze moeder wordt, ze doet het goed. Maar ze is wel jong voor haar leeftijd", zegt de raadsvrouw. De inrichting heeft met de jonge verdachten een terugbetalingsregeling afgesproken en laat dat niet via justitie gaan. "Daarnaast hebben ze 12 weken lang 4 uur per dag corvee verricht in de woongroep", zegt advocaat Zandbergen.

Pas tegen het einde van de rechtszaak wordt duidelijk hoe de vrouw de pas precies in handen kon krijgen. "Ze heeft gedaan alsof het haar pas was en alsof ze hem nodig had. Aan een uitzendkracht heeft ze gevraagd of die hem uit de kluis wilde halen. Aan die uitzendkracht heeft ze ook de code gevraagd, die lag ook in de kluis." Bij tientallen betaalautomaten en pinautomaten gebruiken ze vervolgens de pas voor leuke spullen, overnachtingen, ritjes en drugs. Na 48 uur houdt dat op.

Loyaal
Het stel gebruikt inmiddels geen verdovende middelen meer en wil samen hun leven beteren, wordt duidelijk. Ze zijn gemotiveerd om goede ouders te zijn voor hun kind. Aanvankelijk lijkt hij de schuld op zich te nemen. "Meneer durfde niet goed te zeggen dat mevrouw de pas heeft gestolen", zegt de rechter. "Dat vindt hij niet loyaal. Hij neemt alle schuld op zich en dat vind ik voor hem pleiten."

Ze veroordeelt de vrouwelijke verdachte tot 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk en verplichte begeleiding. De vader van haar kind moet 60 uur werkstraf gaan uitvoeren, waarvan ook bij hem de helft voorwaardelijk en verplichte begeleiding. Hij krijgt een lagere straf, omdat ze verantwoordelijk was voor het misleiden van de uitzendkracht.

De verwachting is dat terugbetalen aan de instelling nog lang zal gaan duren. Maar dat gaat uiteindelijk wel gebeuren, is de verwachting. "Ze willen het goedmaken."

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Rechtbank|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

In de Dordtse rechtbank: vrouw schopt man van trap

In het gezin van een 39-jarige vrouw lopen de spanningen al tijden op. Ze ergert zich enorm aan haar...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...

Celstraf voor dader van overval op twee supermarkten binnen halfuur

De man die eind vorig jaar binnen korte tijd twee Dordtse supermarkten overviel, moet vier jaar de c...