Dordrecht, Netherlands

Vinyl is hot: liefhebbers trotseren hitte tijdens Platenbeurs

Met temperaturen rond de 30 graden denken veel mensen eerder aan een dagje strand of zwembad. Maar op het Statenplein snuffelden tientallen muziekliefhebbers in bakken vol met langspeelplaten. Daar werd voor de tweede keer deze zomer namelijk een platenbeurs gehouden. Handelaren uit heel het land stelden hun koopwaar uit.
Marjolein Vos | 16 augustus 2022 11:04 | Aangepast op 16 augustus 2022 11:04
En die koopwaar is heel divers: van jazz tot pop, van klassiekers tot collectors items. Opvallend is dat er vooral veel jonge bezoekers de hoezen bekijken.

Een jonge vrouw showt trots haar vondsten: Abbey Road van The Beatles en de soundtrack van de film Grease. “Deze hadden we nog niet in onze collectie. Het zijn natuurlijk echte klassiekers. Maar we zijn nog maar net begonnen met verzamelen.”
Even verderop heeft een jongen al een plaat onder zijn arm geklemd. Die gaat sowieso mee naar huis. Maar hij zoekt nog even verder. “Ik heb thuis al een behoorlijke verzameling, zo'n 90 stuks. Heel veel nieuwe albums worden ook weer uitgegeven op vinyl. Ik vind dat wel leuk.”
Goud in handen
Hoewel ze vaak jarenlang op zolder lagen te verstoffen, zijn platen de laatste jaren weer helemaal 'in'. Online wordt er druk gehandeld in vinyl, maar er poppen ook tweedehands winkels op. En door heel het land worden beurzen gehouden, zoals die op het Statenplein. De lp's kunnen best een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. En dat weet niet iedereen, vertelt verkoper Rob Joosten van de Platenverzamelaar. Hij koopt verzamelingen op, bijvoorbeeld als een liefhebber overleden is. “Ik kom weleens bij mensen die echt van toeten of blazen weten en die een bijzondere collectie hebben. En dan roepen ze een prijs, een paar tientjes bijvoorbeeld. Maar dan zie ik al heel snel dat het iets bijzonders is. En dan zeg ik: gaan we niet doen. Uit respect voor de muziek, uit respect voor de nabestaanden, Daar moet een andere prijs tegenover staan. En mensen zijn dan vaak helemaal verbaasd.
Benieuwd wat vinyl voor Rob Joosten zo bijzonder maakt? En welke bijzondere platen nog meer van eigenaar wisselden? Bekijk hier de reportage over de platenbeurs.

Lees meer over:

Vinyl|Statenplein|

Lees ook

Kinderen krijten op Statenplein

De negende editie van ‘Krijten voor Kinderen’ zorgde voor veel kinderen voor een vermakelijke wo...