Dordrecht, Netherlands

Vliegende libelles van kaasschaven en vorken: Zomersymfonie neergestreken in Park Merwestein

Hoe laat je mensen die niet snel naar een tentoonstelling gaan toch kennis maken met kunst? Dat vroegen de initiatiefnemers van de Zomersymfonie zich jaren geleden af. Daarom bedachten ze een grote openluchttentoonstelling met daaromheen allerlei culturele activiteiten voor jong en oud. En dat werkt. Dit weekend werd het evenement voor de zesde keer gehouden en trok wederom duizenden bezoekers naar Park Merwestein.
Marjolein Vos | 5 juli 2022 12:23 | Aangepast op 5 juli 2022 12:23
“Als we gewoon een beeldententoonstelling zouden organiseren, zou er eigenlijk niemand op af komen. Maar het is de poppenkast, de hightea, de singer songwriter, de poëzie, de Dordtse Phil met het picknickconcert”, vertelt organisator André Oerlemans, voorzitter van Stichting Laethbloeyer. “Dat zorgt ervoor dat er mensen naar het park komen en die gaan zich dan verwonderen over de beelden. Van wow: dit is mooi! Terwijl ze waarschijnlijk uit zichzelf niet naar een beeldententoonstelling zouden gaan. Dat is eigenlijk ons format.”
Deze editie zijn er tien kunstenaars in het park neergestreken. Allemaal met hun eigen expertise: van houtbewerking tot olieverfschilderijen. Zo ook Leo Gerritsen. Hij maakt van metaal toegepaste kunst en is enthousiast over het ‘decor’ waarin hij zijn creaties aan het publiek kan laten zien. “Het is zo’n fantastische omgeving, middenin de stad. Daardoor krijg je ook een heel prettige sfeer. Het is zo ruim ook, mensen lopen op hun gemakje rond te wandelen.” Hij heeft dan ook alle tijd om met de bezoekers in gesprek te gaan over zijn werk. “Het zijn geen vogelhuisjes, maar objecten waar vogels wel in kunnen wonen”, licht hij toe.
Normaal gesproken wordt Zomersymfonie een keer in de twee jaar gehouden. Maar door de coronamaatregelen moest er een editie worden overgeslagen. Daarom werd er deze keer extra uitgepakt met als centraal thema ‘sprookjes’. De kunst was hierop geïnspireerd en de (jonge) bezoekers mochten verkleed komen als hun favoriete fantasiefiguur. “Er is hier voor een ieder wat wils”, vertelt Oerlemans. Dat is juist ook de bedoeling. “Soms zeggen mensen: dit is voor mij te abstract. Maar een veld verder staan dan de vliegende libelles die gemaakt zijn van kaasschaven en vorken en dat spreekt hen dan wel weer aan.”

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Op safari in Dordt: hier vind je de 'Big Five'

Een grote, stalen olifant siert sinds afgelopen weekend de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een ode aan de ...

Deel beelden Park Merwestein wordt weggehaald

In 2021 werd ter gelegenheid van 800 jaar stad een beeldenroute in Park Merwestein onthuld. Verschil...

Woensdag op TV Dordrecht: Kunst en hergebruik in Via Cultura

Ook deze keer zit Via Cultura weer vol kunst en cultuur uit de Drechtsteden. In de aflevering die wo...

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen ...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Kunstenaars pakken uit bij Kunstexpo Reeweghal: ‘Abstract maar toch nog een beetje landschap’

Ruim 60 kunstenaars van verschillende disciplines onder een dak. Dat gebeurt niet vaak in Dordt. Maa...