Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingen Marconiweg verhuizen waarschijnlijk samen naar nieuwe opvanglocatie

De groep vluchtelingen die in de oude nachtopvang woont van het Leger des Heils aan de Marconiweg kan zo goed als zeker bij elkaar blijven wonen als de crisisopvang op 1 juli de deuren sluit. Dat liet burgemeester Wouter Kolff dinsdagavond weten aan de gemeenteraad, nadat de groep asielzoekers de Dordtse burgemeester een petitie aanbood. Met de petitie wilden de vluchtelingen de volgende vraag bekrachtigen: ‘mogen wij bij elkaar blijven?’
Marie Frenay | 24 mei 2023 16:24 | Aangepast op 24 mei 2023 16:24
De crisisopvang aan de Marconiweg is een tijdelijke oplossing. In eerste instantie zouden ongeveer 170 vluchtelingen tot 1 oktober in het pand wonen. Die termijn is uiteindelijk verlengd naar 1 juli.

Bekijk hieronder de videoreportage (let op! De tekst loopt door onder de video):
Hechte gemeenschap
De vluchtelingen kwamen vorige zomer in het pand aan de Marconiweg terecht, inmiddels wonen zij dus al een jaar bij elkaar. De groep asielzoekers is inmiddels veranderd in een hechte gemeenschap, volgens de woordvoerders van de vluchtelingen.

Er zou zelfs spraken zijn van een hechte band tussen de asielzoekers en de begeleiders van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De bewoners van de Marconiweg hebben de burgemeester zelfs gevraagd of de begeleiding vanuit het COA mee mag verhuizen.

Enige zekerheid
GroenLinks verzocht de Burgemeester dinsdag, nadat de petitie was aangeboden, om naar een oplossing te zoeken. Mede namens de ChristenUnie/SGP, het CDA, Beter voor Dordt, de SP, PvdA en Denk vroeg de partij begrip te tonen voor het feit dat de vluchtelingen een hechte nieuwe gemeenschap zijn gaan vormen. Die gemeenschap is de enige zekerheid die de vluchtelingen momenteel hebben volgens de linkse partij.

De groep moet hoe dan ook verhuizen, daar is geen ontkomen aan meldt burgemeester Kolff. “Deze opvang is niets meer dan een grote loods waar teveel mensen bij elkaar leven, mensonwaardig”, legde de burgemeester uit aan de gemeenteraad.

Goed nieuws
Maar er is ook goed nieuws. Een regiogemeente, welke precies wilde de burgemeester nog niet kwijt, kan hoogstwaarschijnlijk een alternatieve locatie aanbieden. De hele gemeenschap plus het grootste deel van de begeleiders kunnen daar naar toe. De groep kan dus bij elkaar blijven.

Volgens Burgemeester Kolff moet het over enkele weken duidelijk worden waar de nieuwe opvanglocatie komt te staan en wanneer de verhuizing zal plaatsvinden.

Lees ook

Oekraïense vluchtelingen langer opgevangen in Crownpoint

De vluchtelingenopvang voor Oekrainse vluchtelingen in Crownpoint wordt verlengd van maart 2023 tot ...

Wantijschool ontvangt ruim veertig Oekraïense leerlingen

De herfstvakantie is weer voorbij en dat betekent dat de kinderen weer naar school moeten. De leerli...

Crisisnoodopvang asielzoekers aan de Marconiweg zeker tot 31 maart 2023 open

Op verzoek van het kabinet wordt de crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Marconiweg in Dordrec...

Bewoners van opvangboot vluchtelingen verhuizen naar de binnenstad

Bewoners van de opvangboot voor vluchtelingen aan de Lange Wantijkade verhuizen begin maart volgend ...

Nieuwe vluchtelingenopvang in maart gereed voor 250 mensen

Nu zijn de verdiepingen in het bedrijfspand aan de Singel 271 nog leeg, maar over een aantal weken v...

Gemeente wil vluchtelingen opvangen in Stadskantoor en een AZC bouwen

De druk om meer vluchtelingen en asielzoekers op te vangen in Dordt neemt toe. Daarom stelt het coll...