Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingenboot Papendrecht blijft langer liggen; nieuwe opvanglocatie is nog niet klaar

De crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade in Papendrecht blijft 3 maanden langer liggen. Eerder was met de omwonenden afgesproken dat de boot tot 1 december van dit jaar zou blijven liggen. Daarna zouden de 50 vluchtelingen verhuizen naar een meer permanente opvangplek aan de Poldermolen 8. Maar die nieuwe locatie moeten verbouwd worden en die verbouwing heeft vertraging opgelopen. Daardoor blijft de boot toch langer liggen, tot begin februari volgend jaar.
Marjolein Vos | 16 november 2023 12:00 | Aangepast op 16 november 2023 12:00
Burgemeester Margreet van Driel van Papendrecht zit behoorlijk met de kwestie in haar maag. Zij is door het COA min of meer gedwongen een oplossing te vinden voor het probleem. Als de boot niet langer mocht blijven liggen, zou de groep vluchtelingen twee maanden op straat staan. “Het is een dilemma, want als gemeente hebben we toegezegd er alles aan te zullen doen om de boot per 1 december te laten vertrekken. Dat dit uiteindelijk toch niet is gelukt door de vertraging bij het COA, betreuren wij, maar we hebben er vertrouwen in dat dit begin februari wel het geval zal zijn.”

Het is onwenselijk hen (de vluchtelingen) voor twee maanden op een locatie buiten Papendrecht, en niet als groep, onder te brengen, laat de gemeente weten. 'Of dat er in Papendrecht wellicht een totaal nieuwe groep op de Poldermolen zou kunnen komen. Gezien het wederzijdse belang, maar vooral vanuit menselijke overweging naar deze groep vluchtelingen en de inwoners van Papendrecht, kiest de gemeente voor een ‘zachte overgang’.’

Het COA betreurt de gang van zaken. “Het COA doet altijd de uiterste best om oplevertermijnen te behalen, maar ook wij zijn afhankelijk van bouwtechnische zaken die soms vertraagd zijn”, zegt adjunct regiomanager Esther Bosgra. “Het is heel vervelend dat hierdoor de crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade iets langer moet blijven liggen. We zijn de gemeente Papendrecht dankbaar dat de tijdelijke gemeentelijke opvang nog langer openblijft. Want zo kunnen we onze gezamenlijke afspraak nakomen en zorgen dat deze bewoners eind januari over kunnen gaan naar de Poldermolen 8.”

Aan de Poldermolen komen twee opvanglocaties: op nummer 8 wordt een noodopvang vanuit het COA geregeld en in Poldermolen 10 – 18 worden gevluchte Oekraïners opgevangen. Tijdens een informatieavond die deze zomer werd georganiseerd, konden omwonenden van de Poldermolen vragen stellen aan de gemeente over de opvanglocatie. Waar de een geen bezwaar had tegen de komst van de vluchtelingen ("99 procent zit daar echt niet voor hun lol"), was een andere aanwezige kritischer. "Ik maak me zorgen om de winkeliers", vertelde een man, verwijzend naar incidenten in onder meer Budel en Ter Apel.

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Grote verhuizing voor Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht een feit

Precies bij het ingaan van de meteorologische winter verhuisden de vijftig Oekraïense vluchtelingen ...

Brandstichter in beeld: Bureau Brabant toont beelden autobrand Papendrecht

In Bureau Brabant, de lokale variant van Opsporing Verzocht, werd deze week aandacht besteed aan een...

Buitenschoolse opvang hangt boete boven het hoofd na meerdere overtredingen

Buitenschoolse Opvanglocaties van de organisatie Fit-Kidz hangt een flinke boete boven het hoofd. Tw...

Explosie is voor buurt in Papendrecht de druppel: ‘Er gebeurt veel te veel’

Een explosie bij een huis in Papendrecht heeft maandagnacht voor veel schade gezorgd. Door de knal v...

AZC Dordrecht gaat eind 2024 open

Het Asielzoekerscentrum (AZC) op de hoek Aquamarijnweg-Burgemeester van der Dussenstraat gaat naar v...

Schoten gelost in Papendrecht door politie

Tijdens een actie van de Dienst Speciale Interventies van de politie in de Stellingmolen zijn dinsda...