“Als je het brood zo ziet dan denk je: het zal wel een zwaar brood zijn, maar dat is helemaal niet zo. Het is licht, er zit een heel licht zoetje in en ik vind het uitermate lekker”, zegt columnist Kees Thies. Hij mocht als eerste een voegenbrood in ontvangst nemen en proeven. Thies draagt de molen een warm hart toe. “Dit soort creatieve acties waarbij mensen van deze molen voortdurend weer proberen hun eigen problemen op te lossen, zonder direct aan de deur te kloppen bij de gemeente of het Rijk, vind ik erg goed. Maar aan de andere kant vind ik wel dat de gemeente z’n verantwoordelijkheid moet nemen, want een groter icoon dan de molen Kyck over de Dyck, naast de Grote Kerk, is er eigenlijk niet.”
Voegen aangetast
Het voegenbrood is een mooie aanvulling op de producten die nu al verkocht worden, maar ook noodzakelijk, want het water staat de enige overgebleven molen van Dordt aan de lippen. Bij een inspectie vorig jaar bleek dat de voegen in dermate slechte staat zijn, dat ze allemaal vervangen moeten worden. Een duur klusje. “We hebben nog een nieuw gat binnen de begroting”, vertelt Theo Oostenrijk van het bestuur van Molen Kyck over den Dyck. “We dachten dat we er al bijna waren, maar door gestegen kosten van lonen en materialen blijkt dat we toch 20.000 euro extra te gaan hebben.”
Inmiddels is de molen al ingepakt met grote doeken, die het stof van de restauratie moeten tegenhouden. Het bestuur hoopt dat er zo snel mogelijk gestart kan worden, want langer wachten kan eigenlijk niet. Het is niet de eerste keer dat de molen met creatieve acties probeert geld in te zamelen. Zo konden mensen al eerder een meter voeg ‘kopen’, maar werden ook euro’s opgehaald met het bakken van pannenkoeken, toen
de wieken van de molen verrot bleken te zijn.
Het meel voor het voegenbrood kost 3,20 euro en is te koop bij de molen.