Dordrecht, Netherlands

Molen Kyck over den Dyck deels uit de steigers

Weken was de enige overgebleven Dordtse molen aan de Noordendijk aan het zicht onttrokken. Achter het zeil werd hard gewerkt om de voegen te restaureren. Inmiddels is het bovenste gedeelte van het gebouw weer zichtbaar. Maar draaien kan nog steeds niet.
Marjolein Vos | 15 april 2024 16:30 | Aangepast op 15 april 2024 15:48
De restauratie verloopt voorspoedig, laat bestuurslid Harry Eskes weten. “Althans, voor het bovenste deel van de molen. Dat deel is natuurlijk smaller dan het onderste deel en gaat dus vlotter, maar desalniettemin hebben de metselaars flink doorgewerkt om nu al zo ver te zijn."

De medewerkers kregen vorig jaar de schrik van hun leven toen bij een inspectie bleek dat de voegen van het eeuwenoude gebouw in een veel slechtere staat waren dan gedacht. Er moest ingegrepen worden, maar geld was daar eigenlijk niet voor. Door middel van een crowdfundingsactie en subsidies kon er toch aan de klus begonnen worden.

Het is niet de eerste keer dat de molen om financiële steun moet vragen. Eerder waren er onder meer problemen met de wieken. Politieke partijen CDA en VSP trokken vorige week aan de bel bij het college. Ze willen dat er jaarlijks een bedrag wordt overgemaakt, om het voortbestaan van de molen te garanderen.


Metamorfose
Nu de eerste werkzaamheden zijn afgerond, wordt het resultaat al een beetje zichtbaar. “Door de werkzaamheden aan de voegen en het tegelijkertijd grondig reinigen van de oppervlakte van de stenen, ziet dit deel van de molen er alvast weer prachtig uit”, licht Eskes toe. “Draaien kan – en mag – de molen nog niet, want er ligt extra zeil over de stelling. Bovendien zal er de komende dagen nog steigermateriaal liggen dat opgeruimd moet worden. Dat extra zeil is nodig zodat de metselaars hun werk onder de stelling goed en droog kunnen uitvoeren. Ook zullen de nieuw gevormde voegen de komende tijd nog vochtig gehouden moeten worden om de kalk (mortel) kans te geven de voeg goed af te dichten.”

Eskes verwacht dat de molen over een maand weer kan draaien en dat er dan ook weer gemalen kan worden. Tijdens het Open Molenweekend, dat dit jaar op 11 en 12 mei plaatsvindt, openen molens door heel het land de deuren. Hopelijk kan dat dan ook weer bij Kyck over den Dyck, zegt Eskes. “Dan is het de bedoeling dat de molenaars weer vol aan de bak kunnen met draaien en malen. Ze staan te trappelen! Vanaf dat weekend kunnen de deuren op de stelling weer open en kun je weer ongestoord naar buiten kijken.”

Lees meer over:

Molen|Kyck over den Dyck|

Lees ook

Is Dordrecht bereid structureel geld op tafel te leggen voor deze molen?

Er moet een oplossing komen voor geldproblemen rond de Dordtse molen Kyck Over Den Dyck. Dat vinden ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Dordtse molen wordt opgeknapt met stenen van oude boerderij

Molen Kyck over den Dyck staat bijna geheel in de steigers. Dat is nodig omdat de voegen een opknapb...

Koningsspil gerepareerd, maar Molen Kyck over den Dyck kan nog steeds niet iedere dag malen

Molen Kyck over den Dyck kreeg afgelopen zomer een enorme tegenvaller te verwerken. Een onderdeel va...

Voegenbrood moet broodnodige restauratie molen Kyck bekostigen

Het is samengesteld uit verschillende graansoorten die zelf in de molen gemalen zijn: het nieuwste p...

Restauratie molen Kyck over den Dyck valt tóch duurder uit: “Er moet 20.000 euro extra gevonden worden!”

Er werd wel een beetje rekening mee gehouden, maar de restauratie aan molen Kyck over den Dyck wordt...