Dordrecht, Netherlands

Vos en Van der Leer neemt Zwijndrechtse boekwinkel Hyperion over

Boekhandel Hyperion is sinds 1994 gevestigd in het Zwijndrechtse winkelcentrum Walburg © Rijnmond
Nadat eigenaar Peter Sassen vorig jaar plotseling overleed, was het onduidelijk of zijn winkel in winkelcentrum Walburg kon blijven bestaan. Maar de Dordtse boekhandel Vos en Van de Leer zet zijn levenswerk nu voort.
Marjolein Vos | 25 maart 2024 12:15 | Aangepast op 25 maart 2024 11:08
De overname roept gemengde gevoelens op, laten de eigenaren van Vos en Van de Leer op hun Facebookpagina weten. “De voormalige eigenaar, onze zeer gewaardeerde boekencollega Peter Sassen, is vorig jaar plotseling overleden. Wij willen de boekhandel voor Zwijndrecht behouden en dus zijn wij, met de nabestaanden en de curator, overeengekomen om de boekhandel over te nemen. Een flinke uitdaging, maar wel eentje waar we ons met hart en ziel voor inzetten. We kijken er naar uit om u binnenkort welkom te heten in onze winkel in het gezellige winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht.”

Op verzoek van de nabestaanden werd de winkel failliet verklaard. Bedrijfsleider Edwin Looye, die al twaalf jaar werkzaam is bij Hyperion, wilde de zaak graag overnemen. “Vanaf dat moment heb ik aangegeven: ik heb interesse”, liet Looye in een uitgebreid interview met onze collega’s van Rijnmond weten. Looye bracht ook een bod uit, maar wel met een voorwaarde: hij wilde niet verbonden zijn aan de inkooporganisatie waaraan Sassen verbonden was. “Die organisatie kreeg steeds meer invloed in de winkel en wat hier terechtkwam. Daaraan wil ik niet contractueel verbonden zijn.” Juridisch was het alleen bijna niet haalbaar om onder dat contract uit te komen. Daardoor was een faillissement volgens Looye de enige manier om de winkel te verkopen.


Walburg behoudt boekhandel
“Wij zijn heel blij dat boekenwinkel Hyperion voor Walburg behouden blijft”, laat Robbert Stoopman, voorzitter van Winkelcentrum Walburg weten. “En zeker ook ter nagedachtenis van de vorige eigenaar, Peter Sassen, die ons zo onverwachts ontvallen is. Sinds heugenis zit de boekenwinkel op die plek in ons centrum. Heel fijn dat de boekenwinkel zo toch door kan gaan. We hopen dat het personeel ook aan kan blijven zodat er voor de vaste klanten herkenning en toch nog een stuk van dezelfde beleving blijft.”

Vos en Van de Leer heeft twee vestigingen in Dordrecht: in het centrum en in winkelcentrum Biesbosch. Naar verwachting gaat deze week het Zwijndrechtse filiaal open.

Lees ook

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 wint regionaal filmfestival

De Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 heeft met de film “De Buitenplaats” de eerste prijs veroverd op he...

Leon Anink geïnstalleerd als burgemeester van Zwijndrecht

Zwijndrecht heeft een nieuwe burgemeester. Tijdens een buitengewone raadsvergadering legde Leon Anin...

Boekhandel failliet na overlijden eigenaar, medewerker wil doorstart maken

Het zijn spannende tijden voor de medewerkers van boekhandel Hyperion in Zwijndrecht. Het bedrijf is...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Leon Anink voorgedragen als nieuwe burgemeester Zwijndrecht

De gemeenteraad van Zwijndrecht draagt Leon Anink voor als nieuwe burgemeester.De 43-jarige Anink i...