Dordrecht, Netherlands

Vriendenfonds schenkt Albert Schweitzer ziekenhuis nieuwe tillift

Tillift is een hele uitkomst RTV Dordrecht
Geschonken door het Vriendenfonds: de nieuwe tillift op de Intensive Care van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Voor het personeel van het ziekenhuis een hele uitkomst. “Absoluut,” zegt Erica Vos, verpleegkundige op de afdeling. “Het is heel makkelijk om patiënten te mobiliseren.”
Dennis Koorevaar | 20 januari 2022 14:13 | Aangepast op 20 januari 2022 14:13
Sanne Hoonweg, fysiotherapeut, legt uit wanneer zij de tillift gebruikt. “Vooral op de IC, als de patiënt nog niet heel veel kracht heeft. Dan gebruiken we de tillift om de patiënt uit bed te tillen. En dat doen we zodra de patiënt enigszins wakker is en stabiel genoeg om te mobiliseren.”
Voordelen
Daarna heeft Sanne de tillift niet meer nodig en doet zij oefeningen met de patiënt. Erica merkt gelijk al de voordelen. “Hiervoor hadden we een lift waarmee we met de poten onder het bed stonden. En dat ding bewoog allerlei kanten op.”

Max Remerie is bestuurslid van het Vriendenfonds. Hij geeft aan waarom het fonds deze schenking zo belangrijk vindt. “We staan in voor patiëntenwelzijn en wetenschappelijk onderzoek. En in dit geval is de tillift goed voor de patiënt als ook om het personeel te ontlasten. Dat is de reden dat wij deze aanvraag hebben gehonoreerd.”

Flinke prijs
Het ziekenhuis kon de lift niet op eigen kracht aanschaffen, mede door de hoge prijs van het apparaat: 5000,- euro. Het Vriendenfonds haalt dat geld bij individuen, bedrijven en andere donateurs. “Alles in het belang voor het patiëntenwelzijn en wetenschappelijk onderzoek,” zegt Remerie.

Samenwerking
De fysiotherapeut van het Albert Schweitzer geeft aan dat zowel voor de werkzaamheden van het personeel als voor het herstel van de patiënt, de tillift een hoop voordelen met zich meebrengt. “De verpleegkundige en fysiotherapeut werken heel nauw samen op de Intensive Care. Ik help om te kijken wanneer de patiënt eventueel weer uit bed kan. Zeker in het begin doen we dat vaak samen.”

Erica vult aan: “De patiënt moet vaak zo snel mogelijk gemobiliseerd kunnen worden. Dit om onder andere spierverval tegen te gaan. Het is bewezen dat vroege mobilisatie het herstel versnelt.

Lees ook

Nog één keer bakken voor ziekenhuispersoneel

Medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis verdienen wel een steuntje in de rug, na al hun ext...

Surinaamse straat vernoemd naar ASz-chirurg Mahabier

Van 1990 tot 2014 was hij toonaangevend chirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis en één van de ...

Ook in Dordrecht zet stijging aantal corona-besmettingen door

Het aantal corona-besmettingen is in de afgelopen week flink gestegen. 2292 Dordtenaren kregen een p...

Grote zending hulpgoederen vanuit ASz naar Oekraïne

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een grote zending hulpgoederen naar Oekraïne verstuurd. Het ...

Nieuwe techniek ASz zorgt voor minder risicovolle ingreep bij patiënt met glaucoom

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is deze week voor het eerst een zogeheten XEN-implantaat geplaat...

Bachfestival strijkt neer in ziekenhuis, peuter Rafaël (2) luistert aandachtig

Na vier jaar is het Bachfestival weer terug, zo ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Daar speeld...