Dordrecht, Netherlands

VVD pleit voor gebruikersruimte bij Leger des Heils Kromhout/Kasperspad

Er gaat gesproken worden over een gebruikersruimte voor hardnekkig verslaafden in het pand van het Leger des Heils aan het Kromhout. Dat zegt Wethouder Peter Heijkoop in antwoord op schriftelijk vragen van de Dordtse VVD. Hoewel het veel beter gaat in de buurt Kromhout/Kasperspad, na een lange periode van extra toezicht, lijkt de drugsoverlast volgens de bewoners weer toe te nemen.
Ron van de Rhee | 29 februari 2024 10:30 | Aangepast op 29 februari 2024 10:26
Volgens de bewoners is de situatie niet te vergelijken met enkele jaren geleden. “De buurt is er veel beter aan toe”, zegt bewoner Joost Noordam, “maar we moeten er voor oppassen dat het niet opnieuw uit de hand loopt.” Hij ziet opnieuw een toename van gebruikers op straat. Zowel van drank als drugs.

Voor de VVD aanleiding om aan het college te vragen een onderzoek te starten naar mogelijkheden voor een gebruikersruimte bij de opvang van het Leger des Heils. Binnen of in de tuin van de opvang is er geen overlast voor de buurt en kan het gebruik gecontroleerd plaatsvinden, onder toeziend oog van de hulpverlening, zegt VVD gemeenteraadslid John van der Net. Hij voelt zich gesterkt door de conclusies van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Trimbos instituut. Daaruit blijkt dat gebruikersruimten aanzienlijk minder overlast opleveren en dat de gezondheid en het gedrag van gebruikers op die manier veel beter in gaten gehouden kunnen worden.

Het is volgens de wethouder Peter Heijkoop geen nieuwe discussie. Hoewel hij de vragen van de VVD dinsdagavond nog niet had ontvangen, laat hij weten dat eerdere gesprekken over een gebruikersruimte met de Leger des Heils niets hebben opgeleverd. Hoewel het Leger zelf niet wil reageren, zegt de wethouder het zich te kunnen voorstellen dat de overlast op straat inderdaad minder wordt, maar de belasting voor het Leger des Heils groter met een gebruikersruimte binnen. Met de vragen en verzoeken van de VVD zal de discussie opnieuw in het college en met het Leger des Heils gevoerd worden. Maar op de uitkomst wil hij nog niet vooruitlopen.

Extra beveiliging in de buurt verlengen
Officieel eindigt eind dit jaar de speciale aandacht voor de buurt rond de opvang van het Leger Des Heils. Begin dit jaar stopten de zogenaamde suswachten al in de buurt. Bij deze vorm van beveiliging heeft het personeel extra contact met de straat om conflicten al in de kiem te smoren. In juni stopt ook het extra cameratoezicht. Volgens bewoners is het nog te vroeg om de teugels te laten vieren, omdat het risico van terugval te groot is.

Lees ook

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Nog steeds geen oplossing voor ontsluiting Wilgenwende

De VVD en CU-SGP hebben vragen gesteld aan het college over de situatie in de Dordtse wijk Wilgenwen...

Fixi-app populair: steeds meer meldingen over handhaving en afval

Het gebruik van de app Fixi is in Dordrecht flink toegenomen. Dat blijkt uit een evaluatie van de ge...

Leger des Heils opent Warme Kamers weer

Ook deze winter opent het Leger des Heils iedere dag de deuren van ruim honderd buurthuiskamers. Vor...

Beveiliger moet overlast bij café Nabi verminderen

Burgemeester Kolff heeft besloten extra maatregelen op te leggen aan de exploitant van café Nabi in ...

112-nieuws: lichaam gevonden in water bij Kromhout

Hulpdiensten hebben donderdagmorgen rond 11.00 uur het lichaam van een overleden vrouw uit het water...