Dordrecht, Netherlands

Waarom is Dordts stel doodsbang voor hun eigen zoon? 'Hij wil en zal blijven gebruiken'

De bedreiging speelde zich af in de Dordtse wijk Krispijn Pixabay / Google Streetview
"Ik maak je dood" en "ik ga je uit dit huis trappen". Volgens een Dordtse vrouw zijn dit de verwensingen die haar eigen zoon in juli naar haar heeft geroepen. Het echtpaar voelt zich onveilig en is angstig dat hun zoon (39) weer naar hun ouderlijk huis terugkomt, wordt dinsdag duidelijk in de rechtbank. Maar of de bedreiging ook bewezen is?
Corrado Francke | 3 oktober 2023 12:20 | Aangepast op 3 oktober 2023 12:20
Buren schrikken op woensdag 19 juli van een flinke knal in Krispijn, een volkswijk middenin Dordrecht. De zoon van het stel blijkt de veroorzaker. Hij heeft de deur heeft ingetrapt om het huis van zijn ouders binnen te komen. Een getuige hoort de moeder een angstkreet slaan.

'Primaire levensbehoefte'
In de Dordtse rechtbank is de conclusie helder: de man kan niet meer bij zijn ouders terecht, want dat levert een onveilige situatie op. Alcohol en drugs bepalen al jaren het leven van de Dordtenaar, die een bekende is van justitie. "Hij wil en zal blijven gebruiken", weet zijn advocaat. Ook de rechter weet dat hij drugs en alcohol als een 'primaire levensbehoefte' ziet.

De man is in de zomer uit zijn woning gezet en zit al 76 dagen in Rotterdam in voorarrest. Daar krijgt hij medicijnen en is hij rustiger. "Maar als hij buiten is, gaat het slechter", merkt zijn advocaat op. Over zijn drugs- en alcoholgebruik is ze duidelijk: "Ik denk niet dat hij nog kan stoppen."

Meerdere diefstallen
Het binnendringen van hun woning en al dan niet bedreigen van zijn moeder is niet het enige waarvan de Dordtenaar wordt verdacht. Een dag voordat hij zijn moeder de stuipen op het lijf jaagt, steelt de man om kwart voor vier 's nachts een mountainbike en een paar Nike-schoenen uit een voortuin. "Hij had de fiets maar op slot moeten zetten", klinkt de verklaring van de verdachte, die zelf niet aanwezig is in de rechtbank.

Enkele maanden eerder, in maart, gaat de verdachte ook in de fout als hij een elektrische fiets pikt. "Een cadeautje van mijn kinderen voor mijn vrouw", treurt een Dordtse man. Hij is wel in de rechtbank aanwezig en wil graag 750 euro voor een nieuwe fiets.

Boodschappendief
Een bijna 90-jarige man is een ander slachtoffer. Hij doet in juni dit jaar samen met zijn vrouw boodschappen bij een Jumbo-supermarkt. Hij parkeert hun auto op het bovendek en vervolgens gaan ze met een roltrap naar beneden. Met twee volle boodschappentassen in zijn handen gaat de man even later weer naar boven. Omdat zijn vrouw met een rollator loopt, gaat de man als eerste omhoog en zet hij de tassen bovenaan de roltrap. Daarna gaat hij weer naar beneden om zijn vrouw naar boven te helpen. Maar eenmaal op het bovendek aangekomen blijkt: hun boodschappen zijn nergens meer te bekennen.

Op camerabeelden van de diefstallen wordt de man herkend. Bewijs genoeg, volgens de rechter. In totaal moet hij 450 euro betalen aan zijn slachtoffers. De Dordtenaar die 750 euro wilde hebben, moet het doen met 100 euro. "De fiets was oud, maar niet helemaal waardeloos", klinkt het oordeel van de rechter.

Verder krijgt de verdachte een gevangenisstraf van drie maanden. Met aftrek van voorarrest blijft daar nog ongeveer twee weken van over. Volgens de rechter is het bewezen dat hij de voordeur van zijn ouders heeft ingetrapt. Bewijs voor de doodsbedreiging ontbreekt, "want daar was verder niemand bij".

Hoe nu verder?
Het is nu vooral de vraag in hoeverre de man nog hulp wil en krijgt. "Meneer heeft al heel wat hulp gekregen en meerdere keren is er geprobeerd om hem te begeleiden en te behandelen", concludeert de rechter. "Maar wat we ook willen, uiteindelijk komt het aan op zijn eigen motivatie. Hij heeft zijn kans gehad. Het houdt ergens op als je ziet hoe hij met hulp omgaat."

Lees meer over:

Rechtszaak|

Lees ook

'Vanwege zijn huidskleur' was het einde relatie: daarna belde hij zijn ex 134 keer

Van een plots einde van een relatie tot een rechtszaak wegens mogelijke stalking. Het overkwam een 2...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...

Jesse (20) bedreigt zijn vader en oma met de dood, maar dat heeft een reden

Een 20-jarige Dordtenaar schrijft heftige berichten aan zijn vader en oma. Hij bedreigt ze met de do...

In een donker park achtervolgt hij vrouwen en knijpt in hun billen: ‘Scene uit een horrorfilm’

Hij durft de rechter niet goed aan te kijken en zijn handen trillen. Een 39-jarige Dordtenaar zou tw...

Geschil tussen Stichting H3O en docent-assistent Elwuar voor de rechter

De civiele rechtszaak tussen Stichting H3O en docent-assistent Benny Elwuar vond deze ochtend plaats...

Cel en werkstraf geëist tegen Dordtse vader en zoon die agenten zouden hebben aangevallen

Een 46-jarige Dordtenaar gaat bijna vier maanden de cel in als het aan justitie ligt. De man wordt e...