Dordrecht, Netherlands

Waarom kwam Abdessadak (20) zwaar gehavend uit een politiecel?

Twee mannen in zwarte kleding lopen op een jongeman af. Ze praten wat en dan ineens pakken ze hem bij de polsen en sleuren hem mee. Hij wordt tegen de grond gewerkt en afgevoerd in een geblindeerde auto. Het gebeurt in nog geen vijf minuten in de Dordtse buurt Wielwijk. Abdessadak staat zestien uur later weer op straat, zwaar toegetakeld.
Coen Theuwis | 11 april 2024 16:00 | Aangepast op 11 april 2024 14:42
Wat is hem vorige week overkomen? “Ik zag een onbekende auto staan vlak bij ons huis”, vertelt de 20-jarige Dordtenaar ontdaan. “Er zat iemand in met een zwarte capuchon op en ik wilde weten wat ze kwamen doen. Ik tikte op het raam, maar ze reageerden niet. Toen besloot ik de auto te filmen.”

Het lijkt het signaal waarop de twee mannen in de betreffende auto hebben gewacht. Ze stappen uit en vragen Abdessadak of hij wil stoppen met filmen. “Waarom? Ik sta op de openbare weg”, reageert hij. “Heb je een legitimatiebewijs bij”, vraagt één van de mannen. Het blijken agenten in burger.

Klappen van agent
Maar dat gelooft Abdessadak niet. “Mag ik uw ID zien”, vraagt hij aan de agent. Dat gebeurt. Maar nog voordat Abdessadak zíjn id-bewijs kan pakken, wordt hij gegrepen. Ondertussen staat zijn familie drie hoog alles te filmen. Ze zijn bij elkaar voor de iftar, de maaltijd die gedurende vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

Op de beelden, die RTV Dordrecht in handen heeft, is te zien hoe de jongeman de hoek om wordt getrokken terwijl hij klappen krijgt van een agent. Wat buiten het zicht van de mobieltjes gebeurt is niet te zien, maar als zijn familie poolshoogte komt nemen ligt Abdessadak op zijn buik en de handen in de boeien. Een agent houdt hem vast.

Ontvoering?
“Dit is niet normaal, dit lijkt wel op een ontvoering”, reageert Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete. Die organisatie monitort politiegeweld. Hij is duidelijk als hij de beelden bekijkt. “Dit is niet hoe de politie hoort op te treden.”

“Iemand aanhouden, alleen maar omdat hij filmt is niet toegestaan”, gaat Schalkwijk verder. “Als de agenten het filmen als hinderlijk ervoeren hadden ze zich kenbaar kunnen maken, hem kunnen geruststellen en hem kunnen zeggen dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.”

Kenbaar maken
Vervolgens wordt Abdessadak aangehouden, nog voordat hij zijn legitimatiebewijs kan laten zien. “Hij had zeker de kans moeten krijgen om zijn ID te laten zien”, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer. “Een agent in burger moet zich kenbaar maken. Grote vraag is voor mij: wordt de jongeman ergens van verdacht? Want normaal gesproken krijg je voor het niet kunnen legitimeren alleen een boete.”

Het zijn vragen die de politie zegt niet te kunnen beantwoorden. Omdat “het incident wordt onderzocht”, aldus een woordvoerder. Het incident was op dinsdagavond 2 april. Volgens de politie waren de agenten in burger in Wielwijk aanwezig omdat er een melding over iemand met een vuurwapen binnen was gekomen.

Aangifte van mishandeling
Abdessadak doet aangifte van de aanhouding en de mishandeling die volgens hem daarop volgt. “Ik word met mijn hoofd op de stoep geslagen en in de auto op weg naar het bureau krijg ik ook nog een stomp in mijn zij”, vertelt hij. De blauwe plekken in zijn zij, zijn hoofdwond en gezwollen oogkas zouden erdoor zijn veroorzaakt.

“Ik ben weleens eerder opgepakt omdat ik mij niet kon legitimeren, maar toen ging het er niet zó hardhandig aan toe.” Abdessadak loopt zestien uur later gehavend het politiebureau uit waar hij vast zat. Zonder boete of aanklacht op zak.

Hoe dit optreden van de politie in Dordrecht te kwalificeren, is de vraag aan Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete. “Een optreden met een kort lontje in een situatie die ook heel rustig had kunnen eindigen. Dit is niet hoe het hoort te gaan.”

Terug naar Abdessadak. Die heeft afgelopen week niet kunnen slapen van de hoofdpijn, veroozaakt door een hersenschudding. Het hele incident spookt voortdurend door zijn hoofd. “Ik kan nog steeds niet geloven dat dit is gebeurd.”

Lees ook

Politie houdt struikelstenen scherp in de gaten

De politie gaat de struikelstenen (Stolpersteine) in Dordrecht extra in de gaten houden. Woensdagoch...

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de ...

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Op deze plek in Dordrecht komen er 52 koopwoningen bij

Op het Admiraalsplein in de Dordtse wijk Wielwijk komen er 52 koopwoningen bij. Het gaat om twintig ...

Weer een explosie, nu in de Cornelis Evertsenstraat

Bij een woning aan de Cornelis Evertsenstraat in Dordrecht is zaterdagavond rond 22.10 uur een explo...

Dordtenaar (21) opgepakt voor bezit en handel in harddrugs

Op donderdag 18 januari is een 21-jarige verdachte uit Dordrecht aangehouden voor bezit en handel i...